RIJEČKI PONZI

NEVJEROJATNA PRIČA Poznati Riječani ostali bez milijuna, prevarant u strahu za život

"Riječki Ponzi" David Novaković, vlasnik mjenjačnice u centru grada, od imućnih je Riječana uzimao velike iznose deviza koje bi im, uz obećanje visoke kamate, "oplemenjivao". Prema nekim procjenama, nije isključeno da je zavrtio čak i preko 2 milijuna eura koje mu je za njegov način biznisa povjerilo oko 150 osoba
Zagreb, 101111.Porast otkupa lom zlata. Otkupom zlata bave se osim zlatarnica sve vise i mjenjacnice i urari. Otvaraju se posebni lokali iskljucivo za otkup zlata i srebra poput ovog u pasazu Cibone.Foto: Roberto Orlic / CROPIX.
 Roberto Orlić / CROPIX / Roberto Orlic/ CROPIX

Vlasnik mjenjačnice u Rijeci, David Novaković, od imućnih je Riječana uzimao velike iznose deviza koje bi im, uz obećane visoke kamate, 'oplemenjivao', piše Novi list .

Prema nekim procjenama, nije isključeno da je zavrtio čak i preko 2 milijuna eura koje mu je za njegov način biznisa povjerilo oko 150 osoba.

U njegovoj se mjenjačnici, smještenoj na neatraktivnoj lokaciji u starom gradu, obavljala klasična zamjena deviza. Ispod pulta, kolokvijalno, trgovalo se devizama na veliko, barem kako je to Novaković predstavljao. Novi ulagači u biznis trgovine devizama pojavljivali su se svakodnevno. Ulaganja u Novakovićevu trgovinu devizama u prosjeku su se kretala u rasponu od 20 ili 30 tisuća eura pa naviše.

Poslovne aranžmane s Novakovićem, kojem su u dobroj vjeri povjeravali goleme količine novca, imali su poznati riječki optičari, ugostitelji, ugledni liječnici, poduzetnici, odvjetnici, ali i političari. No pritisnut problemima, nemogućnošću vraćanja dugova, iako on tvrdi da je više onih koje je s golemim kamatama preplatio nego onih kojima je stvarno ostao dužan, ali prije svega zato što se našao na udaru iznuđivača koji su nelegalnim i nasilnim načinima pokušali utjerati dugove koje je prema njihovim klijentima imao David Novaković, on se nedavno sam prijavio riječkoj policiji.

Novaković je policiji precizno naveo imena i prezimena osoba koje su mu davale novac koji je on trebao oplođivati na tečajnim razlikama. Naveo je koliko mu je tko novaca dao, na koji rok i s kojom kamatom. Niz indicija, ali i dokaza, doista upućuje da su se mnogi Riječani, kao i stanovnici okolnih općina, za ulaganje kod Novakovića odlučili zbog pohlepe i gramzljivosti.

Zamršeni slučaj Davida Novakovića, s kojim su poslovne odnose u Rijeci i okolici imali mnogi, teško će se dokraja razmrsiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:40