NOĆNA MORA

Nevjerojatni podaci u izvještaju EMSC-a, evo koliko se puta tlo zatreslo u zadnjih šest dana

Jedino je potres kod Imotskog u prošlom stoljeću 1942. godine bio jednake magnitude 6.2 prema Richteru
Potresi u Hrvatskoj
 Emsc Screenshot

Tlo na petrinjskom području i dalje snažno podrhtava o čemu svjedoče dva jaka potresa od jutros. Kako je izvijestila Seizmološka služba Republike Hrvatske, seizmografi su najprije je u 4.20, zabilježili su prilično jak potres magnitude 3.5 prema Richteru s epicentrom 2 kilometra sjeveroistočno od Petrinje. Zatim su seizmografi u 7.49 zabilježili još snažniji potres magnitude 4.2 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje. Taj potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj.

Nakon što je 29. prosinca prošle godine Petrinju pogodio razorni potres magnitude 6.2 prema Richteru seizmolozi su upozorili da se mogu očekivati brojni naknadni potresi pri čemu mnogi mogu biti prilično jaki. Podsjetimo, razorni petrinjski potres jedan je od dva najjača instrumentalno zabilježena potresa koji su se dogodili na teritoriju Hrvatske od početka 20. stoljeća otkada počinje instrumentalno bilježenje potresa u Hrvatskoj. Jedino je potres kod Imotskog u prošlom stoljeću 1942. godine bio jednake magnitude 6.2 prema Richteru, a dogodio se na isti datum, 29. prosinca

Preliminarne analize Seizmološke službe ukazuju na stotine potresa koji su se dogodili u proteklih tjedan dana. Tako su seizmografi na Staru i Novu godinu na petrinjskom području zabilježili 150 potresa: od čega 96 potresa 31. prosinca i 54 potresa 1. siječnja. Tijekom 2. i 3. siječnja do 9 sati na petrinjskom području seizmografi su zabilježili 87 potresa: od čega 43 magnitude između 2.0 i 3.0 te dva magnitude između 3.0 i 4.0 prema Richteru. Tijekom nedjelje (do 20 sati i 40 minuta) u Petrinji je zabilježeno 46 potresa, od kojih jedan magnitude između 3.0 i 4.0 prema Richteru.

EMSC je danas objavio izvještaj o potresima u Hrvatskoj u kojem se spominje da je u roku šest dana petrinjsko područje pogodilo čak 291 potres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2022 21:47