KAOS U DALMACIJI

Nevjerojatni prizori iz Zadra i okolice, sve pliva u vodi, izlila se i rijeka: ‘Pa ovo je sada otok!‘

Najviše intervencija zabilježeno je na području grada Zadra, Kožina, Dikla, Petrčana, Ugljana, Nina, Ninskih stanova, Žerave i Vrsa

Prizori poplava u Zadru i okolici

 Hrt Radio Zadar/screenshot/ Civilina Zaštita Zadar/Grad Zadar/Slobodna Dalmacija/

U Zadru je palo 164 litre kiše po četvornom metru u posljednja 24 sata, što je rekordna količina na toj mjernoj postaji u ožujku otkad postoje mjerenja, otkrio je meteorolog Zoran Vakula u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Ustvrdio je kako u ponedjeljak neće dolaziti do značajnijih temperaturnih promjena, ali i istaknuo kako je za dio Hrvatske izdano narančasto upozorenje.

Povećan broj intervencija na području Zadarske županije

Velika količina oborina koja je tijekom noći i jutra pala na području Zadarske županije uzrokovala je plavljenje objekata zbog čega su vatrogasci ove županije zabilježili povećan broj tehničkih intervencija. U sanaciji su angažirani vatrogasci iz IVP Zadar i JVP Zadar, Benkovac te DVD-a Kali-Kukljica, "Pljusak" Nin, Preko, "Škropac - Vrsi" i "Rutnjak" Veli Iž, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Od ponoći do sada evidentirana je 21 tehnička intervencija, u tijeku je njih 12, a nove dojave građana neprestano stižu. U intervencijama je dosad ukupno sudjelovalo 60 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila - rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić te dodao kako je najviše intervencija zabilježeno na području grada Zadra, Kožina, Dikla, Petrčana, Ugljana, Nina, Ninskih stanova, Žerave i Vrsa.

U Diklu se jutros vade potopljeni brodovi iz mora, koje je neke izbacilo i na cestu.

- Izlila se Miljašić Jaruga, Ždrijac je opet postao ‘otok‘! Rijeka Jaruga izlila se preko mosta i poplavila cestu. Voda se ektremno diže i plavi okolna područja - objavljeno je u Facebook grupi Za Zadar!.

image

Sanacija štete u Zadru

Hrvatska vatrogasna zajednica

Prema jutrošnjim mjerenjima na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zadar Puntamika, od nedjelje u 7 sati do ponedjeljka u 7 sati palo je 164 mm oborine - litre kiše po četvornom metru, što je rekordna dnevna količina oborine u ožujku od 1961. godine, otkad postoje mjerenja na toj postaji. Štoviše, ta količina pala je tijekom manje od 12 sati!

Pritom je već sad, premda je prošla tek trećina mjeseca, prema još neslužbenim podacima postignut i novi rekord u ukupnoj mjesečnoj količini oborine u ožujku na postaji Zadar Puntamika - od 1. ožujka do 11. ožujka u 7 sati izmjereno je čak 223 mm oborine. Dosadašnji rekord je bio 1985. godine, kad je tijekom cijelog ožujka palo 202 mm.

Istaknuo je i kako je temperatura zraka u većini Hrvatske još uvijek viša od prosjeka za ovo doba godine i takva će biti u nastavku tjedna.

- Najviše dnevne vrijednosti temperature zraka u ponedjeljak će biti u istočnoj Hrvatskoj, do 16° ili 17°C, a u središnjoj Hrvatskoj će se zadržati oko 10°C - rekao je za HRT.

- Pritom će zapuhati vjetar, zapadni i sjeverozapadni, a na Jadranu će biti i vjetrovitije. Na srednjem i južnom Jadranu puhat će još i prijepodne olujno jugo. Na sjevernom dijelu Jadrana slabiji sjeverozapadni vjetar - dodao je Vakula.

Naglasio je kako je uzrok ovakvog vremena premještanje ciklone.

- Temperatura se tijekom dana u većini Hrvatske neće značajnije mijenjati. Jutarnje vrijednosti od 8°C do 14°C, a poslijepodne oko 15° ili 16°C. Razlog za ovakvo vrijeme je premještanje ciklone i frontalnog poremećaja iznad našeg dijela Europe - rekao je.

image

Intervencija u Zadru

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

- Pritom nam je došao dosta hladniji zrak nego što je bio jučer i prekjučer. U takvim okolnostima imat ćemo nestabilnu atmosferu, pljuskove praćene grmljavinom te narančasto upozorenje što znači obilnije pljuskove na srednjem i južnom Jadranu - prognozirao je.

Naglasio je kako će najviša temperatura zraka u ponedjeljak najvjerojatnije biti na krajnjem istoku zemlje.

- Najviše temperature zraka u gorskoj Hrvatskoj oko 10°C. Sjevernije 10°C do 16°C, ponegdje na istoku Hrvatske i oko 17, u Podunavlju možda i 18 °C, a na Jadranu uglavnom između 14°C i 16°C.

‘I dalje nema minusa, temperature iznadprosječne‘

Kad se radi o prognozi za utorak, Vakula najavljuje malo povoljnije prilike.

- Nešto povoljnije prilike, u većini Hrvatske bit će sunčanih razdoblja, no i dalje dosta oblaka. U većini krajeva barem povremena kiša. Daljnje slabljenje vjetra, a ponegdje će zapuhati bura, ne odviše jaka - rekao je.

- I dalje nema minusa, iznadprosječno toplo što se tiče jutarnjih vrijednosti - zaključio je za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:18