BEZOBZIRNA VOŽNJA

Nevjerojatni video iz Splita: Popeo se na motor i u punoj brzinom, ne dirajući volan, jurio cestom

Sporni video navodno je prvi put objavljen 2021. godine, ali sada je opet počeo kružiti mrežama
 Screeshot/Instagram

Video snimka mladića koji stoji na sjedalu motora i juri po Splitu pojavila se na društvenoj mreži TikTok i WhatsAppu, javlja Slobodna Dalmacija. Na snimkama koje su načinili drugi sudionici u prometu može se čuti kako se dive njegovom podvigu, a u komentarima tih snimaka neki pišu da će ga slijediti. "Brate", vikali su impresionirani kamermani.

Slobodna Dalmacija navodi da je ona primila sporni video te da je nakon pretrage interneta zaključila da je na društvenoj mreži Instagram objavljen 2021. godine. Na snimkama se može čuti da sudionici ovog događaja govore hrvatski.

Liječnici navode da ozljede koje neoprezni motociklisti zadobe u prometu znaju biti vrlo teške.

- Unatoč nošenju kacige, ozljeda mozga može biti velikih razmjera. Ozljede mozga su obično udružene s prijelomom lubanje, no mogu nastati i u njihovoj odsutnosti. Često se viđaju površinske kontuzije, laceracije mozgovine i subarahnoidalno krvarenje - tvrde liječnici.

image
Screeshot/Instagram
image
Screeshot/Instagram
image
Screeshot/Instagram

Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Filip Slavujević naveo je u svom diplomskom radu "Utjecaj zaštitne opreme motociklista na posljedice prometne nesreće" da su motociklisti zbog nedostatka zaštite ugrožena skupina sudionika u prometu.

- Kaciga kao jedina zakonski propisana zaštitna oprema može spriječiti smrtonosne ozljede glave, ali i ostali dijelovi tijela su izloženi raznim ozljedama. Iako zaštitna oprema štiti vozača i suvozača, ona ne može osigurati potpunu zaštitu, pogotovo ako se nesreća dogodi pri velikoj brzini. Analizirajući podatke iz 2015. godine, na 61.208 motocikala dogodilo se 1536 prometnih nesreća. U 1536 nesreća su čak 1182 ozlijeđene osobe, tj. vozači i suvozači na motociklu, što je čak 77% ozlijeđenih osoba - napisao je Slavujević.

Student Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Željko Đurica naveo je u svom diplomskom radu "Smrtno stradali motociklisti u prometnim nesrećama" koji je napisao 2014. godine da su motociklisti pod 20 do 30 puta većim rizikom da zadobiju teške ozljede ili da poginu u prometnoj nesreći u odnosu na vozače drugih motornih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:34