ČUDO PRIRODE

Nevjerojatno! Na farmi kraj Našica krava otelila četvero mladih: Nikad nismo imali ovakav slučaj

Telići su dobroga zdravlja, iako nešto manje težine što je, ističe tehnologinja Ana Marija Crnoja, normalno jer se radi o četvorkama
 nasice.com

U Feričancima, na farmi muznih krava Osilovac, prije tri dana dogodio se fenomen - naime, krava je otelila četiri teleta - na svijet su došla tri ženska i jedno muško mladunče. Da se zaista radi o fenomenu govori podatak kako su izgledi da se takvo što dogodi 1 naprema 11 milijuna, jer krava najčešće oteli jedno ili dvoje teladi. Zabilježeni su slučajevi gdje je krava otelila tri teleta, ali četvorke su prava rijetkost. Posljednji ovakav slučaj zabilježen je u Njemačkoj 2018. godine, piše portal nasice.com.

Tehnologinja farme muznih krava Osilovac, Ana Marija Crnoja, rekla je kako je ovo bilo veliko iznenađenje za sve na farmi jer nisu znali da im dolaze četvorke.

image
nasice.com

- Prije tri dana dočekalo nas je jedno iznenađenje, dobili smo četiri teleta od jedne krave. Dosad na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje - kaže Crnoja.

Da se radi o nesvakidašnjem i rijetkom slučaju potvrdio je i Dominik Prevolšek, student treće godine veterine.

- Šansa za četvorkama je 1 naspram 11 milijuna. Statistički gledano, u 11 milijuna trebalo bi biti jedno teljenje s četvorkama. Trojke su također rijetkost - za njih je vjerojatnost 1 naprema 100 tisuća. Blizanačke trudnoće relativno su česte za razliku od kobila. Kobile resorbiraju jedno ždrijebe dok krave bez problema iznose višeplodne trudnoće - rekao je Prevolšek ističući kako je svjedočio sličnom fenomenu.

- Prije studija veterine bio sam voditelj reprodukcije na farmi od 350 krava gdje smo imali trojke od jedne krave. U tom leglu su bila tri teleta koja su dobivena indukcijom estrusa, radilo se s hormonima, a u ovom slučaju četvorki radi se o prirodnom osjemenjivanju - govori za nasice.com Prevolšek navodeći kako zna za još jedan slučaj trojki u susjednome selu.

Tehnologinja Crnoja istaknula je kako slučaj četvorki ovisi i o kvaliteti bika, a osvrnula se i na sam rad na farmi.

- Ovdje na farmi koristimo vrhunske rasplodne bikove, otac ovih telića je vrhunski bik simentalske pasmine. Što se tiče samog rada na farmi, posao je uvijek dosta zahtjevan, ali većinom svi ovdje koji radimo volimo taj posao i spremni smo na sve izazove koji taj posao priređuje - objašnjava.

image
nasice.com

Prilikom teljenja na farmi bila je prisutna i radnica Božica Prša za koju je ovo bilo veliko iznenađenje.

- Došla sam u štalu gdje je bilo prisutno jedno tele, a krave nema nigdje. Kad smo ustanovili koja se krava otelila, pregledao ju je tehničar i ustanovio da ima još dvoje teladi. I nakon tri teleta stiglo je i četvrto iznenađenje - rekla je Prša za nasice.com.

Na Osilovcu se nalazi 550 muznih krava, od čega je trenutačno 474 u mužnji, 250 rasplodnih junica i 160 teladi. Oteljena krava pod stalnim je veterinarskim nadzorom i na terapijama radi bržeg oporavka. Telići su dobroga zdravlja, iako nešto manje težine što je, ističe tehnologinja, normalno jer se radi o četvorkama.

Slijedi provedba DNA analize telića kako bi se maknula mogućnost blizanačke neplodnosti jer se radi o 3 ženska i jednom muškom teletu. Na farmi se nadaju da će s telićima biti sve u redu, da će ostati u proizvodnji te kako će u budućnosti od ženki imati teliće.

image
nasice.com
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 12:02