SFERA BIZARNOSTI

NEVJEROJATNO OTKRIĆE Gotovo sve zastave u Hrvatskoj imaju neispravne grbove!

zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

OSIJEK - Vodovod Osijek poništio je natječaj za nabavu 30 tisuća hrvatskih zastava koje su namjeravali podijeliti redovnim platišama svojih usluga i za što su u proračunu osigurali 600 tisuća kuna.

Razlozi zbog kojih je to moralo biti učinjeno dodatno ovaj projekt odvode u sferu bizarnosti ili možda čak i svojevrsne tragikomedije. Naime, niti jedna od četiri ponude koje su im pristigle nije zadovoljila kriterije. Dvije su odbačene iz formalnih razloga - jedna zbog nepotpune dokumentacije, a druga zato što je stigla iz Mađarske (!?) i to na mađarskom jeziku. No, dvije koje su zadovoljile formalne kriterije, nisu zadovoljile onaj osnovni, konkretno zakonom propisani izgled zastave i pripadajućeg joj grba.

Potrošači koji redovito podmiruju račune na poklon će dobiti - hrvatsku zastavu!

- Morali smo poništiti natječaj, jer grbovi na zastavama koje su nam ponuđene ne odgovaraju grafičkim standardima koje je propisao Hrvatski Sabor, no budući da je poništenje natječaja još u tijeku o detaljima ponuda, kao niti o tvrtkama koje su ih poslale ne možemo govoriti - rekao je direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić.

Što je zapravo sporno na zastavama, odnosno grbovima? Naime, sudeći prema ponudama koje su došle u Vodovod gotovo sve zastave koje se u Hrvatskoj prodaju imaju greške u dijelovima grba koji simboliziraju Slavoniju i Baranju, odnosno Istru. Kuna kao jedan od simbola Slavonije i Baranje u propisanom je grbu žuto-bijela, dok je u praksi na zastavama crno-bijela. Istarska koza je pak prema odluci Sabora potpuno žuta, dok u praksi ima crvene rogove i papke.

U cijeloj priči dodatno je apsurdno što i na samim internet stranicama Sabora gdje je objavljena odluka o državnim znamenjima, koju je Predsjedništvo Sabora donijelo u rujnu 2011. godine, stoji grb kakav se već godinama primjenjuje u praksi.

Bilo kako bilo, priča o hrvatskim zastavama u Osijeku tako je neočekivano dobila i nacionalni karakter, a iz lokalne perspektive gledano ne bi trebalo iznenaditi i ako Vodovod ovu situaciju iskoristi da potpuno odustane od ovog projekta, koji je naišao na dosta negativnih reakcija u javnosti, pa i razmišljanja da je riječ o predizbornoj populističkoj akciji.

- Dok je natječaj u fazi poništenja ne možemo govoriti o sljedećim koracima. Mi ovo imamo u planu javne nabave, no kada okončamo sve oko ovog natječaja donijet ćemo odluku o tome što ćemo dalje učiniti - rekao je Novoselić na naš upit hoće li biti raspisivanja novog natječaja, koje ge je inače zdušno podržao i HDSSB-ov gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, koji je najavio i financijsku potporu projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:26