TAJNO PRED USVAJANJEM?

Nevladine udruge o prijedlogu ugovora HRT-a i Vlade: 'Hitno objavite Ugovor i dajte ga javnosti 15 dana na raspravu'

Zadar,290912Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violic na radnom sastanku sa zadarskim gradonacelnikom dr. Zvonimirom Vrancicem i predstavnicima zadarskih kulturnih ustanova u gradskoj vijecnici.Na fotografiji: ministrica Andrea Zlatar Violic.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

GONG, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK), Kuća ljudskih prava, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Hrvatski P.E.N. centar zatražili su hitnu objavu i javnu raspravu o prijedlogu petogodišnjeg Ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 2013. do kraja 2017.

Nevladine udruge navode da je riječ o krovnom dokumentu koji ima presudnu važnost za opseg i kvalitetu javnog informiranja te funkcioniranja javne sfere hrvatskog društva i dokumentu koji definira programske i organizacijske obveze HRT-a prema javnosti te služi kao osnova za utvrđivanje visine pristojbe i ukupnog razvojnog plana HRT-a. Stoga smatraju da treba omogućiti javnu raspravu.

“Zbog zabrinutosti neslužbenim informacijama da je ovaj dokument u finalnoj fazi usuglašavanja te se njegovo usvajanje očekuje na jednoj od narednih sjednica Vlade, ovim otvorenim pismom tražimo od Ministarstva kulture da odmah objavi aktualni prijedlog Ugovora”, piše u pismu upućenom ravnatelju i Programskom vijeću HRT-a, ministrici kulture i premijeru.

Udruge traže i da se prije usvajanja Ugovora u Vladi provede javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Uz objavljivanje prijedloga na stranicama HRT-a i Ministarstva kulture, udruge traže da to ministarstvo osigura minimalno 15 dana za javnu raspravu o prijedlogu Ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:45