SNJEŽNA OLUJA

NEVRIJEME U DALMACIJI Orkanska bura puše 160 km/h, šestorica planinara zarobljena na Biokovu

Makarska, 081214.Nakon tjedna kojeg su obiljezile obilne kise, makarsko primorje je obasjalo sunce a na najvisem vrhu planine Biokovo svetom Juri (1762m) je pao snijeg. Iako se blizi pocetak kalendarske zime vrh biokova se zabijelio s tek nekoliko centimetara snijega.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlić / CROPIX / CROPIX

SPLIT - Zbog jake bure koja na širem splitskom području puše od petka, a u nedjelju je poprimila i orkanske udare, vatrogasci su proteklog vikenda uklanjali stabala i grane s gradskih cesta, a oštećena su i tri parkirana vozila, doznaje se u ponedjeljak ujutro u Vatrogasno operativnom centru Split.

Splitski vatrogasci su u nedjelju oko 14 sati na adresi Lubinski porat s prometnice maknuli veliko stablo bora koje je palo uslijed jakih udara bure.

Sinoć oko 19 sati jedno je stablo palo na parkirani automobil, te na njemu napravilo materijalnu štetu, dok je dva sata kasnije bila potrebna intervencija u Matoševoj ulici kod Tunela Marjan u samom središtu grada gdje je s pješačkog nogostupa trebalo ukloniti veliku granu otpalu sa stabla.

Dva parkirana osobna vozila u Kranjčevićevoj ulici sinoć su oko 23 sata oštećena nakon što je na njih palo stablo. Petnaest minuta nakon ponoći još je jedno stablo palo na cestu, ovoga puta u Bijankinijevoj ulici, a malo kasnije bila je potrebna intervencija i u Korešnici kod Žrnovnice gdje je na cestu pao stup od električne energije.

Prognostičari za danas najavljuju smirivanje vjetra, ali i novo jačanje bure navečer. Hladno i vjetrovito vrijeme će se na širem splitskom području zadržati sve do kraja ovoga tjedna.

U Makarskoj bura 160 km na sat

Na Makarskom primorju u ponedjeljak prijepodne puše orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat, koliko je zabilježeno u meteorološkoj stanici Osejava u Makarskoj.

Ceste na Primorju su prohodne, ali zbog jačih bočnih udara vjetra potrebna je opreznija vožnja kod svetišta Vepric i Baškog Polja. Zbog jakog vjetra brzina kretanja vozila na brzoj prometnici od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu ograničena je na 60 kilometara na sat.

Na prometnici Makarska-Vrgorac preko Biokova cesta je prohodna, ali je obvezna zimska oprema.

Bura nije pričinila značajnije štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana s prometnica.

Na biokovskom predjelu Vošac u Planinarskom domu još od jučer su šestorica mladića iz Makarske koji se ne mogu probiti kroz visoke snježne nanose pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć. Budući da je biokovska prometnica prekrivena snijegom i okovana ledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska – Makar – Vošac.

Prema informaciji tajnika makarske službe HGSS-a Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogrijeva i u kontaktu su sa HGSS-om pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas poslijepodne.

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj poručuju kako je biokovska planinska cesta okovana snijegom i ledom i za ovako hladna vremena ne preporuča se odlazak na Biokovo.

DHMZ: djelomično razvedravanje, mjestimice moguć snijeg

Tijekom jutra djelomično razvedravanje sa zapada, potom će na Jadranu biti pretežno sunčano, ali i vjetrovito, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Uz povremeno više oblaka mjestimice može pasti malo snijega, uglavnom poslijepodne i navečer. Umjeren do jak sjeverni, u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima, postupno će slabiti. Najviša dnevna temperatura zraka od -7 do -2, a na Jadranu od 1 do 6 stupnjeva Celzijevih, navodi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Hrvatsku za ponedjeljak.

HAK: bura i snijeg otežavaju promet

Zbog orkanskih udara bure, mećave, nanosa snijega i slabe vidljivosti za sav promet zatvorene su dionice autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 od čvora Draga do čvora Šmrika, autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, državna cesta Bruvno-Dobroselo-Mazin i Paški most, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK). Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Istri, Lici, Dalmaciji, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1.

Zimski uvjeti ukinuti su na autocesti A1 između Bosiljeva 2 i tunela Sveti Rok, autocesti A4 Zagreb-Goričan između Brezničkog Huma i Goričana, autocesti A2 Zagreb-Macelj između Krapine i Trakošćana, autocesti A6 Kikovica-Orehovica te na autocesti A7 od graničnog prijelaza Rupa do čvora Matulji te Orehovica-Draga.

U 5 sati ukinuta je zabrana na DC3 Kikovica-Gornje Jelenje-Meja i DC 501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, kojom je promet bio dopušten samo osobnim vozilima. Zimski uvjeti i dalje ostaju na snazi.

Na Dubrovačkom mostu promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektne linije Lopar-Valbiska, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sobra-Prapratno, Sućuraj-Drvenik te Sumartin-Makarska.

U prekidu su i katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Jelsa-Bol-Split, Rijeka-Rab-Novalja i Rijeka-Mali Lošinj, Zadar-Premuda-Silba-Olib te brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak i Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 03:28