HITNE INTERVENCIJE

Nevrijeme uzrokovalo podizanje razine mora, vatrogasci intervenirali više puta na području od Istre do Dubrovnika

Vatrogasci JVP iz Dubrovnika i Konavala uklanjali su srušena stabla, a pomorski promet bio je u potpunosti u prekidu

Poplavljena obala na Bačvicama
 

 Tom Dubravec/Cropix

Zbog podizanja razine mora i nevremena, vatrogasci i druge službe intervenirale su u petak u više navrata od Istre do Dubrovnika.

Prema izvještaju Ravnateljstva Civilne zaštite vatrogasci i druge službe intervenirale su u petak u više navrata od Istre do Dubrovnika. javljenom u petak navečer, zbog jakog juga, obilnih oborina i dizanja razine mora u Istarskoj županiji bilo je 10-ak dojava građana koji su tražili intervencije nadležnih službi radi otklanjanja posljedica nevremena. U pet slučajeva pala su stabla na kolnik u Umagu, Puli, Pazinu i Rovinju, a jedno je stablo palo na osobno vozilo u Puli, u dva slučaja pali su ili se nagnuli telefonski stupovi u Puli i Pazinu, a morska voda prodrla je u prizemlje obiteljske kuće u Poreču. U dva slučaja bila je potrebna sanacija odrona kamenja i šljunka s kolnika u Umagu i Labinu.

U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je nekoliko intervencija vatrogasaca na ispumpavanju vode (Jezero i Soboli na Grobniku). Vatrogasci su uklonili i dva stabla srušena u Rijeci i Delnicama. Lokalna cesta LC 58032 Blaževci - Zapeć je poplavljena i zatvorena za odvijanje prometa. Nevrijeme se smirilo oko 13 sati.

image

Poplavljena obala na Bačvicama

Tom Dubravec/Cropix

Zbog podizanja razine mora, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji more se prelilo preko obale i došlo do nekoliko kuća u naselju Broce kod Stona, pri čemu je voda ušla u jednu kuću i dva pomoćna objekta. Poplavljena je i riva u Veloj Luci na Korčuli, a voda je ušla i u jedno dvorište u naselju Rožat. Zabilježeno je podizanje mora i u mjestu Komolac te u Dubrovniku u ulici Lapadska obala. U naselju Mokošica stablo je u nevremenu palo na kuću, a u Župi dubrovačkoj reklama je oštetila vozilo.

Vatrogasci JVP iz Dubrovnika i Konavala uklanjali su srušena stabla, a zabilježeni su i problemi u cestovnom i pomorskom prometu, koji je u potpunosti bio u prekidu.

U Zagrebačkoj županiji, a vezano za obranu od poplava, primljena je informacija o uspostavi dežurstva koje je raspoređeno u bazi obrane od poplave u Hruščici.

image

Poplavljena obala na Bačvicama

Tom Dubravec/Cropix

Zagrebačko područje zasad nema značajnijih opasnosti od poplava, a veći vodni val Savom očekuje se u nedjelju, 5. studenoga, tijekom dana te u noći s nedjelje na ponedjeljak, 6. studenoga. Danas je otvorena ustava Prevlaka te na području Grada Zagreba Sava teče kontrolirano. Na samoborskom području nema posebnosti vezanih uz obranu od poplava, stoji u priopćenju.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pala su stabla na prometnice u naseljima Tuk, Podgarić, Pavlin Kloštar te Šuplja Lipa, a o svemu je obaviještena cestarska tvrtka Ceste d.d. Bjelovar. Kao posljedica nevremena, od 11,55 do 15,22 sati bez opskrbe električnom energijom bila su naselja na području općine Đulovac s 540 korisnika.

Geofizički odsjek PMF-a: Zabilježeni uzastopni iznadprosječni vodostaji u Bakru

Na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u petak vodostaj koji za 103 centimetra premašuje srednju morsku razinu, a slični, izuzetno visoki vodostaji i posljedična poplavljivanja obalnog područja zabilježeni su i prije sedam te prije tri dana i to je već treći izuzetan vodostaj u nizu.

Često ponavljanje takvih vodostaja znači da oni prestaju biti izuzetni te da bi ubuduće pozornost valjalo posvetiti prvenstveno rekordnim vodostajima, istaknuli su u priopćenju iz Geofizičkog odsjeka
Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Kao i u prethodnim slučajevima, tako se visoka morska razina može ponajprije dovesti u vezu s olujnim usporom tj. uzdignućem morske razine povezanim s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra, s plimnim oscilacijama koje su kulminirale u petak prije podne te s porastom morske razine povezanim s klimatskim promjenama čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko tri milimetra na godinu.

Tri pojave visokog vodostaja unutar samo tjedan dana ukazuju na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme, priopćili su iz Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2023 11:54