KREDITI

NEXUS O SPORNIM POZAJMICAMA AGROKORU 'Sve je bilo transparentno i zakonito, a Agrokor je svoje probleme skrivao' HBOR 'Za pozajmice nismo znali'

 
 Hanza Media

Tvrtka Nexus Private Equity Partneri priopćila je u srijedu kako su pozajmice Agrokoru bile transparentne i zakonite, a da je Agrokor skrivao probleme te optužbe na račun vjerovnika ocjenjuje neprihvatljivima.

U priopćenju se pojašnjava da su Nexus Private Equity Partneri, fondovi Nexus FGS i Nexus FGS II i društva Nexus ulaganje d.o.o. te KHA četiri d.o.o. različite pravne osobe i na njih se primjenjuju različiti pravni okviri.

"Nijedna od navedenih pravnih osoba ni u kojem trenutku nije prekršila zakon niti su poslovne odluke na razini trgovačkog društva iz portfelja fonda u ingerenciji ulagatelja (primjerice HBOR-a). Dodatno, radi se o subjektima koji uspješno posluju i sporne bi se pozajmice prije Zakona o izvanrednoj upravi smatrale dobrim poslovnim potezom", kaže se u priopćenju.

Iznosi se i da je tvrtka Nexus ulaganje od kolovoza do listopada 2016. iz vlastitih sredstava odobrila kratkoročne pozajmice Agrokoru.

Bez signala o problemima Agrokora

"Kako je u rujnu 2016. Nexus ulaganje u Zagreb-Montažu uložilo ukupno oko 38 milijuna kuna, navedena sredstva su u tom trenutku predstavljala višak likvidnosti te je odobravanje kratkoročnih pozajmica Agrokoru, uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja (višestruko vrjednije od iznosa pozajmica) za svrhu imalo isključivo generiranje financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva. Dakle, navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti", dodaje se.

U tom trenutku, kako se navodi, nije postojalo "apsolutno ništa" što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora.

Ističe se da su pozajmice napravljene transparentno, iskazane u poslovnim knjigama društva Nexus ulaganje, i u skladu sa svim relevantnim zakonskim propisima i procedurama, kako što se tiče društva Nexus ulaganje, tako i što se tiče fonda Nexus FGS.

Što se tiče pozajmica društva KHA četiri d.o.o., ono je odobrilo u drugoj polovici 2016. kratkoročne pozajmice Agrokoru, dodaje se.

Ujedno se navodi da je pozajmica Agrokoru odobrena iz sredstava koja su u KHA četiri d.o.o. uložili Agrokor i Karisma Resorts International te je predstavljala višak likvidnosti do početka građenja novog resorta na lokaciji Hotela Plat.

Kratkoročne pozajmice odobrene su Agrokoru uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja, uz suglasnost svih suvlasnika društva KHA četiri, s isključivim ciljem generiranja financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva, kaže se u priopćenju.

U Nexusu naglašavaju da ni tu, u tom trenutku, nakon provedene analize, nije postojalo ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora te da su pozajmice bile transparentne i zakonite.

"Jasno je da je poslovanje Nexus Private Equity Partnera, fonda Nexus FGS i društava Nexus ulaganje d.o.o. i KHA četiri d.o.o. u potpunosti transparentno te smo medijima na upite odgovarali konkretno i detaljno te u svako doba stojimo na raspolaganju svim nadležnim institucijama", zaključuje se u priopćenju.

Dodaje se kako su Nexus Private Equity Partneri zadnjih šest godina kroz ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II direktno utjecali na očuvanje više od 2500 radnih mjesta te otvaranje više od 600 novih radnih mjesta, dok sva društva iz portfelja navedenih fondova zajedno generiraju prihode od više dvije milijarde kuna, od čega više od 60 posto na inozemnim tržištima.

Ramljak: Samo je Nexus indirektno financirao Agrokor

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u srijedu je izjavio da je samo Nexus indirektno financirao Agrokor. Svi ostali fondovi za gospodarsku suradnju, u kojima je i Agrokor jedan od investitora, jesu ulagali u neke projekte koji su i djelomično u Agrokorovom vlasništvu ili su inicirani od Agrokora, "ali to su zdravi projekti, koji su normalni i smatram da je to normalno financiranje sa povratima", rekao je Ramljak.

Sredstva koja su od Nexusa išla prema Agrokoru, a bila su namijenjena za druge svrhe, "nažalost će se morati rješavati kroz proces nagodbe, a mislim da bi regulatori i druge institucije trebali vidjeti što se tu dogodilo i zbog čega je došlo do takve odluke društva za upravljanje tim fondom", istaknuo je.

Dodao je i da je u ovom trenutku teško reći hoće li ta sredstva i u kojem iznosu uopće biti povraćena.

"Nije pitanje dobrog ili lošeg ulaganja, nego je pitanje da li ste imali odobrenje za to ulaganje. Moglo je to biti i ulaganje s povratom od 20 posto, ali ako nemate odobrenje - nemate odobrenje", naglasio je Ramljak.

HBOR: Nismo znali ni utjecali na pozajmice

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nije imala saznanja ni utjecaja na pozajmice Agrokoru, priopćeno je u srijedu iz HBOR-a.

Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova za gospodarsku suradnju (FGS-ova), pa tako i bez znanja HBOR-a, kaže se u priopćenju.

HBOR podsjeća da je odlukom Vlade iz kolovoza 2010. godine imenovan kvalificiranim ulagačem u osnivanju FGS-ova te da u vlastito ime, a za račun (po nalogu) Vlade u svaki od FGS-ova ulaže iznos koji je jednak iznosu koji su uložili privatni ulagači.

Iznoseći detalje o postupku odlučivanja o ulaganjima FGS-ova, u HBOR-u navode da prijedloge za konkretna ulaganja, koji sadrže pojedinosti o predloženom ulaganju te izračune sredstava potrebnih za provedbu investicija FGS-ova, daju društva za upravljanje investicijskim fondovima.

O tim prijedlozima odlučuju povjerenički odbori čiji su članovi predstavnici svakog od privatnih ulagača te predstavnik HBOR-a.

Svaki prijedlog društva za ulaganje analiziraju stručne službe HBOR-a, a onda Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predlažu kako glasovati na sjednici povjereničkog odbora.

Odluka Ministarstva obvezujuća je za HBOR i on je ovlašten glasovati isključivo po zaprimanju mišljenja nadležnog ministarstva.

U konkretna dva slučaja (Hoteli Plat i Zagreb-montaža) prijedlozi HBOR-a i odluke nadležnog ministarstva bile su jednake, kaže se u priopćenju.

Nakon usvajanja odluke o ulaganju na povjereničkom odboru FGS-a, društvo za upravljanje poziva ulagače na uplatu sredstava za provedbu investicije, oni potom uplaćuju sredstva u FGS sukladno visini svojih udjela, a FGS je pod vodstvom društva za upravljanje dužan provesti investiciju striktno u skladu s odlukom povjereničkog odbora. Po provedbi investicije, društvo za upravljanje ulagačima dostavlja izjavu o sukladnosti uvjeta provedenog ulaganja s odlukom povjereničkog odbora.

Što se tiče konkretnog ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II, kažu u HBOR-u, tim fondovima upravlja društvo za upravljanje Nexus Private Equity partneri, a odluke o ulaganju u Hotele Plat, odnosno u Zagreb-montažu, predviđale su provedbu investicija putem projektnih društava, tzv. SPV-a – Nexus ulaganja d.o.o. za investiciju u Zagreb-montažu, a KHA četiri d.o.o. za investiciju u Hotele Plat.

Navedenim odlukama nije bilo predviđeno pozajmljivanje sredstava investicija trećim stranama, kažu u HBOR-u.

Ističu da je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS-a održana 3. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici Nexus ulaganja u korist koncerna Agrokor, dok je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS II održana 4. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici KHA četiri d.o.o. u korist Agrokora.

"HBOR, koji u poslovanju s FGS-ovima postupa po nalogu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odmah je po saznanju za svaki od slučajeva obavijestio nadležno Ministarstvo kao nalogodavca, te tražio od društva Nexus Private Equity partneri d.o.o. detaljne informacije o pozajmicama u korist koncerna Agrokor. Naglašavamo da su te pozajmice bile dane bez znanja povjereničkih odbora tih dvaju FGS-ova, pa tako i bez znanja HBOR-a", kaže se u priopćenju.

Ističe se kako je dva dana nakon sjednica povjereničkih odbora HANFA pokrenula postupak nadzora nad društvom za upravljanje i fondovima kojima upravlja, ali je društvo na HBOR-ovo traženje odbilo HBOR-u dati detaljnije podatke o tijeku nadzora i njegovom nalazu.

"Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 07:33