RIGOROZNE NAJAVE

Nezadovoljni seljaci: ‘Idemo s totalnim kaosom! Probit ćemo policijsku blokadu i krećemo na samu granicu...‘

Seljaci traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja
 Vlado Kos/Cropix

Seljaci nezadovoljni Vladinim mjerama protiv afričke svinjske kuge u petak već drugi dan blokiraju državnu cestu u Županji na prilazu graničnom prijelazu Županja-Orašje, uz poruku da će se blokade prometnica idućih dana i proširiti.

"Žele nas prevariti i nastaviti po svome, a to što oni žele i namjeravaju vodi propasti hrvatskog sela. Mi nismo protiv hrvatske vlasti i razumnog rješavanja naših problema, ali ne želimo da nam se ubijaju zdrave svinje", poručuje Dražen Strukar iz Cerne.

Ocijenio je kako nadu seljacima u uspjeh njihovih prosvjeda daje to što je iduća godina izborna.

image
Vlado Kos/Cropix

"Da iduća godina nije izborna vjerujte mi da bi ovo sve bilo davno poklano i nitko ne bi smio ništa učiniti. Ovako se baš ne usude prema nama djelovati. Boli me što Crkva u Hrvata u ovo vrijeme šuti", kazao je Strukar.

Milenko Bilić, član Stožera za obranu hrvatskog sela, koji uz nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje predvodi prosvjede, kaže da je "ocjena domaće zadaće koja je ostavljena ministrici poljoprivrede i premijeru -1".

"U odgovoru ministrice nije ništa novo rečeno već ponovljeno što je do sada izrečeno te dopisane neke činjenice koje nemaju nikakve veze s stvarnošću", tvrdi Bilić.

Zanijekao je da se svinjogojcima isplaćuje po dva eura za eutanazirane tovne svinje. "To naprosto nije istina. Ljudima se odbijalo zato što nisu željeli pomoći pri utovaru, odbijan im je sam utovar i dolazak policije tako da su u prosjeku dobili oko 86 centi", rekao je.

image
Vlado Kos/Cropix

Najavio je daljnje blokade prometnica diljem Hrvatske.

"Ići ćemo na probijanje policijske blokade kako bi izbili na samu granicu, ići ćemo na pristupne ceste autocesti, kao i na prijelaze preko željezničkih pruga. Na ovaj njihov bezobrazluk idemo s totalnim kaosom u prometu Hrvatske", poručio je Bilić.

Seljaci traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja.

Matej iz Privlake našao se među prosvjednicima, za N1 rekao je da na farmi provode sve mjere iz kategorije 3 te da ima osam svinja koje ne može zaklati.

"Stjerani smo u kut. Čujem da su veliki klaoničari zainteresirani za te svinje, nude 1,10 ili 1,2 eura. Tržišna cijena je oko tri eura za kilogram žive vage. To je visoka cijena, ali i ulazni troškovi su bili dosta visoki", objašnjava.

"U bezizlaznoj smo situaciji. Klaoničarima nismo interesantno zbog male količine, a ni oni nama zbog male cijene", jasan je. Objašnjava da imaju još mjesec do dva da zakolju svinje i osuše meso.

Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge, te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:35