UOČI SJEDNICE

Nezadovoljni svinjogojci dočekali Plenkovića: ‘Nitko ovdje nije protiv vas niti je za to da budete gladni‘

Ministrica poljoprivrede svinjogojce je pozvala da vjeruju veterinarima i struci koja zna najbolje što činiti

Mario Banožić, Andrej Plenković, Ivan Bosančić, Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Srijem i Baranju na ulazu u dvoranu u Otoku, u kojoj se sjednica održava, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića dočekala je skupina nezadovoljnih svinjogojaca zatraživši da se ne eutaniziraju svinje koje nisu zaražene afričkom svinjskom kugom.

"Nitko ovdje nije protiv vas niti je za to da sutra nemate što za jesti", poručio je premijer Plenković odgovarajući na optužbe pojedinih svonjogojaca kako će nakon što im se svinje eutaniziraju oni i njihove obitelji ostati gladne i bez prihoda jer se u naredih godinu dana neće smjeti baviti sinjogojstvom.

Ogorčeni svinjogojci zamjerili su kašnjenje u provedbi mjera zapitavši zašto se nešto preventivno nije učinilo čim se saznalo da se afrička svinjska kuga pojavila u susjednim državama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uvjeravala je svinjogojce da ministarstvo čini sve kako bi se štete sanirale te će autanizirane svinje svonjogojcima biti plaćene po tržižnim cijenama zamolivši ih da učine napor više i svoje farme pokušaju prekategorizireti u 3. kategoriju čime bi izbjegli eutanaziju svinja.

"Učinit ćemo i činimo sve što možemo. Država će financirati i prekategorizaciju vaših objekata. Nismo i nećemo vas napustiti. Pokrenuli smo prvi program pomoći, a već je u priremi i drugi koji će dati odgovor na pitanje što ćete raditi poslije", kazala je Vučković.

Svinjogojce je pozvala da vjeruju veterinarima i struci koja zna najbolje što činiti.

"Skoro 90 do sada utvrđenih slučajeva zaraze afrčikom svinjskom kugom je na području općina Drenovaca i Gunje. Mi moramo spasiti i Vukovarsko-srijemsku i Osiječko-baranjsku županiju i osigurati vam da imate od čega žvijeti. Dajte nam priliku", kazala je ministrica Vučković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:56