NAJTEŽI BEROŠEVI DANI

Nezadovoljstvo oko ministra postoji, ali do izbora je siguran: ‘Nakon toga je sve otvoreno‘

Dugovi zdravstvenog sustava i prozivanje za afere oko dodjele poslova izložili su ministra zdravstva političkom pritisku
Vili Beroš
 Ronald Gorsic/Cropix

Postoji nezadovoljstvo oko ministra Vilija Beroša, ali do lokalnih izbora ništa se neće događati. Nakon toga, sve su opcije otvorene. Legitimno je pravo šefa Vlade i stranke da procjenjuje svoj tim i rezultate rada - rekao je izvor iz HDZ-a, blizak Vladi, na naš upit o mogućoj smjeni ministra zdravstva.

Drugim riječima, nitko ne bi trebao biti iznenađen ako na prvoj rekonstrukciji Vlade ministar zdravstva ispadne iz igre.

Beroš već neko vrijeme nije u idiličnim odnosima s premijerom Andrejom Plenkovićem, a zadnja događanja oko platforme CijepiSe i snimke saborskog Odbora za zdravstvo na kojem Beroš i ministar financija Zdravko Marić raspravljaju o dugova u zdravstvu, dodatno su otežali Beroševu poziciju.

Naime, Beroš je tada odgovornost pokušao prebaciti na Plenkovića, uz tvrdnju da on čeka s njegovim prijedlozima zbog lokalnih izbora. Premijer je na to poručio Berošu: "Što se mene tiče, ako su spremni novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima spremio, možemo ih staviti na Vladinu sjednicu sljedeći tjedan".

Plenković se taj dan šturo osvrnuo na Beroševu aferu oko platforme CijepiSe. Kratko je rekao da o tome s Berošem nije razgovarao te da cijelu tu temu on mora objašnjavati sam. Nije stao u njegovu obranu kao što je prije redovito branio svoje ministre. Komentirao je to u subotu i predsjednik Zoran Milanović.

Nevidljiva reforma

- Gospodin Beroš očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i baci kao ručnik sa strane. Žao mi je, jer je ušao u to sve možda i previše entuzijastično, ali nije znao s kime ima posla - rekao je Milanović.

Sam Beroš je u subotu, nakon posjeta KBC-u Rijeka, novinarima rekao da "reforma zdravstvenog sustava nije floskula, nego nasušna potreba koja nadilazi boju stranačkih iskaznica i fabricirane afere". Komentirao je i premijerovu izjavu.

- Premijer je figurativno dao do znanja da je usmjeren na tu problematiku, u radu je određena radna verzija i nacrt pripremljenih reformi. U fazi osnivanja je međuresorna skupina za suradnju, nužno je da svi resori sudjeluju, posebno ministarstva financija i rada. Nije realno da će na sljedećoj sjednici Vlade biti zakonski prijedlozi reforme, oni će biti predstavljeni u kasnijoj fazi. Mislim da je pitanje zdravstva i zdravlja nadstranačko pitanje - rekao je Beroš te dodao kako "vjeruje da ima podršku premijera". Beroš je reagirao i na izjavu šefa SDP-a Peđe Grbina koji je u objavi na Facebooku Plenkovića zapitao zašto drži prijedlog reforme zdravstva u ladici.

Napadi iz oporbe

"Tvoj ministar Beroš je, dok je mislio da ga kamere ne snimaju, priznao ono što svi znamo: Andrej Plenković je kočničar svih reformi i promjena u Hrvatskoj" napisao je, među ostalim, Grbin, na što mu je Beroš uzvratio da svojim nekorektnim izjavama iznosi neistine.

- Kad spominjem prijedlog reforme na premijerovu stolu, znači da je reforma u pripremi i radu, a ne da je spremljena u ladicu… Previđenim reformama morat ćemo sanirati i breme naslijeđa koje nam je ostavila vlada SDP-a, poput šest milijardi kuna manje izdvajanja za zdravstvo u pet godina - napisao je Beroš i ustvrdio da "ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i ministarstvom zdravstva pokazuje da im je zdravlje hrvatskih građana prioritet".

Predsjednik demokrata i kandidat za zamjenika Anki Mrak Taritaš u utrci za Zagreb, Mirando Mrsić, poručio je Berošu da je vrijeme za ostavku.

"Brojke zaraženih koronavirusom divljaju, na dnu smo ljestvice procijepljenosti, povlašteni se cijepe preko veze, bolnice nemaju lijekova, niste ni prstom maknuli oko reforme zdravstva, najavljujete poskupljenje usluga, a novac se troši na vaše poznanike i propale internetske platforme. To malo dostojanstva što vam je ostalo usmjerite u jedino što je ispravno, vlastitu ostavku", napisao je Mrsić u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2023 16:46