BIZARAN SLUČAJ

Nezakonito pošumljavanja kod Trilja: ‘Ministrica Vučković je tražila da lažno optužim državnog tajnika!‘

Četiri do pet hektara zemljišta pošumljeno je nezakonito. a sve ono što su posadile Hrvatske šume ​osušilo se i propalo

Ivan Kaloper

 Nikola Vilić/cropix

Prije godinu i pol oko četiri do pet hektara zemljišta na potezu između Trilja i Biska pošumljeno je – nezakonito. I ne samo to, već sve ono što su posadile Hrvatske šume, a radi se oko osam tisuća sadnica, ​osušilo se i propalo.

To se jasno da iščitati iz očitovanja Državnog inspektorata (DIRH), koje su zatražili lokalni stočar Ivan Kaloper i njegova udruga "Hrvatski krški pašnjaci" na čelu s Ivanom Tešijom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Inspektori su krajem siječnja i početkom veljače ove godine pregledom Bioportala ustanovili kako dvije konkretne zemljišne čestice nisu uopće bile predviđene za pošumljavanje, jer se radi o staništu šifriranom kao istočnojadranski kamenjarski pašnjak submediteranske zone, koji je važećim planom gospodarenja izuzet od takvih aktivnosti zbog svog nacionalnog i europskog značenja.

DIRH je, znači, dao za pravo stočarima, ocijenivši njihovu prijavu utemeljenom, ali im i poručio kako su tijekom postupka nestale okolnosti jer se do jedna mladica primorskog i crnog bora, te čempresa osušila, pa je inspekcijski postupak – obustavljen.

– To što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su se osušile sadnice bora nije razlog za prekid postupka. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su Hrvatske šume nezakonito pošumile strogo zaštićeno stanište i južnodalmatinski kamenjarski pašnjak. Na tom području nisu dopušteni nikakvi antropogeni zahvati, a Hrvatske šume su na to strogo zaštićeno područje dovele tešku građevinsku mehanizaciju kojom su degradirale i uništile tlo. To je nesporna činjenica. Tražimo od državnog inspektorata nastavak postupka, jer za to ima osnove – navodi Tešija.

Hrvatske šume se brane da je njihova sinjska Šumarija krajem 2020. godine obavila sanaciju paljevine, a nakon toga je obavljena zakonska obveza pošumljavanja istog terena, odnosno vraćanje u prvobitno stanje umjetnom obnovom.

"Taj isti odjel pošumljavan je još devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno prije dvadeset i pet godina, kada je uspjeh pošumljavanja bio dobar. Nažalost, isto područje je zahvaćeno požarom i 2017./2018. godine, kada je izgorio gotovo cijeli odjel. S obzirom na izuzetno nepovoljne vremenske i klimatske uvjete koji su vladali u 2021. godini, odnosno ekstremnu sušu, uspjeh pošumljavanja bio je slab", poručili su iz Uprave Hrvatskih šuma.

Ono što nisu odgovorili jest čijom su odlukom poduzete spomenute nezakonite aktivnosti, o kolikim uloženim sredstvima se radi i hoće li unutar Hrvatskih šuma biti pokrenuta neka vrsta postupka protiv odgovornih. Tek su, pozivajući se na ponovljeni inspekcijski nadzor, konstatirali da nema razloga za daljnje postupanje, jer su nestale okolnosti upravo zbog kojih je inspekcijski postupak pokrenut, odnosno da se posađeno osušilo.

Za stočare ovaj je slučaj samo jedan u nizu unatrag nekoliko godina gdje su javno istupali radi pošumljavanja pašnjačkih površina oko njihovih kuća i farmi, počev od Kotlenica, Miljevačkog platoa, Promine, Svilaje, preko Vrbnika, Biskupije, Polače i drugih podinarskih sela, pa do Like. Ne libe se reći da su Hrvatske šume okupirale pašnjačke površine na način da su ih svrstale u šumskogospodarske osnove i na taj način oduzele prostor lokalnom stanovništvu i ugrozile ga egzistencijalno. Ono što, međutim, ovaj slučaj kod Trilja čini pomalo drugačijim jest njegova politička pozadina.

Ivan Kaloper tvrdi da je sve počelo onog trenutka kada je uoči parlamentarnih izbora 2020. godine odbio prijedlog tadašnje i današnje ministrice poljoprivrede Marije Vučković da javno prozove njezina bliskog suradnika Tugomira Majdaka, kojeg se u medijima već spominjalo kao izglednog nasljednika.

– Bio je to razgovor u osam očiju u triljskom restoranu "Marinero", koji je održan 19. lipnja. Na sastanak me pozvao tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Ivan Šipić. Osim njega, ministrice i mene tamo je bila još jedna osoba, ali s njezinim identitetom ne bih izlazio u javnost. Svakako, od mene je traženo da ocrnim, optužim Majdaka zbog nekakvih malverzacija, o čemu ja nisam imao nikakvih spoznaja. Čovjeka uopće ne poznajem, osim što sam ga par puta prethodno vidio na TV-u. Ja sam to, naravno, odbio, ali očito mi ministrica nije zaboravila. Zato danas ne mogu doći do parcela koje su moja djedovina, ne daju mi ugovore, skidaju mi električne pastire, na udaru sam svakakvih likova iz podzemlja – ističe Kaloper i poziva ministricu Vučković na javno sučeljavanje zbog svih iznijetih navoda.

– Neka samo kaže kada i gdje. Ja ću na tu debatu doći samo s jednim kolegom, čobanom iz Lećevice, a neka ona dovede sve visoko pozicionirane i obrazovane kadrove iz svog ministarstva. Ako će im kontra argument biti to što je naše gospodarstvo u dvije mjere na natječajima dobilo ukupno 65 tisuća eura, i na tu temu smo spremni diskutirati pred kamerama – poručuje Kaloper.

A što o ovim, niti malo ugodnim navodima, kaže Marija Vučković? U utorak poslijepodne smo joj poslali upit i iduće jutro dobili odgovor iz Službe za informiranje MIP-a.

"Ministrica Vučković je službeno posjetila Trilj 19. lipnja 2020. godine u cilju održavanja sastanka s predstavnicima lokalne samouprave povodom izgradnje vrtića iz Mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja. Tadašnji gradonačelnik g. Šipić je predložio ministrici Vučković sastanak s lokalnim stočarima na temu aktualne problematike, koji se održao u triljskom restoranu 'Marinero', na kojem je nazočio i gospodin Ivan Kaloper. Gospodin Kaloper je na sastanku iznio određene primjedbe, po kojima je postupano nakon održanog sastanka. Ostali navodi gospodina Kalopera su neistiniti te će se njegove tvrdnje i sva pripadajuća dokumentacija predati nadležnim institucijama na postupanje", stajalo je u odgovoru.

Ivan Kaloper s radošću je primio najavu ministrice Vučković o postupanju institucija, uz napomenu da njegov poziv za sučeljavanje bilo kad i bilo gdje i dalje vrijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:32