NEZAPAMĆENI POTOP

NEZAPAMĆENE POPLAVE Vlada proglasila katastrofu za Vukovarsko-srijemsku županiju AKCIJA ČITATELJA I JUTARNJEG Jedna kuna od svakog kupljenog primjerka novina ide žrtvama

Nakon Rajevog Sela, Gunje i Račinovaca, voda je potopila i polovicu sela Strošinci, mjesta na samoj granici sa Srbijom. Poslijepodne je zaprijetila i Posavskim Podgajcima. Pripadnici HGSS-a su u Rajevom Selu pronašli leš žene koja se donedavno vodila kao nestala. U Slavonskom Brodu za sada mogu odahnuti: uspjeli su obraniti ovaj dio Slavonije od pobješnjelih voda
 CROPIX

>>> NOVO 23:57 Vlada je kasno navečer u utorak objavila da je održala telefonsku sjednicu na kojoj je, na prijedlog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije koja je pogođena poplavom.

'Državna uprava za zaštitu i spašavanje rukovodi operativnim snagama i koordinira djelovanje drugih sudionika u aktivnostima zaštite i spašavanja, provodi njihovo pravodobno informiranje, nadzire provedbu propisanih mjera i aktivnosti u zaštiti i spašavanju te provodi mobilizaciju za potrebe sustava zaštite i spašavanja. Financijska sredstva potrebna za provedbu tih mjera osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu. Uprava će Vladi Republike Hrvatske dostaviti izvješće u roku od 30 dana po provedenim aktivnostima', stoji u priopćenju iz Banskih dvora.

Iz minute u minutu gradi se zečji nasip u Posavskim Podgajcima

22:19 [reporter Jutarnjeg Mario Pušić] U Gunji, Rajevom Selu i drugim mjestima koje je prekrila Sava večeras nema nikoga. U selima koja se na njih naslanjaju stotine je volontera koji nastoje kanalizirati podivljaju rijeku dalje od kuća. Posavski Podgajci jedno je takvo selo. Možda dvjesto mladih ljudi iz minute u minuti grade zečji nasip u širinu i visinu. Desna strana ceste kroz to mjesto potpuno je poplavljena pa se bore da očuvaju lijevu.

Ivan Peštalić ima kuću na desnoj strani ceste. Dvorište mu je potopljeno, kuća isto. Sjedi na prilazu u dvorište i jede sendvič. Ne sjeća se kada je jeo prije toga. Kraj njega je zlatni retriver Riki. Od umora ne podiže glavu.

- Riki, ja i policija, mi čuvamo ovo mjesto, priča nam Ivan.

Ovdje su imali dovoljno vremena da uklone stoku, ali Ivan smatra da su napravljene velike organizacijske pogreške.

- Danima smo punili te vreće pijekom, radili smo što su nam rekli. I sada svi gledamo u potopljene kuće. Ali, sva ta silna voda negdje je morala otjeći - zaključio je Peštalić.

Prva identificirana žrtva poplava u Hrvatskoj

20:55 Ruža Sirotković, 86-godišnjakinja iz Rajeva Sela, prva je identificirana žrtva katastrofalnih poplava koje su pogodile Hrvatsku.

- Oni su bili prvi na udaru kada je pukao nasip. Pričao je njezin sin. Odjednom je vidio bujicu, vodu kako nadire, i uspio se popeti na krov. Majku nije uspio povesti, voda je ušla u kuću i više je nije vidio. Kasnije su je pronašli mrtvu. Rekao je da je nije mogao spasiti - rekao je Branko Ilić koji se u Rajevo Selo u utorak vratio samo da iz kuće iznese mačku Maru, jer njegova kći Sara plače za njom već dva dana.

- Ovo sam ranije vidio samo na televiziji. Izađem iz kuće i vidim kako bujica nosi automobile i krave. Nevjerojatno, sve je trajalo pet minuta - priča nam.

Cijelu priču o baki Ruži pročitajte OVDJE .

Akcija čitatelja i Jutarnjeg za žrtve poplave

20:25 Hrvatska se suočava s posljedicama katastrofalne prirodne nepogode, a stanovnicima poplavljenih područja u Slavoniji potrebno je sve - od lijekova, hrane i potrepština do konkretne materijalne pomoći.

Izdavač Europapress holding odlučio je da će u srijedu i četvrtak jedna kuna od svakog prodanog primjerka Jutarnjeg lista, Slobodne Dalmacije i Sportskih novosti biti uplaćena na račun Hrvatskog Crvenog križa, za ublažavanje posljedica od prirodne nepogode.

EPH se na ovaj način izravno uključuje u akciju solidarnosti sa žiteljima razorenih mjesta. Nadamo se da će naš postupak barem dijelom pomoći stanovnicima naselja koja su najteže pogođena aktualnom katastrofom.

Ujedno, još jednom pozivamo sve one koji su u mogućnosti, građane, ustanove, institucije i tvrtke, da na bilo koji način pridonesu sanaciji posljedica nezapamćene prirodne katastrofe.

U danima, pa i tjednima koji su pred nama, Hrvatska će biti pred teškim zadatkom obnove uništenih kuća, zgrada, cesta, pruga i druge infrastrukture. Svaka pomoć nije samo dobrodošla već i prijeko potrebna.

Za stradale u poplavi prikupljeno više od devet milijuna kuna

19:40 Hrvatski crveni križ (HCK) dosad je u apelima za pomoć stanovništvu na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini i Srbiji prikupio više od devet milijuna kuna, a u prikupljanju pomoći i dalje sudjeluju brojne organizacije, ustanove i tvrtke, poput MUP-a, osječkog HNK i zagrebačkog Dinama.

HCK je za Hrvatsku preko žiro računa prikupio 4,815.681 kuna, dok je na donatorskom telefonu 060 90 11 evidentirano 519.595 poziva ukupne vrijednosti 3,247.468 kuna. Za Bosnu i Hercegovinu prikupljeno je 543.739 kuna, a za Srbiju 435.480, izvijestio je HCK. Pomoć stanovništvu pogođenom poplavama i dalje stiže iz brojnih ustanova i organizacija.

U organizirano skupljanje pomoći za stradale u poplavi u Slavoniji danas su se uključili i djelatnici MUP-a. Pomoć je prikupljana u Ravnateljstvu policije, zagrebačkoj policiji i na Policijskoj akademiji. Do 15 sati prikupljena je veća količina hrane, vode i higijenskih potrepština te oko 4000 kuna. Akcija prikupljanja je zbog velikog interesa produžena do 19 sati, a nakon što se sve sortira i označi, uputit će se u Slavoniju. S konkretnim potrebama stanovnika poplavom ugroženih područja upoznati su djelatnici vukovarsko-srijemske i brodsko-posavske policije koji će pomoć podijeliti krajnjim korisnicima.

Humanitarnoj akciji pridružilo se i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku koje će sav prihod od predstave "Zeusove ljubavnice", Ane Tonković Dolenčić uplatiti na žiro račun za pomoć stradalima od poplava. Predstava će u sklopu "Kazališne ljetne špice" biti izvedena u četvrtak, 5. lipnja u 19,30 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK u Osijeku radnim danom od 9 do 13 sati i sat vremena prije predstave.

Poplavama pogođenom stanovništvu odlučio je pomoći i zagrebački nogometni klub Dinamo čiji će autobus u srijedu, 21. svibnja krenuti prema Cerni i OŠ Matije Antuna Reljkovića, gdje su u prihvatilištu smješteni brojni stanovnici evakuirani iz Gunje i okolnih sela pogođenih poplavama. Djelatnici uprave kluba i stadiona prikupili su pojedinačne donacije, dok je klub za put u Slavoniju i potrebite osigurao konzerviranu hranu, higijenske potrepštine i vodu. Također, klub će donirati i određeni financijski iznos, kao i odjevne predmete i pokrivače. Akciji su se pridružili i navijači koji su nakon poziva stigli na stadion s donacijama. Zainteresirani donacije mogu donijeti do utorka navečer.

Društvo arhitekata Zagreb odlučilo je prihod od uplaćenih kotizacija proslijediti u fondove za pomoć unesrećenima od poplava na području Hrvatske.

Akcija "Studentski val pomoći" za pomoć stanovnicima poplavljenih područja najavila je da se njihova akcija nastavlja tokom cijelog tjedna, do subote, 24. svibnja. Građani potrebštine mogu donijeti u njihovo centralno skladište, u dvoranu Pauk studentskog doma Stjepan Radić.

Pozivu Crvenog križa i Caritasa za slanje pomoći odazvala su se i zagrebačka tvrtka Dukat i njezini zaposlenici koji danas šalju nove pošiljke trajnog mlijeka na poplavljena područja Županje, Požege, Vinkovaca i Vukovara koje će Hrvatski Crveni križ distribuirati prema potrebi. Osim trajnog mlijeka, kojega je Dukat u posljednja dva dana donirano 15 tona, u akciju pomoći ugroženim područjima priključili su se i Dukatovi zaposlenici volonteri koji će prikupljati higijenske potrepštine i hranu s duljim rokom trajanja koja će biti dostavljena na lokacije poplavljenih područja u Hrvatskoj.

Dukat ističe da će i dalje pratiti razvoj teške situacije na poplavom pogođenim područjima i aktivno sudjelovati u pružanju pomoći nastradalima u Slavoniji.

Nove evakuacije na istoku Hrvatske

18:39 Vode rijeke Save nakon što su prije dva dana probile nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela probile su sve do Posavskih Podgajaca i Strošinaca.

U Posavskim Podgajcima, u kojima živi oko 1200 stanovnika koji se evakuiraju, voda je poplavila dio sela uz državnu cestu od Bošnjaka prema Gunji i Rajevom Selu te je prodrla u neke kuće i u visinu od dva metra, a polako ulazi i u kuće s druge strane ceste.

Po riječima koordinatora obrane od poplava u Posavskim Podgajcima Gorana Miličevića, riječ je o savskim vodama koje dolaze iz pravca Rajevog Sela.

"U ovome trenutku pravimo zečje nasipe kako bi vodu kanalizirali i usmjerili u Spačvanski bazen", kazao je novinarima Miličević u Posavskim Podgajcima. Također je rekao kako mještani očekuju da im se dovezu dva rovokopača kako bi probili kanal kroz polja prema šumi.

Miličević je naglasio kako pojedini mještani prave ogromne probleme jer ne dozvoljavaju da se ruše kolni prijelazi koje su sagradili u poljima, a koji sada priječe prolazak vode.

"Najveći problem je što voda još uvijek ne ide u šumu. Kanali postoje ali su ih mještani godinama zatrpavali", požalio se Miličević rekavši kako je u jednom trenutku postojala i ideja da se presiječe državna cesta kako bi se voda usmjerila u šume, ali to nije dozvoljeno jer je, kako je mještanima pojašnjeno, ta cesta jedini evakuacijski put prema nepoplavljenim mjestima u županjskoj Posavini.

Zračne fotografije Rajeva Sela

18:21 Fotoreporter Jutarnjeg lista Robert Fajt posjetio je Rajevo Selo, gdje je više od 80 kuća pod vodom.

'Voda je ostavila trajni trag, obnova neće trajati tjedan ili mjesec dana'

17:56 Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako utvrđena šteta nastala zbog poplava, da bismo dobili pomoć iz Europskog fonda solidarnosti, mora iznositi više od 280 milijuna eura. "To se odnosi na štete na infrastrukturi - ceste, vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu i slično, ali ne i na privatnu imovina, s obzirom na to da se ona ne kvalificira za pomoć iz Fonda solidarnosti", izjavila je predsjednica HNS-a Pusić nakon druženja s novinarima u središnjici HNS-a.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala je kako će proces saniranja šteta nastalih od poplava biti nažalost dugotrajan.

"Kada voda ode, iz poplavljenih će kuća trebati mankuti mulj, a kuće će trebati osposobiti da se ljudi tamo stvarno vrate i mogu pristojno živjeti. To je jedan dugi proces koji neće biti riješen kroz tjedan ili mjesec dana jer voda ostavlja trajni trag", rekla je ministrica Mrak Taritaš.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izvijestila je kako su još prošlog tjedna iz velikih muzeja u Županji i Brodu te spomen kuća, zavičajnih zbirki evakuirani oni dijelovi koji su potencijalnobili ugroženi. "No u potopljenom dijelu to nije bilo moguće napraviti pa u samoj Gunji imamo stradalu crkvu, Dom kulture u Drenovcima, a jednako je stradala i knjižnica u Drenovcima te šest knjižnica na drugim lokacijama", kazala je ministrica kulture.

Ministarstvo je, kaže, počelo raditi na tome da sredstva osigurana za programe prenamijeni za investicije i obnovu oštećenoga.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, komentirajući situaciju sa robnim zalihama, ustvrdio je kako ima dovoljnih količina mesa, narezaka, pašteta, svježeg mesa te kako će sve potrebe biti ispunjene.

Vlada najavila izvanrednu sjednicu u Županji

17:22 Vlada je najavila da će u Županji u četvrtak u 15 sati održati izvanrednu sjednicu na kojoj će glavna tema biti poplave.

'Na sjednici Vlade bit će podneseno izvješće o stanju na poplavljenim područjima i poduzetim mjerama te donesene odluke kojima je cilj pomoći građanima na poplavljenim područjima i početak saniranja nastalih šteta', stoji u najavi iz Banskih dvora.

HAC: 'Nije bilo ilegalnog iskapanja šljunka iz nasipa'

17:15 Hrvatske autoceste (HAC) opovrgnule su danas tvrdnje da je do puknuća nasipa u Rajevom Selu, uslijed čega je poplavljeno više naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, došlo zbog iskapanja šljunaka za izgradnju dionice autoceste Sredanci - Svilaj. "Šljunčani materijal koji je ugrađen u dionicu Sredanci-Svilaj nije ilegalno iskapan niti je iz nasipa koji su gradile Hrvatske vode 2011. godine", ističe HAC u priopćenju.

HAC je investitor izgradnje dionice autoceste Sredanci-granica BiH, a u priopćenju navodi koje su tvrtke izvođači radova i odakle su nabavljale šljunak za izgradnju autoceste.

Navodi tako da je na dionici Sredanci-Svilaj izvođač radova Poslovna udruga koju čine tvrtke Osijek Koteks i Ingra te da one nasipni materijal dopremaju s odobrenih pozajmišta (mjesto s kojeg se uzima prirodni materijal za nasipavanje pri gradnji nasipa i brana).

Osijek Koteks, kao vodeći partner, materijal je dopremao iz Kamenoloma "Vetovo", Deponija šljunčanog materijala "Velika Kopanica", Pozajmišta šljunčanog materijala "Mlinište" (općina Odžak, Republika BiH), Kamenoloma Podcrkavlje pozajmište "Mlada vodica", kao i pjeskovito-zemljani materijal iz iskopa kanala Dunav-Sava po odobrenju projektanta. Ingra je nasipni materijal nabavljala iz Pozajmišta šljunčanog materijala "Mlinište" (Rijeka Bosna, Federacija BiH).

Od svih odobrenih pozajmišta, navodi HAC, izvođač radova šljunčani materijal trenutačno doprema samo iz pozajmišta "Mlinište" u općini Odžak.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji dosad evidentirano 3.470 evakuiranih

16:36 Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa (HCK) objavila je danas da je dosad evidentirano 3470 osoba koje su zbog poplave evakuirane s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Prema dosad prikupljenim podacima, na području Vukovarsko-srijemske županije smješteno je 3.250 osoba koje su evakuirane iz svojih poplavljenih mjesta, dok je 171 osoba smještaj pronašla u drugim dijelovima Hrvatske. Iz Gunje je 49 osoba pronašlo smještaj na području Brčkog u BiH.

Po podacima o osobama smještenima na vinkovačkom području, na području Grada Otoka smještene su njih 1.403, dok je na području općine Cerna smješteno 427 osoba, a općine Privlaka 83 osobe.

Podaci o evakuiranim osobama stalno se ažuriraju, a dostupni su na web stranici HCK-a, gdje se mogu i osobno dobiti na uvid. Osobe koje su smještene izvan područja Vukovarsko-srijemske županije trebaju se radi evidentiranja javiti u društvo Crvenog križa u mjestu smještaja.

Evidentiranje podataka o osobama evakuiranim s područja zahvaćenog poplavama na području Vukovarsko-srijemske županije obavlja se u prihvatnim centrima. Također se evidentiraju podaci o osobama smještenim u privatnom smještaju (kod rodbine, prijatelja i sl.) u društvima Crvenog križa Vinkovci, Županja, Vukovar i Ilok.

U HCK-u navode da se osobe koje nemaju vijesti o svojim članovima obitelji s područja Srbije ili BiH mogu javiti u HCK (01 4655 814, fax 01 4655 365 i na e-mail), a službe traženja njihovih društava Crvenog križa pokušat će doći do informacija o mjestu njihova trenutnog boravišta.

HGSS-ovci pronašli leš nestale žene

16:00 U poplavljenoj kući u Rajevu Selu u županjskoj Posavini danas je jedna žena pronađena mrtva, potvrdila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

Ženu su mrtvu pronašli i iz poplavljene kuće izvukli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, policija je još jučer imala dojavu o jednoj mrtvoj osobi u Rajevu Selu, a riječ je o danas pronađenoj ženi.

Na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini dosad se kao poginule vode dvije osobe od kojih je pronađena samo ta mrtva žena iz Rajeva Sela.

I Osječani u velikom broju pomažu unesrećenima

14:30 Mnogi Osječani i stanovnici cijele Osječko-baranjske županije uključili su se u prikupljanje humanitarne pomoći za stradale stanovnike u poplavljenim područjima, te se osigurava smještaj za stradalnike i iz Bosanske Posavine.

U Tenji nadomak Osijeka u sportskoj dvorani Osnovne škole i u dvorani Hrvatskog doma spreman je smještaj za oko 500 ljudi iz Bosanske Posavine, izvijestio je načelnik Mjesnog odbora Tenja Josip Mihaljević. Dodao je da je smještaj osiguran u suradnji s osječkom gradskom upravom i Gradskim odborom Crvenog križa Osijek.

Načelnik Mjesnog odbora Tenja Mihaljević rekao je da se humanitarna pomoć donosi u središte Crvenog križa u Osijeku, odakle će se dalje organizirano prenositi.

Sportski objekti osigurali su smještaj u osječkoj dvorani Gradski vrt za više stotina stradalnika. U pomoć su uključeni mnogi Osječani, članovi raznih udruga i Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Pomoć se prikuplja na brojnim lokacijama.

Biljana Borzan, europarlamentarka iz Slavonije izvijestila je danas iz Bruxellesa da je pozvala Martina Schulza, predsjednika Europskog parlamenta i kandidata za predsjednika Europske Komisije da posjeti poplavljenu Slavoniju.

Tko je izgradio nasip u Strošincima?!

14:13 - Iako je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general Dragutin Repinc rekao da su nasip u danas poplavljenim Strošincima prema Jameni (Srbija) podigli vojnici, sudeći prema informacijama i fotografijama s terena to nije istina. Naime, u redakciju Jutarnjeg javili su se mještani okolnih sela koji tvrde da su nasip izgradili upravo oni.

Također, rekli su nam da su im sinoć u pomoć došli i stanovnici ostalih krajeva Slavonije, ali ih je sve zajedno noćas oko ponoći s nasipa potjerala policija. - Stigli su u vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima i zapovijedili da odmah napustimo to područje jer je nasip popustio - kažu mještani, te ističu da to nije bila istina jer je voda u Strošince prodrla tek danas ujutro.

Nasip u Strošincima (Fotografije: Čitatelj Ivan Marić)

Vojska u amfibiji povela i dva kanarinca

13:52 [reporter Jutarnjeg lista iz Slavonije Nikola Patković] Iako voda prijeti ostalim kućama u Strošincima, manji broj mještana nema namjeru napustiti selo. Među njima je i Franjo Milišić (73), koji neće ići iz svoje kuće.

- Ženu sam poslao, a sebi sam na tavanu napravio gnijezdo. Imam krevet, pokrivku, hrane i vode za pet do šest dana i ne idem nigdje. Ne tražim ni da netko dolazi po mene, a ako bude trebalo ja ću si sam napraviti splav i doći do prvog sela. Protiv Boga se ne može, ali ja kuću ne napuštam - rekao nam je ovaj umirovljenik.

I danas je nastavljen evakuacija preživjele, ali i uginule stoke i domaćih životinja iz Gunje. Spasilačke službe obilaze selo i pretovaraju piliće, prasce, i druge životinje u amfibiju koja ih dovozi na sigurno.

Tako su s vojskom došla i dva kanarinca u krletkama, a dvojica su mještana Gunje sami iz sela izveli dva konja.

Načelnik oćinje Gunja, Hrvoje Lucić, nezadovoljan je kako je cijela akcija koordinirana.

- Da nije bilo vojske, policije i drugih službi, koje su na terenu sami između sebe se dogovarali tko će i kako činiti bilo bi i još gore. Stožer je po meni potpuno zakazao. Ova četiri dana niti jednom me nisu upitali što se događa, je li sve u redu i što treba učiniti, a ja nemam vremena ići na njihove stastanke - rekao je Lucić.

Razočaran je čjinjenicom da je veterinarska služba stigla tek u utorak oko podne.

SLAVONSKI BROD Prijetnja za sada zaustavljena

13:30 [novinar Jutarnjeg Željko Mužević iz Slavonskog Broda] Brođani i svi branitelji nasipa kroz Brodsko-posavsku županiju u duljini od 114 km oprezno mogu, nakon četverodnevne borbe sa savskim vodama, ustvrditi kako su uspjeli obraniti ovaj dio Slavonije od pobješnjelih voda. Iako opasnost ni izdaleka nije prošla ipak se lakše diše, ali nitko ne zna koliko su nasipi natopljeni i podriveni silnim bujicama o čemu neprestano upozoravaju "izvori" vode iz nasipa i svakosatna procjeđivanja. No, za sada je svaka prijetnja na vrijeme zaustavljena.

Članovi stožera ispred Hrvatskih voda, Hrvatske vojske, MUP-a, vatrogasaca, Crvenog križa, bolnice, gradskih trgovačkih društava potvrđuju uredno i normalno stanje na području grada.

Stanovnici naselja Josipa Rimca ostaju izmješteni u Podvinju i Brodskom Vinogorju sve dok Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije ne donese odluku o njihovom povratku u domove.

Tijekom jučerašnjeg dana dio stanovnika ovog gradskog naselja samoinicijativno se vratio u svoje domove, unatoč upozorenjima da se i dalje radi na učvršćivanju savskog nasipa i da to čine na vlastitu odgovornost.

Do daljnjeg je na snazi i odluka o odgodi rada dječjih vrtića, te nastave u gradskim osnovnim i srednjim školama. Građani će na vrijeme biti obaviješteni o prestanku ove odluke. Vodostaj se iz sata u sat smanjuje iako je još uvijek 30-ak cm iznad najvećeg maksimuma (833 cm) u 114 godina dugoj kronologiji zapisanih mjerenja.

- Znam Brođane, ali unatoč tome ostao sam iznenađen tolikom požrtvovnošću, samoinicijativom i željom da se obrani Grad. Ne samo obrani, već da Grad ne pretrpi veću štetu. Pa mi smo neke morali vraćati jer je u nekim trenucima bilo toliko ljudi - dragovoljaca da nismo za sve ni imali lopate. Ljudi su dolazili i dolaze i iz drugih hrvatskih gradova. Naprosto, u pojedinim trenucima stvarao se višak ljudi. Ako netko hoće vidjeti bilo što loše u organizaciji, to i nije osobito teško, jer je u takvim trenucima sigurno toga i bilo, ali je u konačnici nevažno i potopljeno u moru svega onoga dobroga. Žene su donosile sendviče, kolače, okrepu tako da, pored one službene organizacije, nitko nije ostao gladan niti žedan. A o obavljenom poslu - koji ni izdaleka nije gotov jer Sava još uvijek prijeti, govori i podatak kako nasipi nigdje nisu probijeni niti je nastupila neka znatnija šteta. Jednostavno, građani i sve službe rade i odrađuju svoj posao vrhunski - kaže dr. Mirko Duspara, brodski gradonačelnik.

Josipović: 'Dezinformacije su ozbiljna smetnja oporavku, ali i spašavanju ljudi. Budimo suzdržaniji'

12:35 ZADAR - Predsjednik Ivo Josipović apelirao je danas iz Zadra da ne treba stvarati paniku na temelju pretjeranih informacija o pljačkama na poplavljenom području, a kritizirao je i pojedine medijske napise o potkopavanju nasipa na Savi, dodavši da treba pričekati službena MUP-ova izvješća.

- Apeliram da budemo suzdržaniji, izjavio je u sklopu posjeta Zadru i Zadarskoj županiji predsjednik Josipović, kojega su u Gradskoj vijećnici primili čelnici Grada i Županije.

U kratkom obraćanju novinarima Josipović je kritizirao i pojedine medijske napise o potkopavanju nasipa na Savi.

Vezano za te radove trebalo bi ipak vidjeti o čemu se radi. Ali mislim da bi informacije koje nisu provjerene ipak trebalo zadržati za sebe. Nije dobro stvarati paniku, kazao je Josipović.

Naglasio je kako bi bilo dobro pričekati MUP-ovo i službeno izvješće da vidimo što i kako se događa.

"Dezinformacije su ozbiljna smetnja oporavku, ali i spašavanju ljudi. Zato apeliram da tu budemo malo suzdržaniji", poručio je Josipović.

Rekao je i da će zbog sve češćih poplava, Hrvatska i susjedne zemlje trebati zajednički surađivati na projektu regulacije Save i njezinih pritoka.

Crveni križ: Dosad prikupljeno 8,3 milijuna kuna za stradale u poplavi

12:30 Hrvatski Crveni križ (HCK) do danas je prikupio ukupno 8,3 milijuna kuna donacija za pomoć stradalom stanovništvu pogođenom poplavama.

Na žiro-račun HCK (HR 6923400091511555516 poziv na broj 08) tvrtke, udruge i građani donirali su 5,6 milijuna kuna, dok je putem donatorskog telefona 060 9011 prikupljeno 2,7 milijuna kuna. Od petka do danas iznos od 6,25 kuna pozivom na donatorski telefon doniralo je 426.476 građana.

Osim novčane pomoći nastavlja se prikupljanje potrepština, a trenutno su, poručuju iz HCK-a, najpotrebniji voda, dječja hrana, proizvodi za održavanje higijene, pelene za djecu i odrasle, donje rublje, deke i posteljina.

Građani donacije mogu donijeti u općinska ili gradska društva HCK-a, a u Zagrebu na više lokacija - Ulica Crvenog križa 16 u vremenu od 8 do 20 sati (samo hrana i voda), od 8 do 21 sat na lokacije Novi Zagreb – Siget 18A, Susedgrad – Ulica Medpotoki 28, Črnomerec – Ilica 223, Trešnjevka – Našička 4, Dubrava – Grižanska ulica 19, Sesvete – Trg Dragutina Domjanića 6.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu se obratiti Službi traženja HCK-a na brojeve telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813. Služba traženja ima podatke i za osobe koje su zbog poplava otišle na područje BiH.

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je na svom facebook profilu upozorenje donatorima da na svu doniranu ambalažu preko barcoda markerom upišu veliko slovo "H", jer je to znak za humanitarnu pomoć, a na taj se način može spriječiti zlouporaba i krađa donacija.

Kritično u županjskoj Posavini: Čeka se evakuacija nekoliko poplavljenih sela

11:55 - Na području poplavljenih sela Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela 40-tak osoba još čeka na evakuaciju, a voda je od tih sela doprla do prvih susjednih, Strošinaca i Posavskih Podagajaca koja se evakuiraju, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije. Na području županjske Posavine pod vodom se u potpunosti nalaze sela Gunja, Račinovci i Rajevo Selo, dok je na području Strošinaca i Posavskih Podgajaca savska voda prodrla u mjesta, ali je razina vode još uvijek niska, barem koliko se može vidjeti iz zraka, i ta se područja dodatno utvrđuju nasipima, kazao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general Dragutin Repinc.

Visoki nasipi preventivno se podižu na području Strošinaca, Drenovaca i Posavskih Podgajaca kako bi se područje tih općina kao i sama sela, zaštitila od prodora savskih voda. "Na području nasipa u Rajevom Selu voda još uvijek prolazi kroz nasip, ali se na području Račinovaca rijeka Sava polagano vraća u korito", naveo je general Repinc.

Dodao je da je vojska noćas izgradila veliki nasip prema mjestu Jamena u Srbiji odakle prijeti opasnost Strošincima. S poplavljenih područja do sada je organizirano evakuirano više od 3000 osoba, i između sedam i osam tisuća životinja, što je oko 85 posto životinja planiranih za evakuaciju.

Neslužbeno se procjenjuje da je svoje domove iz ugroženih i poplavljenih područja županjske Posavine napustilo desetak tisuća ljudi. Predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, župan Božo Galić pozvao je sve građane i organizacije koje žele uputiti humanitarnu pomoć stanovnicima poplavljenih mjesta da to učine posredovanjem Crvenog križa.

Također je kazao kako vojska i policija raspolažu s dovoljnim brojem ljudi te nema potrebe da bilo tko drugi ulazi na poplavljena područja u želji da pomogne u evakuacijama. "I dalje pojačano obavljamo ophodnju nasipa uz Savu, i danju i noću. Noćas smo imali lažnu uzbunu da je navodno puknuo nasip kod Topole nedaleko Bošnjaka, koja je unijela dosta pomutnje, a razmišljamo i o što bržoj sanaciji otvora na urušenom nasipu kod Rajevog Sela", kazao je direktor za donju i srednju Savu Hrvatskih voda, Milan Mateša.

U protekla 24 sata, vodostaj rijeke Save kod Županje opao je 32 centimetra i u 11 sati iznosio je 1068 cm. Time je prestala potreba za izvanrednim stanjem obrane od poplava kod Županje, koje se proglašava kada vodostaj dosegne razinu 1080 cm, ali će zbog složenosti situacije, izvanredno stanje i dalje u Županji biti na snazi, pojašnjavaju iz Hrvatskih voda.

Iz Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske izvjestili su da je u Policijskoj postaji Županja omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata građanima s poplavljenih područja, odnosno s prebivalištem na području Policijske postaje Vrbanja.

Lažna dojava u Slavonskom Brodu: vatrogascima poslali staru fotografiju potopljenog podvožnjaka

11:45 - Izvanredne mjere obrane od poplava i dalje su u Brodsko-posavskoj županiji, pa nastave u županijskim osnovnim i srednjim školama neće biti ni sutra, 21. svibnja, odlučeno je na jutrošnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije. Odlukom gradskog Stožera u Slavonskom Brodu do daljnjeg ne rade ni dječji vrtići.

"Na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplava, a time ostaje i izvanredno stanje. Mislim da je to dobro. Bilo bi velika greška da se ljudi vrate, a onda da se nešto dogodi. Ništa se neće dogoditi za jedan dan, a definitivno sve ide ka boljem stanju", rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić nakon sjednice županijskog Stožera.

Najavio je da će se sutra ponovno odlučivati na temelju prikupljenih informacija. Građane je pozivao da ne šire paniku i dezinformacije. "Neće biti rušenja nikakvog nasipa da bi se spašavao Slavonski Brod ili bilo koje drugo mjesto. Postoje ljudi koji nemaju dobre namjere", naglasio je župan Marušić.

Vezano uz dezinformacije koje se šire Marušić je istakao slučaj o lažnoj dojavi da je jedan od gradskih podvožnjaka potopljen, premda se to tijekom proteklih kriznih dana nije dogodilo nijednom.

Naime, nepoznata osoba javnoj vatrogasnoj postaji poslala je staru fotografiju potopljenog podvožnjaka. Vodostaj rijeke Save na cijelom području od Slavonskog Broda do Slavonskog Šamca je u opadanju.

Jutros u 10 sati iznosio je 876 centimetara, što je pad od 29 centimetara u proteklih 24 sata. U istom razdoblju u Slavonskom Šamcu vodostaj je pao za 39 centimetara.

"Vodostaji su još vrlo visoki, intezivno je procjeđivanje kroz nasip. Tijekom noći imali smo 20-tak intervencija vezanih uz procjeđivanja i pojave 'bubrega'. Procjena situacije ne ovisi samo o visini vodostaja, nego i o smanjenju broja procjeđivanja. Što dulje traje ovako visok vodostaj broj procjeđivanja je veći, a ovaj vodostaj traje već 20 dana što je jako dugo", istaknuo je Davorin Piha, voditelj obrane od poplava Hrvatskih voda u Brodsko-posavskoj županiji. Piha podsjeća da materijala za sanaciju nasipa ima dovoljno.

Do sada je na 115 kilometara od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca utrošeno 430.000 vreća punjenih pijskom, na skladištu ima još 130.000, a na terenu 50.000 vreća. Damir Agičić, županijski veterinarski inspektor, naglasio je da se u Brodsko-posavskoj županiji ne očekuju teškoće oko eventualnog zbrinjavanja lešina životinja koje bi Sava mogla naplaviti iz Bosne i Hercegovine.

"Organizirano je sa skladištem Agroproteinke u Garčinu, dovoljan je broj kontejnera", kaže Agičić dodajući da su kontejneri za zbrinjavanje lešina već postavljeni i u županjskoj Posavini.

Šef Hrvatskih šuma za Jutarnji: 'Ima dosta propusta u obrani od poplave'

11:12 [reporter Jutarnjeg lista iz Slavonije Nikola Patković] Nakon Rajevog Sela, Gunje i Račinovaca, voda je potopila i polovicu sela Strošinci, mjesta na samoj granici sa Srbijom, odakle je i došla voda koja je izazvala potapljanje dobrog dijela kuća u ovom malom selu. Vodeni val koji je došao iz mjesta Jamena u Srbiji, zaobišla je podignuti zečji nasip, tako da on još uvijek drži.

Praktički svo stanovništvo je evakuirano, kao i većina stoke i domaćih životinja. Ostala je tek nekolicina ljudi i poneka domaća životinja, no i oni će vrlo btrzo napusutiti selo jer voda stalno nailazi i očekuje se da bi cijelo mjesto moglo biti potppljeno.

Strošinčani su ogorčeni jer smatraju da se nije poduzelo dovoljno kako bi se zaustavilo nadiranje vode.

U obilasku terena zatekli smo i predsjednika uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića.

- Ima evidentno dosta propusta gdje se moglo u organizaciji nešto bolje napraviti, ali tu smo gdje smo i treba gledati da se to poopravi. Teško je uopće tražiti krivca oko bilo čega - rekao je Pavelić koji je obišao i Spačvanske šume u županjskom kraju, gdje se nastoji usmjeriti voda koja nailazi od Save.

- Da se prokopalo i da se pustilo u spačvanski bazen vjerojatno se nešto moglo spiječiti. Mi smo prošli kroz šume i evidentno ima još dosta prostora da se primi voda i vjerujem da se u tom dijelu još uvijek može nešto napraviti - rekao je Pavelić.

Nezaposleni se mogu angažirati na sanaciji štete: HZZ će im isplatiti minimalac

Gradovima i općinama pogođenim poplavama bit će omogućeno zapošljavanje nezaposlenih osoba na komunalnim javnim radovima na sanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava, objavio je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje omogućit će financiranje tih radnika u punom iznosu, odnosno minimalnu plaću će im isplaćivati HZZ, bez participacije lokalnih jedinica vlasti. Ciljana skupina su nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih s prebivalištem na ugroženim područjima. Više o tome pročitajte OVDJE .

Grad Zagreb pomaže s tri milijuna kuna

11:00 Grad Zagreb pomoći će stanovništvu na poplavljenim područjima istočne Hrvatske s ukupno 3 milijuna kuna, odlučio je gradonačelnik Milan Bandić, a o tome je jutros izvjestio Gradsku skupštinu na 13. sjednici Gradske skupštine, javlja Radio Sljeme.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Crveni križ: Najpotrebnija je konzervirana hrana, pokrivači, higijenske potrepštine

10:50 Društvo Crvenog križa iz Slavonskog Broda zaduženo je za distribuciju humanitarne pomoći na području Grada Slavonskog Broda za sve one koji su evakuirani iz svojih kuća. Njihovoj akciji odazvao se veliki broj građana koji pomažu donacijama, ali i volontiranjem.

- Molimo sugrađane da nam ne doniraju više odjeću jer je imamo u velikim količinama i može nam suziti smještajne kapacitete", apelirao je iz Gradskog Društva Crvenog križa Slavonskog Broda Pero Grgić, pozivajući građane da doniraju ono što je trenutno najpotrebnije.

- To su konzervirana trajna hrana, hrana za djecu, sve vrste napitaka, pokrivači, posteljina i higijenske potrepštine", poručio je Grgić, pozvavši i sve one koji žele volontirati da im se jave. Naime Gradsko društvo Crveni križ ima četiri prihvatna centra (dva u Podvinju i po jedan u Brodskom Vinogorju i Brodskom Stupniku) u kojima su smješteni ljudi koji su evakuirani iz svojih domova. U tim centrima je smješteno oko 950 osoba.

Ostojić: Ne očekujemo epidemije, ali su moguće crijevne i zarazne bolesti

10:36 U više od 200 intervencija dosada je pružena medicinska pomoć mještanima evakuiranih sela u županjskoj Posavini, za čiju je zdravstvenu skrb na raspolaganje stavljeno dodatnih 30 timova hitne medicinske pomoći, rekao je danas u Županji ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Na poplavljenim područjima ne očekuju se pojave epidemija i pandemija, ali su moguće crijevne i zarazne bolesti, izjavio je novinarima Ostojić, nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, na kojoj je bio nazočan.

"Nakon što se voda povuče zajedno s Ministarstvom poljoprivrede sudjelovat ćemo u sanaciji terena i vrlo je važno držati se svih preporuka koje daju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja", kazao je.

Ministar zdravlja naglasio je da je na terenu osigurana dovoljna količina lijekova te se evakuiranim stanovnicima pruža psihološka pomoć.

Također u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici osiguran je dovoljan broj kreveta za eventualne hospitalizacije i pružanje zdravstvene zaštite, a ta je bolnica i središnje mjesto za prikupljanje humanitarne pomoći koja se potom distribuira stradalim općinama.

Ostojić je naglasio da na području Vukovarsko-srijemske županije nema problema s pitkom vodom iz javnih vodovoda.

Nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje ministar zdravlja Rajko Ostojić krenuo je u obilazak ugroženih i poplavljenih područja.

HEP donira Crvenom križu milijun kuna

10:35 Hrvatska elektroprivreda (HEP) je donijela odluku i o novčanoj pomoći stanovništvu poplavljenih područja u Hrvatskoj. U tu svrhu Hrvatskom Crvenom križu doniran je iznos od milijun kuna.

Kardinal Bozanić poziva za pomoć stradalima u poplavama

10:25 Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je sve župe, crkvene ustanove i vjernike da daju pomoć potrebitim stradalim u poplavama, priopćio je danas Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

"Pozivam sve župe i druge crkvene ustanove te svakoga vjernika da se uključi u prikupljanje pomoći pri župnim Caritasima kako bi se na učinkovit način potrebnima dostavila pomoć", stoji u kardinalovu pismu, u kojem potiče župne Caritase na trajnu suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije koji će davati daljnje smjernice djelovanja.

Kardinal Bozanić poziva da vjernička zauzetost bude znak svim ljudima dobre volje da i oni očituju svoju velikodušnost braći i sestrama u nevolji te zaziva Božji blagoslov na svako dobro djelo.

"Potaknuti kršćanskom ljubavlju i solidarnošću pozvani smo olakšati tegobe unesrećenika koji trebaju i ljudsku blizinu i materijalnu pomoć", navodi u pismu kardinal Bozanić, te poziva na pridruživanje molitvenom zajedništvu s papom Franjom.

Stožer: Stanje pod kontrolom, u obranu Broda utrošeno 430.000 vreća

10:10 U Slavonskom Brodu na jutrošnjoj sjednici Stožera obrane i spašavanja demantirane su glasine koje su se pojavile o tome kako će dio nasipa biti miniran kako bi se spasio grad. Davorin Piha iz Hrvatskih voda, oštro demantira tu dezinformaciju, javlja Soundset .

U protekla 24 sata Sava je kod Slavonskog Šamca pala za 39, a u Slavonskom Brodu za 34 cm, rečeno je na početku današnjeg Stožera za zaštitu i spašavanje. Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva i noći bilo je dosta intervencija na sanaciji procjeđivanja nasipa na potezu od Slavonskog Šamca do Dubočca i u Slavonskom Brodu.

Stanje je pod kontrolom, do sada je utrošeno 430.000 vreća u Slavonskom Brodu i na punktovima ima još po 130 tisuća vreća s pijeskom.

- Kad kažem punktovima, mislim da svako selo ima i napunjenih i praznih vreća. Recimo, u Klakaru imamo 500 vreća, u Slavonskom Šamcu 400, u Oprisavcima 1500, u Svilaju 500, u Novom Gradu 700 vreća, u Jarugama je 1000 vreća… Ovo se odnosi i na pune i na prazne vreće, na plastice itd tako da se ne mora intervenirati iz Slavonskog Broda ukoliko bude potrebno intervenirati.

Na skladištu imamo još 130 tisuća vreća, a kao ispomoć smo Županji i Požegi poslali 120 tisuća vreća. Znači, u ova 4 dana utrošeno je otprilike 700 tisuća vreća", rekao je Piha, dodavši kako obzirom na procjeđivanje, na našim vodnim građevinama i nadalje ostaje izvanredno stanje bez obzira na pad vodostaja.

No, unatoč tome razloga za paniku nema, rečeno je na Stožeru, na kojem je čelni čovjek Hrvatskih voda Slavonski Brod Davorin Piha, na upit župana, demantirao dezinformacije koje su se pojavile o probijanju nasipa radi spašavanja grada.

- Sava se kontrolirano upušta u Mokro Polje, Lonjsko polje da se rastereti ovaj vodeni val iz Jasenovca. To je redovna mjera i ono što se svaki puta radi i kada ide vodeni val iz Slovenije. Ali da će se negdje probijati nasip to ne dolazi u obzir", poručio je Piha.

Zaključak je jutrošnje sjednica Stožera, kako je na snazi u gradu i dalje izvanredno stanje, a nastave u školama do daljnjeg nema. I dalje ne rade ni vrtići. Građani se pozivaju da se drže uputa Stožera.

Jadrolinija nudi besplatan prijevoz na lokalnim imeđunarodnim trajektnim linijama za prijevoz humanitarne pomoći

9:50 Zbog elementarne nepogode koja je pogodila istočni dio Republike Hrvatske, Jadrolinija je donijela odluku o oslobođenju plaćanja putnih karata za vozila koja sudjeluju u prijevoz humanitarne pomoći na poplavljena područja.

Radi evidencije besplatnog prijevoza potrebno je dostaviti naziv organizacije/ustanove/udruge ili ime i prezime, registarsku oznaku, tip vozila, datum putovanja te luku ukrcaja na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Jadrolinijini zaposlenici uključili su se u humanitarnu akciju te prikupljaju novčana sredstva obustavom određene svote novca od plaće za svibanj. Također, Uprava Jadrolinije donijela je odluku da se dostavna vozila Jadrolinije uključe u prijevoz humanitarne pomoći koja se iz Rijeke šalje na istok Hrvatske.

Hrvatski odvjetnici donirali 152.500 kuna pomoći za poplavljene

9:40 Hrvatski odvjetnici donirali su ukupno 152.200 kuna pomoć za stanovnike istočnog dijela Hrvatske stradale u poplavama, izvijestili su danas iz Hrvatske odvjetničke komore (HOK).

Zbog velikih poplava i osobnih tragedija stanovništva u istočnom dijelu Hrvatske, hrvatski odvjetnici žele pomoći ugroženom stanovništvu pa je Hrvatska odvjetnička komora donirala 80.000 kuna, Odvjetnički zbor Zagreb 40.000 kuna, Odvjetnički zbor Splitsko-dalmatinske županije 20.000 kuna, Riječki odvjetnički zbor 10.000,00 kuna, a Odvjetnički zbor Karlovac 2.500 kuna pomoći na račun Crvenog križa, navode iz HOK-a.

Cijelu noć u Slavonskom brodu radili na jačanju savskog nasipa

9:29 Pripadnici žurnih službi, Civilne zaštite i građani zajedno s djelatnicima Hrvatskih voda tijekom proteklog dana i noći, na branjenom području u Slavonskom Brodu radili su na ojačavanju savskog nasipa i intervenirali kod svake dojave o procjeđivanju. I dalje se kontinuirano prati stanje nasipa na cijelom području BPŽ. U 9 sati je sjednica Stožera u Slavonskom Brodu, javlja Brodportal.

Srbija zahvalila Hrvatskoj na pomoći

09:15 - Srbija zahvaljuje Hrvatskoj i njezinim građanima na solidarnosti i pomoći u suočavanju s nezapamćenim poplavama u Srbiji, navodi se u priopćenju srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu.

"U ime Vlade Republike Srbije i svih njezinih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ova gesta ima dodatnu veću važnost imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena s poplavama na svom teritoriju", kaže se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama veleposlanstva. "Uvjereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije znati cijeniti", dodaje se.

Veleposlanstvo poziva sve ljude dobre volje, sve koji su u mogućnosti, pojedince i gospodarstvenike da pomognu. Veleposlanstvo Srbije u Zagrebu i generalni konzulati u Rijeci i Vukovaru su u neprekidnom dežurstvu i spremni su prihvatiti svaku vrstu pomoći. U ovom trenutku ugroženima širom Srbije najpotrebniji su voda, konzervirana hrana, dječja odjeća i hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, posteljina i pelene za djecu i odrasle. Otvoren je i poseban žiro-račun za novčane uplate, navodi srbijansko veleposlanstvo.

I dalje na snazi odredba o prisilnoj evakuaciji

09:10 Stanje u mjestu Drenovci, tri kilometara od Gunje je ozbiljno zbog nadiranja vode, a mještani i nadležne službe ulažu krajnje napore kako bi zaustavili nadiruće vode vrećama pijeska, javlja Dnevnik.hr . Situacija je dosta ozbiljna što potvrđuje i naredba o prisilnoj evakuaciji koja je od sinoć na snazi na tom području.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetit će Županju, gdje će sudjelovati na sastanku Kriznog stožera Vukovarsko-srijemske županije. Ministar će dati izjavu za medije o zdravstvenim mjerama poduzetim na poplavljenom području i zdravstvenim potrebama stanovništva.

UN: Moramo učiniti sve za poplavljena područja

9:08 - Duboko zabrinuta zbog razornih poplava koje su pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju, koordinatorica UN-a za humanitarna pitanja Valerie Amos izjavila je da se mora spriječiti daljnji gubitak života i pomoći ljudima da se oporave od posljedica poplava. "Moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili daljnji gubitak života i pomogli ljudima da se oporave", rekla je Amos, koja također obnaša dužnost podtajnice UN-a za humanitarna pitanja, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

"U sve tri zemlje vlade poduzimaju mjere, šalju hranu i drugu humanitarnu pomoć te osiguravaju smještaj. U Srbiji i BiH, gdje su deseci tisuća ljudi evakuirani, proglašeno je izvanredno stanje", kazala je.

"Pozdravljam brzi odgovor vlasti i njihovih partnera i potporu koju su pružile susjedne zemlje i druge članice međunarodne zajednice", rekla je Amos. Amos je poslala u regiju tim UN-ovih stručnjaka kako bi procijenili kakva je pomoć potrebna stanovništvu pogođenom poplavama.

Osim toga, timovi Svjetskog programa za hranu (WFP), UNHCR-a, UNICEF-a, UNDP-a i Međunarodne organizacije za migraciju (IOM) rade s vlastima kako bi pomogli procijeniti što je potrebno ljudima pogođenim poplavama i dostavili hranu, pitku vodu i higijenske potrepštine.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) izrazila je svoju iskrenu sućut stanovnicima područja pogođenim poplavama i vladama triju država te je pozvala na pružanje potpore BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Policija: 'Spriječili smo pljačku napuštenih kuća'

8.55 MUP je priopćio kako su se u pojedinim medijima pojavile dezinformacije o pljačkanju napuštenih kuća na poplavljenim područjima što je, tvrde, neutemeljena informacija.

MUP na svojim internetskim stranicama poručuje građanima da su policijski službenici na terenu, kontroliraju sva poplavljena područja kako bi se spriječili eventualni pokušaji pljačkanja napuštenih domova pa je tako sinoć policija spriječila nekoliko osoba u namjeri pljačkanja napuštenih domova, koje su čamcima došle na poplavljena područja iz BiH.

SAD najavio pomoć

8:15 Američki State Department izrazio je u utorak sućut svim žrtvama poplava koje su proteklih dana pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju, iskazavši spremnost za pomoć vladama i stanovništvu tih zemalja kako bi se što prije sanirale posljedice te prirodne katastrofe.

Nastavljamo pratiti stanje i blisko surađujemo s lokalnim vlastima, nevladinim udrugama i međunarodnim donatorima kako bismo koordinirali humanitarnu pomoć ljudima i zajedicama koje su najviše pogođene, navodi se u izjavi glasnogovornice State Departmenta Jen Psaki.

Američka veleposlanstva u BiH i Srbiji pokrenula su procese koji će osigurati dodatna sredstva i resurse kako bi se pomoglo u borbi protiv katastrofe, a USAID je poslao humanitarne stručnjake u BiH i Srbiju kako bi oni pomogli u tim naporima, navodi State Department.

State Department je također priopćio da je USAID osigurao spasilačke čamce za BiH, a ministarstvo obrane je stanovnicima pogođenim poplavama poslalo pokrivače, kanistere za vodu i gorivo, grijalice, mobilne kuhinje, generatore i pumpe za vodu.

"Sjedinjene Države spremne su osigurati dodatnu pomoć kad se utvrdi što je još potrebno. U ovim teškim trenucima, mi smo uz narode BiH, Srbije i Hrvatske dok se oni bore protiv ovih poplava bez presedana, i stat ćemo uz njih kad počne obnova", navodi State Department.

Evakuirano posljednjih 15 ljudi

Iako se vrijeme smirilo i vodostaji polako opadaju, za Slavoniju nema opuštanja jer opasnost - još nije prošla. Evakuirano je posljednjih 15 ljudi iz Gunje i pet osoba iz Rajeva Sela. No, pronađena je, nažalost, i druga žrtva poplave, a za još se jednom osobom traga, javlja HRT .

U Zagrebu je sinoć zasjedao Krizni stožer Državne uprave za zaštitu i spašavanje kako bi se koordinirao rad svih hitnih službi u zemlji. Više od tisuću pripadnika Oružanih snaga radi danonoćno i pomažu koliko mogu - poručili su, nakon obilaska poplavljenih područja ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Drago Lovrić. Napravit će se, rečeno je, plan radova i nakon što se voda povuče.

Nasipi uz Slavonski Brod zasad odolijevaju. Više od 500 građana i pripadnika Hrvatske vojske brani taj grad. Načelnik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Davor Vlaović upozorio je da nema dovoljno opreme, osobito one potrebne na punktovima za saniranje nasipa. Na to je na jučerašnjem sastanku Stožera upozorio i predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je, kaže, obećao pomoć.

Pomoć dolazi i od građana diljem Hrvatske. Odziv je golem, gotovo i nema grada, općine, udruge, institucije i tvrtke, koja se nije uključila u prikupljanje pomoći stradalima. Podsjećamo kako je otvoren je donatorski telefon Crvenog križa, kao i račun za uplate. U Zagrebu je, zbog velikog odziva građana - otvoreno novo mjesto za skupljanje pomoći - na Zagrebačkom velesajmu u prvom paviljonu. No, ondje im sada nedostaje volontera za razvrstavanje pomoći!

VAŽNA OBAVIJEST SVIMA KOJI ŽELE POMOĆI Najpotrebniji su hrana i proizvodi za osobnu higijenu djece

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) stavit će na privremeno raspolaganje slobodne stanove u državnom vlasništvu za postradale u poplavi.

Stanovi će biti ponuđeni u Slavonskom Brodu, Županji i Vinkovcima, a iz DUUDI-ja napominju kako je moguće da se na privremeno raspolaganje jedinicama lokalne samouprave ponude i stanovi u Osijeku i Požegi te po potrebi i u Sisku. DUUDI je stavio na raspolaganje i tri nekretnine za odlaganje humanitarne pomoći u Đakovu, Slavonskom brodu i Županji kako bi se olakšala raspodjela prema onima kojima je pomoć nužna.

S poplavljenih područja Gunje, Račinovaca i Rajeva Sela u županjskoj Posavini do sada je na sigurno prevezeno oko 7 i pol tisuća grla stoke i domaćih životinja. Spašene životinje zbrinute su na farmama u nepoplavljenom dijelu Vukovarsko-srijemske županije, a spašavanje stoke koja je ostala u poplavljenim domaćinstvima nastavit će se i idućih dana.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin upozorila je građane na poplavljenim područjima - da ne piju vodu iz bunara. Vodu iz vodovoda smiju piti u Slavonskom Brodu, te većini gradova, no u Novoj Gradiški i Okućanima ne jer je zamućena. A na područjima na kojima se voda povukla zasad, kaže, ne prijeti epidemija, ali se građani moraju pridržavati pravila higijene i dezinfekcije.

Sava kod Slavonskog Broda je u opadanju. Za sada nastave u osnovnim i srednjim školama nema, vrtići ne rade, a, kako doznajemo, autobusi javnog gradskog prijevoza Terzić busa tijekom današnjeg dana voze po rasporedu od subote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:17