NEUGODNO...

Nezapamćeni debakl tate Peđe Grbina!

Na izborima za mjesne odbore IDS ima 68 mandata, nezavisni 35, Možemo! ima 15, SDP je s više glasova od Možemo! osvojio mandat manje i ima ih 14, dok je HDZ osvojio 13 mandata

Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix

U nedjelju 18. veljače provedeni su izbori za članove vijeća mjesnih odbora (MO) u Puli, prvi u superizbornoj 2024. godini, a njihovi rezultati, ako su pokazatelj raspoloženja birača u VIII. izbornoj jedinici, govore da bi se SDP trebao ozbiljno zabrinuti, da u Možemo! mogu biti zadovoljni, u HDZ-u također, ali računati na neki ozbiljni rezultat u Istri tek u daljnjoj budućnosti, dok je premoć lokalnog IDS-a rezultat slabosti ostalih stranaka.

Ipak, treba imati na umu da je riječ o razini izbora s najmanjim značajem jer su mjesni odbori organizacije s najmanje ovlasti u strukturi lokalne i mjesne samouprave i za njih je tradicionalno najmanji odaziv. Tako je bilo i ove nedjelje u Puli, gdje je na izbore izašlo samo 12,99 posto birača, odnosno 6111 građana.

Kod izbora koji su uvertira u nacionalne parlamentarne, europarlamentarne pa predsjedničke dodatna je zanimljivost što su se odvili u atmosferi već zahuktale predizborne kampanje, dan nakon što su stranke ljevice i lijevog centra na Markovu trgu u Zagrebu održale prosvjed "Dosta je!", na kojem je Vlada Andreja Plenkovića žestoko prozvana zbog imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom te zbog korupcijskih afera.

U Puli je 16 MO-a, a na izbore su izašle stranke zastupljene u Gradskom vijeću - SDP, Možemo!, HDZ i IDS. Bilo je tu i više lista neovisnih kandidata, no one nisu sve povezane.

Na izborima u Puli kandidirali su se Socijaldemokrati, koji se mogu tješiti time što su dobili jednog vijećnika, dok Domovinski pokret nije imao nikakve šanse. Most na ove izbore nije niti izašao.

Prema broju glasova najbolje je prošao IDS, koji je dobio 43 posto, zatim nezavisni kojima je otišlo 22,5 posto glasova, potom SDP s 12 posto, pa HDZ 11 posto glasova, slijedi Možemo! s 9 posto, Socijaldemokrati 1,2 posto i Domovinski pokret s 1 posto glasova.

Prevedeno u mandate, IDS ima 68 mandata, nezavisni 35, Možemo! ima 15, SDP je s više glasova od Možemo! osvojio mandat manje i ima ih 14, dok je HDZ osvojio 13 mandata.

IDS je u odnosu na prošle izbore ostvario slabiji rezultat jer je s 91 vijećničkog mjesta pao na 68, ali je najviše pao SDP koji je s 26 mandata na prošlim izborima pao na gotovo upola manje.

Predsjednika SDP-a Peđu Grbina pitali smo hoće li se ovi rezultati reflektirati na rezultat nacionalnih izbora u VIII. izbornoj jedinici te hoće li otežavati njegovu kandidaturu u ovoj izbornoj jedinici. Rezultat ovih izbora za njega je posebno neugodan jer u njegovu MO Stoja SDP-ova lista nije osvojila niti jedan mandat. Dodatna je neugodnost što je na predzadnjem, šestome mjestu na listi bio njegov otac Slavko Grbin, a cijela je lista dobila 21 glas.

- Naravno da nismo u potpunosti zadovoljni rezultatom i u danima pred nama analizirat ćemo zašto je do toga došlo. Činjenica je ipak da je te izbore obilježila mala izlaznost, da smo po broju glasova bili druga stranka i da njihovi rezultati niti dosad nisu predviđali rezultate lokalnih, a pogotovo ne nacionalnih izbora - rekao je Peđa Grbin.

Rezultatima je zadovoljan predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

- Uspjeh koji je IDS postigao na izborima za mjesne odbore u Puli u skladu je sa snagom IDS-a u ostalim sredinama u Istri. Iza nas su izbori za mjesne odbore u Poreču, Bujama, Novigradu i Rovinju na kojima je IDS postigao sjajne rezultate - kaže Paus i napominje da njihova istraživanja pokazuju kako IDS sa svojim koalicijskim partnerima može računati na sigurna tri mandata, a realno je očekivati i četvrti.

Predsjednicu pulskog HDZ-a Irenu Hrstić pitali smo možete li HDZ rezultate ovih izbora pretočiti na parlamentarne te hoće li desniji kurs koji HDZ zauzima na nacionalnoj razini ugroziti centralističku politiku HDZ-a u Istri koja se pokazuje uspješnom.

Odgovorila je da je osvojenih 13 mandata bolji rezultat od 2020. (tri mandata) i 2016. (osam mandata).

- Izjednačen je s rezultatom 2012. HDZ je demokršćanska, narodnjačka stranka desnog centra, a nacionalne i lokalne politike su identične. Ne provodimo različite politike niti osjećamo ikakve razlike u provođenju politika HDZ-a. Ovi postignuti rezultati sigurno nam potvrđuju ono što smo na terenu posljednjih godina i osjetili - da postoji povjerenje lokalnog stanovništva u politike HDZ-a - zaključila je Hrstić.

Dušica Radojčić, Možemo!: Građani prepoznali zalaganje za javni interes

- Jako smo zadovoljni rezultatima mjesnih izbora, ostvarili smo drugi najbolji rezultat prema broju osvojenih mandata, premda nismo imali liste u svim mjesnim odborima. Dobri rezultati na izborima rezultat su kvalitete našeg rada, građani su na izborima za mjesne odbore prepoznali kontinuirano zalaganje za javni interes, koji smo stavljali ispred stranačkog - kaže Dušica Radojčić, predsjednica pulskog Možemo! te skreće pažnju na malu izlaznost i proziva gradonačelnika da "nije poduzeo ništa da informira građane na primjereni način i motivira ih na izlazak na izbore".

- Tako je bilo i u slučaju referenduma za Lungomare - zaključila je Radojčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:59