STAV PANTOVČAKA

'NEZASTARIJEVANJE POLITIČKIH UBOJSTAVA TREBA VRIJEDITI ZA SVE' Josipović o slučaju Perković

Zagreb, 250613.Groblje Mirogoj.U povodu Dana drzavnosti Republike Hrvatske, hrvatski predsjednik Ivo Josipovic, Predsjednik vlade Zoran Milanovic i predsjednik hrvatskog sabora Josip Leko polozili su vijence i zapalili svijece na groblju Mirogoj;Kod zida boli, kod grobnice narodnih heroja, kod sredisnjeg kriza i na grobu Franje Tudjmana prvog predsjednika Hrvatske.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako bi, ako se ide u ustavne inicijative za nezastarijevanje političkih ubojstava iz doba komunizma, to trebalo vrijediti za sva politička ubojstva s obzirom da ih "nije bilo samo u komunizmu, nego i u druga vremena".

"Osobno nemam ništa protiv", izjavio je Josipović nakon Mise za Domovinu u povodu Dana državnosti, odgovarajući na pitanja novinara vezano za propovijed kardinala Josipa Bozanića, u kojoj je kardinal, uz ostalo, naveo kako se u Hrvatskoj danas događa da se štite zločinci, a zakoni kroje po volji pojedinaca, političkih i gospodarskih skupina.

NEĆE BITI ZASTARE ZA POLITIČKI MOTIVIRANA UBOJSTVA IZ DOBA SFRJ SDP predlaže promjenu Ustava

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je Hrvatska demokratska država, i da svatko može izraziti svoje stajalište.

Ministar branitelja Predrag Matić smatra kako "svaki zločin ima ime i prezime te mora biti osuđen i sankcioniran, bez obzira kada, gdje i u čije se ime dogodio".

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske predsjednik Josipović je rekao kako su mu prve asocijacije napredak, bolja budućnost i poštovanje prema svima onima koji su omogućili da danas imamo slobodnu i demokratsku Hrvatsku, a Leko smatra da je vrijedilo svih žrtava jer su samostalnost, sloboda i europska perspektiva tu.

Ministar branitelja Predrag Matić prisjetio se branitelja koji su dali živote i zdravlje za Hrvatsku, no izrazio je žaljenje što, otkad je prije desetak godina promijenjen datum obilježavanja Dana državnosti, sve manje građana prepoznaje taj važan dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39