KRŠENJE PROCEDURA

Nezavisni sindikat: ‘Smjena Milene Žic Fuchs još je jedan obračun Sveučilišta s kritičarima‘

Prije no što je razriješena, Milena Žic Fuchs nije uspjela dobiti pozitivno mišljenje o produljenju rada nakon 65. godine
Konferencija Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja
 Darko Tomas/cropix

Predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja upozorili su na konferenciji za novinare na kršenje akademskih procedura i onemogućavanje kritike rada uprave Sveučilišta. Referirali su se na odluku Senata koji je prije nekoliko dana razriješio akademkinju Milenu Žic Fuchs s dužnosti članice Sveučilišnog savjeta, nadzornog tijela Sveučilišta. U Sindikatu smatraju kako je riječ o još jednom slučaju obračuna uprave Sveučilišta – rektora Damira Borasa i prorektora Ante Čovića - s neistomišljenicima i kritičarima.

Prema prijedlogu prorektora Sveučilišta Ante Čovića, razlog razrješenja akademkinje iz Sveučilišnog savjeta su „neprihvatljivi i neutemeljeni napadi na tijela i dužnosnike Sveučilišta, neakademsko komuniciranje i narušavanje institucionalnog reda“.

image
Vesnica Garašić
Darko Tomas/cropix

Prije no što je razriješena, Milena Žic Fuchs nije uspjela dobiti pozitivno mišljenje o produljenju rada nakon 65. godine, i to od sveučilišnog povjerenstva kojim koordinira Čović. Predsjednica Velikog vijeća Sindikata, Vesnica Garašić, upozorila je kako je akademkinja pritom dobila pozitivna mišljenja svih propisanih tijela, no sveučilišno povjerenstvo kao zadnja stepenica proceduru produljenja njezina rada nije privelo kraju. Garašić tvrdi kako je riječ o namjernom stopiranju procedure, čime je, po riječima pravnice Sindikata Ane Petošić, došlo do povrede prava i nanošenja nepovratne štete profesorici Filozofskog, Mileni Žic Fuchs.

Zamjenik predsjednice Regionalnog vijeća Zagreb, Predrag Marković s Filozofskog fakulteta, objasnio je kako se 2017. našao u istoj situaciji kao akademkinja, obzirom da je njegov izbor u zvanje zaustavljen na 'zadnjoj stepenici', nakon čega je pokrenuo sudski postupak protiv rektora i Sveučilišta. – Posljedica mog sindikalnog rada došla je na naplatu – naplatili su mi, očito, s kamatama zbog javno izgovorenih riječi. I nisam jedini. Prorektor Čović je u prijašnjoj poziciji prodekana Filozofskog fakulteta zdušno branio Milenu Žic Fuchs, nazivao je svojom heroinom, da bi ona sada došla na listu za odstrel, izjavo je Marković.

image
Ana Petošić
Darko Tomas/cropix
image
Milena Žic Fuchs
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:37