DONESENA ODLUKA

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja isključio Borasa i Šimpragu

Odluka o isključenju Borasa i Šimprage donesena je 11. veljače na sjednici Malog vijeća
 Bruno Konjevic/Cropix

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja izvijestio je u petak da su iz članstva isključili zagrebačkog rektora Damira Borasa i prorektora Miljenka Šimpragu, ustvrdivši da je njihovo djelovanje suprotno vrijednostima Sindikata znanosti i cijele akademske zajednice.

Odluka o isključenju donesena je 11. veljače na sjednici Malog vijeća, priopćio je sindikat navodeći kako je to tijelo sa žaljenjem ustvrdilo da je djelovanje Borasa i Šimprage suprotno njihovom vrijednostima i načelima u mjeri koja je nespojiva s članstvom u sindikatu.

Borasa i Šimpragu prozivaju da su grubo kršili univerzalna načela akademske zajednice, zapisana u aktima hrvatskih sveučilišta i u Statutu sindikata.

Za rektora Borasa kažu da je višekratno povrijedio akademska prava i slobode zaposlenika Filozofskog fakulteta i njihovo pravo na slobodan izbor čelnika, predlažući tri puta, bez vrijednog argumenta, odbijanje kandidata koje je predlagalo Fakultetsko vijeće.

"Vrhunac nedemokratskog i nemeritokratskog postupanja je odbijanje kandidature dva predloženika za dekana Filozofskog fakulteta s obrazloženjem da u svojim programima nisu iskazali dovoljnu lojalnost upravi Sveučilišta", kažu u sindikatu.

Za Borasa kažu i da je opstruirao primjenu kolektivnog ugovora na Sveučilištu te da je autokratski vodio Sveučilište, onemogućavajući polemiku i razmjenu mišljenja.

Prorektora Šimpragu prozvali su da je kao obnašatelj dužnosti dekana zagrebačkog Filozofskog fakulteta postupao suprotno sindikalnim ciljevima i načelima iako je kao jedan od osnivača sindikata i dugogodišnji član imao posebnu odgovornost da svojim postupanjem poštuje temeljna načela i odredbe propisane Statutom sindikata.

Šimpraga je, navodi sindikat, prema pojedinim zaposlenicima Filozofskog fakulteta, ujedno i članovima sindikata, višekratno postupio na način koji ih je uznemirio i vrijeđao njihovo dostojanstvo, a svojim djelovanjem dovodio je u pitanje prava iz radnog odnosa, dok je ljudima koji su mislili i govorili suprotno prijetio opomenama i prekidom radnog odnosa.

Tvrde da je Šimpraga prije isteka mandata smijenio sve članove disciplinskog povjerenstva, a u novo povjerenstvo, umjesto predstavnika sindikata koji ima 370 članova, uključio je predstavnika sindikata sa svega nekoliko članova u ustanovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:19