BODOVANJE

Ni danas nije bilo kvoruma za glasanje o razrješenju ravnateljice NCVVO-a zbog sporne odluke na maturi

Da je pred članovima Upravnog vijeća navela kako želi pismenu garanciju o osiguranom radnom mjestu, dobili smo potvrdu iz tri izvora
Ivana Katavić
 Dragan Matic/Cropix

Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), institucije odgovorne za provedbu državne mature, niti na današnjoj sjednici nije imalo kvorum za pokretanje glasanja o razrješenju ravnateljice Centra Ivane Katavić. Razrješenje joj se nameće kao odgovornoj osobi Centra, zbog sporne odluke o naknadnom bodovanju ispita 13 maturanata na zadnjem jesenskom roku mature.

Kvorum je nedostajao zbog izuzeća člana Vijeća Mirka Ruščića, koji se opravdao "prethodno dogovorenim obvezama".

Katavić odbija dati ostavku na poziciju ravnateljice, unatoč upozorenju članova Upravnog vijeća kako je zbog dubioze s naknadnim unošenjem bodova u elektronički sustav narušeno povjerenje u državnu maturu koja bi svim pristupnicima trebala omogućiti jednak tretman.

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, ravnateljica Ivana Katavić danas je tražila jamstvo da će joj se osigurati druga radna pozicija, u slučaju razrješenja s funkcije. Da je pred članovima Upravnog vijeća navela kako želi pismenu garanciju o osiguranom drugom radnom mjestu, dobili smo potvrdu iz tri izvora.

– Imali smo razumijevanje za gospođu, no ovim je zahtjevom uistinu pretjerala, kaže naš izvor.

Na službeni upit Jutarnjeg da demantira ili potvrdi navod kako je tražila jamstvo za novo radno mjesto, Katavić nije odgovorila.

Katavić je na dužnost ravnateljice stupila 1. lipnja 2018., a dotad je radila kao viša savjetnica za fiziku u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

„U jesenskom roku državne mature, odnosno žalbenom postupku na koji maturanti imaju pravo, u Centru su napravili grešku u rješavanju prigovora za 13 učenika. Takve situacije su neprihvatljive i poduzeli smo sve kako se to ne bi ponovilo“, zaključili su danas članovi Upravnoga vijeća Josip Faričić, Ivica Šušak i Željko Jozić.

Upravno vijeće utvrdilo je da su za 13 maturanata odobreni bodovi kako bi se ispravila prethodna proceduralna greška Centra, odnosno da bi se NCVVO izvukao iz sporne situacije. Grešku su napravili jer je za desetero maturanata prvostupanjsko povjerenstvo Centra pogrešno napisalo da je odluka o žalbi konačna, iako su učenici imali pravo na prigovor i u drugom stupnju. Kod troje učenika, utvrdilo je Upravno vijeće, prvostupanjska odluka imala je paušalan pravorijek.

Upravno vijeće doznalo je za još jednu grešku Centra: nije osigurano da o prigovorima učenika odlučuje tročlano povjerenstvo Centra, već su prvostupanjske odluke o žalbama donosila samo dva člana povjerenstva.

„Povjerenstvo za praćenje provedbe državne mature svoju spornu odluku donijelo je nakon što su ravnateljica NCVVO-a i dvije zaposlenice Centra drugim članovima Povjerenstva iznijele prijedlog i stav kako treba postupiti po prigovorima. Ravnateljica je svoj stav objasnila namjerom da se u kratkom vremenu u kojem je Povjerenstvo trebalo donijeti odluku o prigovoru učenika udovolji njihovim zamolbama jer je od tajnice NCVVO-a dobila pravno tumačenje da se NCVVO tako izvlači iz sporne situacije u koju je dospio proceduralnim greškama pri prvostupanjskom odlučivanju o prigovorima i da je optimalno postupiti u korist učenika, a da se pritom ne ulazi u sadržaj pojedinih ispitnih zadataka“, stoji u priopćenju članova Vijeća.

Navode i da su od ravnateljice zatražili da se izjasni o navodima da je na nju, odnosno na djelatnike Centra, rađen pritisak da se prigovori maturanata uvaže. Katavić je, obrazlažu, navela da na nju nije rađen nikakav pritisak.

Zbog svega, članovi Vijeća su poručili kako pogrešnim ne smatraju samo postupanje ravnateljice i zaposlenica Centra, već i odluke koje je donijelo cijelo Povjerenstvo za praćenje provedbe državne mature Ministarstva obrazovanja.

Vijeće, koje su nedavno napustila dva člana revoltirana nepravednom odlukom o naknadnom unosu bodova u sustav, zatražilo je od ministra Radovana Fuchsa da hitno predloži Vladi imenovanje novih članova Vijeća. Time bi se omogućio kvorum za donošenje daljnjih odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:06