TOPNIČKI DNEVNICI

Ni EU nema dokumente koje traži obrana Gotovine

ZAGREB – ICTY je objavio dopis EU u kojemu se navodi kako nisu pronađeni dokumente promatračke misije EU koje traži obrana hrvatskih generala, za koje su poziv dobili od Haaškog suda.

Vijeće EU-a u svom odgovoru Haaškom sudu predlaže da se obrati državama koje su utemeljile Promatračku misiju Europske zajednice ( ECMM ) sa zamolbom da provjere da li se dokumenti koje traži obrana generala Ante Gotovine nalaze u nacionalnim arhivima.

EU je pronašao neke dokumente Regionalnog centra Knin čiji su autori promatrači Europske unije, ali se niti jedan pronađeni dokument ne može identificirati kao "Dnevnik Regionalnog centra Knin" ili "Izvješće RC Knin", objavio je ICTY.

Odvjetnički tim Ante Gotovine od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje EU nije dostavio prema prvom zahtjevu Haškog suda od 28. veljače 2008.

Haški sud je iz Europske unije 18. siječnja dobio kratki odgovor kako su poduzeli sve mjere radi pronalaska dnevnika, no da se oni ne nalaze u arhivima u Bruxellesu.

Suđenje generalima Ivanu Čermaku, Mladenu Markaču i Anti Gotovini nastavit će se 24. veljače kada će suci početi izvoditi svojih sedam svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:11