PRAVO I PRAVDA

Ni godinu dana od pravomoćne presude Horvatinčić još ne ide u zatvor. Ne zna se ni kad bi mogao

Zbog korona krize s kojom se jednako kao i naš, suočava i njemački zdravstveni sustav, operacija je do daljnjeg odgođena
Tomislav Horvatinčić
 Željko Puhovski/Cropix

Iako je još prije godinu dana, 4. prosinca, pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora te unatoč tome što je više puta dobio poziv za izdržavanje kazne, 74-godišnji poduzetnik Tomislav Horvatinčić još uvijek šeta i mirno pije kavu na slobodi, javlja Slobodna Dalmacija.

Horvatinčić je osuđen zbog pomorske nesreće iz kolovoza 2011. godine u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro.

Kao što je poznato, osuđen je iz trećeg pokušaja, dok je prva dva postupka vodila šibenska sutkinja Maja Šupe. Ona ga je na prvom suđenju 2015. osudila na uvjetnu kaznu, a dvije godine poslije zbog 'sinkope' oslobodila krivnje za smrt dvoje talijanskih državljana.

Nakon pravomoćne presude Horvatinčić je tražio odgodu izvršenja kazne, a kao razlog je naveo operativni zahvat u Njemačkoj. Sud je tada odobrio odgodu, no još uvijek ništa od operacije.

Kako je za Novi list izjavio Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen zbog korona krize s kojom se jednako kao i naš, suočava i njemački zdravstveni sustav, operacija je do daljnjeg odgođena, a novi termin trebao bi se navodno znati 15. prosinca.

Zadnju odgodu služenja zatvorske kazne, Horvatinčić je dobio do kraja siječnja iduće godine, a već sad je jasno da se do tada neće stići obaviti operacija u Njemačkoj.

Inače, Horvatinčićevi odvjetnici su u dva navrata tražili odgodu izdržavanja kazne, koncem ožujka i koncem rujna, a u oba navrata su priložili medicinsku dokumentaciju. U njoj su naveli da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo te su tvrdili da se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode.

Sutkinja je tada zatražila mišljenje zatvorske bolnice, a kad su joj odgovorili da nemaju mogućnosti izvesti operaciju koja je Horvatinčiću potrebna kao ni pružiti mu postoperativnu skrb, odgodila je izvršenje kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:36