OGLASIO SE ANUŠIĆ

‘Ni politički, ni ljudski se ne mogu složiti da 4. i 5. izborna jedinica gube saborske zastupnike‘

Osječko-baranjski župan je reagirao na tekst u Jutarnjem listu

Ivan Anušić

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Osječko- baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) reagirao je na tekst Jutarnjeg liste te je istaknuo je da se politički ni ljudski ne može složiti s time da 4. i 5. izborna jedinica gube saborske zastupnike, a zlonamjernima je ocijenio tvrdnje o neslaganju s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

"Možda je interpretacija ove teme u medijima jutros malo nespretno izvedena, jer i predsjednik Vlade i ja o interesima Slavonije, Baranje i Srijema imamo vrlo slično mišljenje. Zlonamjerne konstrukcije o napadu ili neslaganju s predsjednikom Vlade su besmislene i na štetu svih građana istoka Hrvatske", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Anušić je priopćenjem za javnost reagirao na medijske napise u kojima se, uz ostalo, navodi kako su sukobi unutar stranke i žestoki otpor na koji je Andrej Plenković naišao u Slavoniji glavni razlog zbog kojega HDZ još nije ispunio obećanje da će korigirati Zakon o izbornim jedinicama i ukloniti velika odstupanja u broju birača potrebnih u pojedinim jedinicama za izbor jednog zastupnika.

Mediji navode kako se upravo Anušić najviše usprotivio najavljenom korigiranju izbornih jedinica, prema kojem bi se u jedinicama s najvećom depopulacijom biralo manje saborskih zastupnika.

Anušić je u priopćenju istaknuo da su "svjesni promjene broja stanovnika po pojedinim izbornim jedinicama, odnosno županijama", ali da bi, nakon ukidanja Županijskog doma Hrvatskog sabora, "saborski zastupnici trebali predstavljati, ne samo građane, već i sve hrvatske krajeve, čime se osigurava ravnomjeran razvoj zemlje".

Zbog toga sam, rekao je, otvoren za pronalazak modela i metodologije, kako bi poštujući izvješće Ustavnog suda, pokušali pronaći rješenje tog problema, štiteći istovremeno i interese istoka Hrvatske. "Smatram to, između ostaloga i svojom dužnošću", naglasio je Anušić.

Osječko- baranjski župan ocijenio je da su u zdanje vrijeme uspješno promijenjeni trendovi u toj županiji i danas, kako kaže, bilježi rekordno nisku nezaposlenost i rekordno visoku zaposlenost.

Dodao je i da se proaktivnošću cijelog tima Osječko- baranjske županije, i u suradnji s Vladom RH, realiziraju uistinu kvalitetni projekti te, u skladu s tim, izrazio uvjerenje da će "zajednički pristupiti i ovom izazovu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:11