JADRANSKI KUTAK RAJA IDE NA PRODAJU

Ni Vlada, ni Županija ne žele kupiti otoke. Sad ih nudimo svima za 5,8 milijuna eura

Vlasnicima je nedostajao odgovor Vlade i sad otoke mogu skuplje prodati

RIJEKA - Obitelji Badurina i Marušić, vlasnici dvaju nenastanjenih otoka u lošinjskom arhipelagu, Orude i Palacola, ponudili su Vladi da za pet milijuna eura iskoristi zakonsko pravo prvokupa tih jadranskih bisera.

Svi su popisani

Nakon godinu dana, koliko je ponuda bila na stolu, Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluku kojom se tog prava odriče, čime ih prepušta slobodnom tržištu nekretnina. Kako neslužbeno doznajemo, u proceduri je još desetak takvih ponuda privatnih vlasnika i vjerojatno će svi dobiti isti odgovor. Jednako kao i lošinjski, svi su ti otoci na popisu Državnog programa zaštite, ukupno ih je 688, usvojenog prije tri godine kako bi se spriječila rasprodaja nacionalnog prirodnog blaga. Većina tog impresivnog popisa nenastanjenih otoka privatno je vlasništvo koje se već godinama posredstvom agencija nudi na prodaju. Kad je prije pet godina otočić Smokvica u šibenskom arhipelagu prodan anonimnom ruskom kupcu, što je izazvalo snažnu osudu javnosti, donesena je zakonska regulativa kojom se vlasnike obvezuje da ih najprije ponude gradovima i općinama, a onda i državi. Ako je suditi prema slučaju Orude i Palacola, ni s lokalne ni s nacionalne razine takvog interesa nema.

- Već smo dobili očitovanje Grada Lošinja i Primorsko-goranske županije u kojemu kažu da nisu zainteresirani za naše otoke, nedostajao nam je samo odgovor Vlade.

Sad smo očito i njega dobili pa više nema zakonskih prepreka da ih prodamo privatnom kupcu - rekao je Rikardo Badurina koji u ime suvlasnika već pregovara s potencijalnim kupcima. U pitanju je, kaže, čisto vlasništvo jer su njegov djed i predak obitelji Marušić, koja se odavno odselila u Ameriku, ta dva otoka zajedno kupili još 1925. godine. - Posjedujemo kupoprodajni ugovor iz tog vremena i vlasnički je to čista priča. Naše su obitelji na tim otocima držale ovce, a danas više nitko nema interes za tom imovinom. Želimo je prodati. Cijena je 5,8 milijuna eura.

Čisto vlasništvo

Otoci su kategorizirani kao poljoprivredno zemljište.

- To je za nas otežavajuća okolnost jer prema hrvatskim propisima stranci ne mogu kupovati poljoprivredno zemljište, osim preko tvrtki registriranih u Hrvatskoj. Mi smo pokrenuli postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra i postupak prenamjene DPU kako bi se otoci mogli razvijati kao rekreativno-turističke zone, u dogovoru s potencijanim kupcima - dodao je Badurina.

Potvrdio je, međutim, da su za Orudu i Palacol zanimanje pokazali Bernie Ecclestone i njegova bivša supruga Slavica, ali odustali su upravo zbog brojnih zakonskih prepreka.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:45