MATUŠIĆ NA SKY NEWSU

Nije fer! Uvedite test umjesto karantene. Za širenje zaraze krivi su mladi iz Zagreba, ne turisti

Državni tajnik za turizam negodovao je u intervjuu za britansku televiziju zbog stavljanja Hrvatske na crvenu listu
Dubrovnik, 201014.
Tematska sjednica Skupstine Dubrovacko neretvanske zupanije na temu gradnje termoelektrane na ugljen u Plocama, temeljem zahtjeva 27 vijecnika Zupanijske skupstine i trazenja Udruge Skanj iz Ploca.
Na fotografiji; Frano Matusic saborski zastupnik.
 Niksa Duper/Cropix

Državni tajnik za turizam Frano Matušić dao je intverju britanskoj televizijskoj postaji Sky News u kojem je komentirao odluku Ujedinjenog Kraljevstva da Hrvatsku, uz Trinidad i Tobago, stavi na takozvanu crvenu listu, odnosno na popis zemalja iz kojih putnici, domaći ili strani, kada dođu moraju u samoizolaciju na četrnaest dana.

Odluka je, podsjetimo, stupila na snagu u subotu ujutro, a čim je krajem tjedna donesena izazvala je egzodus britanskih turista s Jadrana i zagušenje zračnih luka. Sky ističe kako je pretraživanje na Googleu "eksplodiralo" u četvrtak oko šest sati poslijepodne, nedugo nakon što su vlasti objavile da će Hrvatska na "crvenu listu". Upit je bio samo jedan - "avionske karte za Veliku Britaniju iz Hrvatske". Neki od turista požalili su se i da su avionske karte značajno poskupjele.

- Kada smo čuli za odluku Ujedinjenog Kraljevstva, svi smo pomislili da to naprosto nije pošteno jer je Hrvatska uistinu sigurna destinacija - rekao je Matušić Sky Newsu.

'Hrvatska je sigurna destinacija'

Medij podsjeća da je Hrvatska, prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, u proteklih tjedan dana imala stopu zaraze od 31 slučaj na 100 tisuća stanovnika, što je značajno više od jedanaest zaraženih na 100 tisuća stanovnika što je prosjek u Velikoj Britaniji.

Matušić je Sky Newsu intervju dao iz Dubrovnika, jedne od najpopularnijih destinacija među britanskim turistima.

- Danas je Hrvatska na listi mnogih europskih zemalja kao sigurna destinacija. Naravno, činjenica je da u Hrvatskoj imamo nekoliko vrlo ozbiljnih žarišta, ali do danas nismo registrirali niti jedan slučaj bolesti u hotelima, kampovima i drugim smještajnim jedinicama. To je jako važno jer to znači da se i gosti i svo naše osoblje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera. Apeliramo na Ujedinjeno Kraljevstvo da promijeni svoju odluku i da umjesto karantene uvede obvezu testiranja - rekao je za Sky Matušić.

Testovi umjesto karantene

Izražavajući svoje razočaranje britanskom odlukom, Matušić je istaknuo kako se u Hrvatskoj trenutno nalazi oko 700 tisuća turista. Oko 120 tisuća su domaći gosti, dok su ostali iz susjednih zemalja, ali i Njemačke te Velike Britanije. Poručio je da hrvatski epidemiolozi pomno prate svaki pojedinačni novi slučaj zaraze koronavirusom. No, krivnju za novo, pojačano širenje Covida-19 svalio je na - mlade ljude. Ustvrdio je da se mahom radi o mladima koji dolaze iz, kako je naveo, najvećeg žarišta, Zagreba, te da se posljednji slučajevi obolijevanja povezuju s boravkom u noćnim klubovima. Dodao je kako je u dubrovačkoj bolnici danas svega dvoje-troje ljudi oboljelih od Covida-19.

Istaknuo je kako osoblje i gosti moraju poštovati mjere socijalne distance, ali i da se u Hrvatskoj osjećaju sigurno. Zaključno je napomenuo kako se Hrvatska zalaže za model prema kojem bi turisti na zračnim lukama prije odlaska u Veliku Britaniju bili testirani na koronavirus, kako bi bili sigurni da se u svoju zemlju vraćaju zdravi.

Iako je priznao da su nove britanske mjere bile udarac na hrvatski turizam i ostatak sezone, Matušić je, piše Sky News, inzistirao na tomu da je Hrvatska već imala "neočekivano impesivan" uspjeh u sezoni, pandemiji unatoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:49