GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Nije me bilo strah Pompea, bio je negativan na virus. Sukoba Plenkovića i Milanovića nema‘

Činjenica da za vrijeme Pompeova posjeta nije objavljena vijest o ukidanju viza za ministra nije razočaravajuća
Gordan Grlić Radman i Mike Pompeo u Dubrovniku
 Darko Bandic/AFP

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio je gost emisije televizije N1 'Točka na tjedan' gdje je odgovarao na brojna aktualna pitanja hrvatske vanjske politike.

Komentirajući posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Hrvatsku, Grlić Radman je voditeljici i urednici Nataši Božić Šarić rekao da nije strahovao od mogućnosti zaraze, s obzirom da je američki predsjednik Donald Trump zaražen koronavirusom, jer je Pompeo testiran u zrakoplovu u kojemu je dolazio i pokazao negativni nalaz po dolasku u Hrvatsku.

Odnose Hrvatske s američkom administracijom Grlić Radman je ocijenio fantastičnima. "Susreti na visokoj razini vrlo su intenzivni, oni se ne moraju događati svake godine", rekao je Grlić Radman, dodavši da je obrambena suradnja sa SAD-om vrlo dobra.

Činjenica da za vrijeme Pompeova posjeta nije objavljena vijest o ukidanju viza za ministra nije razočaravajuća. Kazao je da je u pitanju pravna procedura, da postoje tijela koja o tome odlučuju. "Mislim da sve ide u tom smjeru", rekao je Grlić Radman, dodavši da "u vrlo skoro vrijeme" očekuje ukidanje viznog režima za SAD.

Vojna suradnja sa SAD-om ne bi bila narušena ne odluči li Hrvatska kupiti njihove borbene zrakoplove. "Na taj se način uopće nije razgovaralo. Govorili smo o svim temama od nacionalnog interesa", rekao je Grlić Radman.

Upitan s kim Hrvatska igra, s Kinom ili SAD-om, Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava sve odnose koji se baziraju na partnerstvu i poštivanju pravila. "Sigurno da je Hrvatska kao članica Europske unije zagovaratelj jedinstvenog europskog tržišta", rekao je Grlić Radman.

Na pitanje je li s odlaskom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zamrla Inicijativa tri mora, odgovorio je da nije te da je s Pompeom razgovarao da tajništvo Inicijative bude u Zagrebu.

"Inicijativa tri mora je europski projekt i nije nikakav oponent Kini. Ona prepoznaje potrebe regije 12 zemalja, gospodarska platforma kako bi se jačala prije svega prometna infrastruktura", rekao je Grlić Radman.

Upitan zašto je s Pompeom razgovarao o tome gdje će biti tajništvo, ako je Inicijativa europski projekt, Grlić Radman je rekao da je SAD partner i saveznik s kojim se razgovara.

"Mi smo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je Grlić Radman, odgovarajući na pitanje je li Pompeo od Hrvatske tražio da se potpiše dokument da se s Kinom neće surađivati na sigurnosnoj razini. Dodao je da Hrvatska nije potpisala nikakav dokument u kojemu se traži da se ne surađuje s Kinom na sigurnosnoj razini.

Odgovorio je i na pitanje vodi li Hrvatska računa o tome poštuju li zemlje s kojima gospodarski surađuje ljudska prava.

image
Gordan Grlić Radman, Mike Pompeo i Andrej Plenković u Dubrovniku
Bozo Radic/Cropix

"Teško je to sagledavati u jednom svijetu punom izazova. Živimo u relativno opasnom vremenu, gdje je sve jako osjetljivo. Odnosi, predanost prema miru i stabilnosti, građenje dobrih odnosa je nužnost, a izoliranje situacija koje ugrožavaju mir, stabilnost i ljudska prava, Hrvatska se opredijelila za univerzalne stečevine. To i jest jedna od tekovina demokratskog društva", rekao je Grlić Radman.

"Uvijek ima prostora za poboljšanje", rekao je ministar, spomenuvši pravosuđe.

Na upit može li novac za obnovu koji Hrvatska treba dobiti od Europske komisije, 22 milijarde eura, biti ugrožen korupcijskim aferama, ministar Grlić Radman rekao je da ne može.

"Sve što je bitno za našu sigurnost, o tome vodimo računa i sigurno da nećemo ulaziti u projekte koji ugrožavaju našu sigurnost", rekao je Grlić Radman.

Govoreći o stanju u BiH, Grlić Radman je rekao da Hrvatska nastoji pomoći stabilnosti u toj zemlji, a da ona može biti postignuta jedino ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda. "Gospodin Komšić nije legitimno izabran, ne radi na interes hrvatskog naroda i on to sam zna", rekao je Grlić Radman.

Govoreći o sukobu predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Grlić Radman je rekao da njega nema.

"Predsjednik Vlade nije u sukobu s predsjednikom. To je nametnuta tema. Vlada radi svoj posao, imamo gustu agendu, puno strateških projekata, radimo reforme", rekao je Grlić Radman.

Spomenuta su i imenovanja veleposlanika.

"Čeka se određeni broj veleposlanika, ali to ćemo vidjeti. Možemo govoriti i o ovoj godini, a možemo govoriti i o idućoj godini. Možemo govoriti pro futuro", rekao je Grlić Radman, dodavši da nije važno da se predsjednik i premijer svaki dan sastaju oko imena veleposlanika.

Čeka se nekoliko imena, rekao je ministar vanjskih poslova, dodavši da postoji određeni broj veleposlanika kojima istječe mandat, među kojima su Vatinkan, Japan, Ženeva i konzulat u Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:17