NESLAGANJE S PREMIJEROM

'NIJE MI JASNO ZAŠTO VLADA INZISTIRA NA ODGODI' Josipović o 'Lex Perković'

 Damir Krajač/Cropix

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović večeras je izjavio kako mu nije jasno zašto Vlada inzistira na odgodi primjene europskog uhidbenog naloga, jer rok primjene, naglasio je, ne mijenja funkcionalnost zakona.

- Razlozi, barem meni, nisu do kraja jasni, jer rok ni u kom slučaju ne mijenja funkcionalnost ovog zakona. Pitanje je samo hoće li osoba 'a, b ili c' ući u postupak predaje prema uhidbenom nalogu koji mjesec prije ili poslije - rekao je Josipović u razgovoru za RTL Danas.

Ocijenio je da se radi o "političkoj simbolici, koja je ipak važna".

- Ona (simbolika) se odnosi na to poštuje li Hrvatska europsko zakonodavstvo ili se možda inati ili prkosi nekome u onim pitanjima u kojima ne bi trebala prkositi - rekao je Josipović.

Istaknuo je kako mu je prihvatljivo svako rješenje koje se dogovori s Europskom komisijom, bez obzira o kojem se roku radilo.

Na pitanje je li ga premijer Milanović konzultirao oko izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, kolokvijalno zvanog 'lex Perković, odgovorio je kako "u pojedinim konkretnim pitanjima uvijek postoji mogućnost razilaženja".

"Ovo je jedno od pitanja u kojem ja nisam bio informiran o načinu na koji će se reagirati. Ali, razgovarali smo tijekom postupka, kao što inače redovito razgovaram s premijerom. Razmijenili smo mišljenje, a vidi se i iz javnih izjava da tu imamo određene razlike", kazao je.

Kad je riječ o SDP-ovoj inicijativi ustavnih promjena kojima bi se onemogućilo zastarijevanje politički motiviranih ubojstava, Josipović je rekao kako bi takva promjena značila određenu političku poruku, ali da tu treba biti oprezan.

"Važno je da razumijemo kako je kriterij političkog zločina jednak za sve, dakle nije riječ samo o komunističkim zločinima. Bilo je i zločina druge boje i prije nastanka hrvatske države i nakon nastanka države. I apeliram na veliku mudrost, jer je riječ o temi kod koje je moguće antagoniziranje društva i ako to postane dio dnevnopolitičke borbe, Hrvatska se može suočiti s nestabilnošću koja ne bi bila dobra", smatra Josipović.

Naglasio je, međutim, da time ne misli da u komunističke zločine ne treba dirati.

"Ne, nego mislim da, ako se ide u to, mora biti jasan kriterij, jednak za sve. Sve što je za pravosuđe ide pravosuđu, individualni zločini se ne raspravljaju u Saboru, nego u pravosuđu i DORH-u. Kad je riječ o političkim procesima i povijesnim kvalifikacijama, onda su tu manje kvalificirani sadašnji i budući saborski zastupnici, nego su tu pozvani povjesničari, stručnjaci različitih struka, naravno i političari", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:59