CAPAK O SVOM ISTUPU

Nije mi namjera bila prijetiti bilo kome, evo što sam zapravo mislio kad sam govorio o Austriji

Capak je rekao da su Austrijancima predložili da mjera bude selektivna za županije s lošijom situacijom, ali nisu to prihvatili
Krunoslav Capak
 Hina/ Pool/ Tomislav Pavlek/

Gostujući u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u srijedu je rekao da mu nije bila namjera prijetiti kada je rekao da će "Austrija i Italija Hrvate zvati da dođu skijanje te da će Hrvatska u toj situaciji biti ta koja će propisivati mjere".

- Ja to nisam baš tako rekao. Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome, rekao je Capak na pitanje o svojoj izjavi.

Austrija je stavila Hrvatsku na crvenu epidemiološku listu i pozvala svoje građane da se vrate s ljetovanja iz naše zemlje. Capak je rekao da su Austrijancima predložili da mjera bude selektivna za županije s lošijom situacijom, ali nisu to prihvatili.

- Ono što sam ja htio reći je to da smo na početku epidemije imali veliki import iz skijališta, poglavito u Italiji i Austriji, što je činjenica, ali tada Europska unija nije bila spremna za mjere kao što su uvođenje karantene i zatvaranje granica, što smo mi predlagali od samog početka jer smo bili predsjedatelji Vijeća Europe, rekao je Capak za HRT.

Capak je rekao da njegova izjava nije bila prijetnja, već da želi reći da je sada puno drugačija situacija nego što je bila na početku epidemije - EU dozvoljava zemljama članicama da je njihovo suvereno pravo da donose epidemiološke mjere na granici.

Također je rekao da želi javnosti predočiti da će, ako pogledaju kartu Europe, vidjeti da je većina zelena, svega nekoliko zemalja uvelo je mjere prema Hrvatskoj.

Rekordan broj zaraženih

Capak je rekao da ih je ova brojka iznenadila, ali i dodao da su u zadnjem dijelu prošlog tjedna aplicirali mjere koje se odnose na noćne klubove te da kroz par dana očekuju rezultate tih mjera.

- A sljedeći problem su nam obiteljska i druga okupljanja koje imamo u ovim županijama koja imaju najveće brojke - Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb, rekao je Capak.

Capak je također rekao da su velike razlike između županija. Pet ih je ušlo u crveno.

- Neke županije na kontinentu i sjeveru Hrvatske se odlično drže. Nažalost, ove koje su bile u zelenom, Istarska i Primorsko-goranska, zbog ovih zadnjih par dana malo povećanog broja slučajeva su ušle, ali vrlo malo, u narančastu zonu, rekao je Capak.

Dodao je kako apeliraju na države koje nam uvode mjere da ih apliciraju regionalno - na županije, a ne na cijelu Hrvatsku.

Capak je također apelirao na građane koji su bili na mjestima gdje postoji rizik da po povratku kući kontaktiraju starije roditelje, bake i djedove i da se neko vrijeme čuvaju i striktno drže mjera kako ne bi dalje proširili infekciju.

- Evo, sad u Gradu Zagrebu i kontinentu nam je prosjek dobi dnevnih novozaraženih malo porastao. Dosad smo imali 30, 31, 34, a danas nam je malo viši taj prosjek, što znači da su oni prenijeli tu bolest i na svoje ukućane i kolege na poslu, rekao je Capak.

Slovenija

Capak je rekao da je stalno u kontaktu sa slovenskim kolegama epidemiolozima te da nismo još dosegli njihovu granicu od 40, iako je taj broj značajno skočio, u 10 dana s 18 na 37.

- Ono što Slovence brine je uvoz novozaraženih iz Hrvatske, rekao je Capak, dodavši da je diskutirao s kolegama da mjere uvedu selektivno.

- A što će se dogoditi, vidjet ćemo sutra, to je njihovo pravo, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:13