KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

‘Nije mi ugodno kad vidim gardiste u Kongresu. Biden? Sprema važan sastanak, nadam se da će pozvati Milanovića‘

‘Ne očekujem da će Trump biti opozvan do 20. siječnja kad je Bidenova inauguracija‘, kaže Grabar-Kitarović
Donald Trump, Kolinda Grabar-Kitarović, Mark Rutte
 Thierry Charlier/Afp

Bivša predsjednica i nekadašnja hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim Američkim Državama Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da se ne osjeća ugodno kada vidi fotografije gardista koji čuvaju zgradu američkog Kongresa.

Smatra da je 6. siječnja zakazala policija koja čuva Capitol jer su postojale najave da će se dogoditi napad.

- Do sada se izbjegavala militarizacija Kongresa bez obzira što su pred 6. siječnja postojala upozorenja, posebno iz jednog ureda Tajne službe u Virginiji, koji je naveo da će se tog dana dogoditi upravo što se dogodilo. FBI je to podijelio s drugima, međutim, očito je zakazala policija koja osigurava Capitol, analizira Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović smatra da će Donji dom Kongresa izglasati rezoluciju o interpelaciji za opoziv Donalda Trumpa, no to ide u Senat gdje treba imati dvije trećine glasova nazočnih senatora.

- Ne očekujem da će biti opozvan do 20. siječnja kad je inauguracija, kazala je te dodala kako je evidentno da će se pokrenuti interpelacijski postupak jer se predviđa da će do 20 Republikanaca glasati za interpelaciju.

- Ako i prođe interpelacija ne znači da će Trump biti opozvan jer neće biti vremena, smatra bivša predsjednica te dodaje kako postoje još dvije mogućnosti.

- To su mogućnost krivičnog gonjenja i mogućnost civilne građanske parnice koje treba pokrenuti državni odvjetnik, kaže bivša predsjednica za Dnevnik Nove TV.

- Republikanac Jordan je rekao da je ovo politički potez koji je osvetoljubiv i koji želi poništiti sve što je predsjednik učinio i postavio je pitanje koje će jako odjeknuti u američkoj javnosti koja je jako osjetljiva na to. Prvo da je poništen prvi amandman, znači sloboda govora, a drugo da je poništeno sve što je predsjednik napravio i da je samo pitanje kad će se to poništavanje proširiti na sve ostalo, izjavila je Grabar-Kitarović.

- Rezultat interpelacije može biti ne samo povlačenje iz ureda, nego i zabrana bilo kakvog kandidiranja za bilo kakvo obnašanje javne dužnosti u SAD-u, rekla je.

- Budući predsjednik Joe Biden svjestan da je 6. siječnja, kad su se potvrđivali rezultati glasovanja elektora 139 zastupnika u zastupničkom domu, republikanaca, glasovalo protiv i osam senatora. On s tim ljudima mora raditi, kaže Grabar-Kitarović te ističe da on ne može rušiti mostove nego ih mora graditi.

- On želi biti predsjednik pomirenja i procesa zacjeljivanja podjela u društvu, kazala je te dodala kako su prioriteti Joea Bidena pandemija i gospodarska situacija te međunarodni odnosi, to jest, djelovanje Rusije i Kine.

Grabar-Kitarović dodaje kako Biden navodno ima planove da već u prvoj godini mandata sazove sastanak demokratskih država te se nada kako će Hrvatska i hrvatski predsjednik biti pozvani, piše Dnevnik.hr.

Bivša predsjednica je optimistična što se tiče djelovanja američkih institucija za koje kaže da su stabilne i neovisne o političkoj vlasti, ali podjele su duboke, ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2021 22:30