KVRGAVA KOŽA

'NIJE NAM JASNO ZAŠTO SMO TO JEDINI U EUROPI RADILI, OSTAJE GORAK OKUS U USTIMA' Nakon dvije godine ukinuta zabrana izvoza stoke iz Hrvatske u EU

Tijekom 2016. godine cijepljeno je 432.145 goveda, a lani 468.574 grla, no kao nuspojava došlo je do smanjenja mliječnosti krava
 Emica Elveđi / CROPIX

Nakon dvije godine obaveznog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože Hrvatska je donijela odluku o prestanku cijepljenja početkom 2018., a potom je Europska komisija za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje početkom ovog tjedna ukinula zabranu izvoza žive stoke u zemlje EU i druge zemlje.

Hrvatska je 2016. počela s preventivnim cijepljenjem goveda kada je zbog ubrzanog širenja virusa iz balkanskih zemalja bolest stigla na istočne granice Hrvatske.

Stočni fond

Ta odluka izazvala je dvojbene komentare veterinarskih stručnjaka koji su bili protiv cijepljena zbog velikih rizika cjepiva za zdravlje životinja, ali je prevagnulo razmišljanje da se cijepljenjem spašava stočni fond. Tijekom 2016. godine cijepljeno je 432.145 goveda, a 2017. 468.574 grla. Na brojnim gospodarstvima kao nuspojava cijepljenja zamijećeno je smanjenje mliječnosti krava te povećan broj pobačaja.

Ministar Tomislav Tolušić kaže kako je “Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje epidemije bolesti kvrgave kože na ostale članice EU”.

- Uvjerili smo Europsku komisiju da su naši mljekari zbog toga ostali “kratkih rukava” i da im treba nadoknaditi štetu, pa je za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke u Hrvatskoj isplaćena odšteta u vrijednosti od 43,5 milijuna kuna. Hvala našim poljoprivrednicima na strpljenju i ustrajnosti u proizvodnji - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Zahvalni ministarstvu

U Udruzi Baby beef koja okuplja blizu 300 tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva kažu kako su zadovoljni ukidanjem zabrane izvoza koja je ugrožavala njihove već ugovorene izvozne poslove. Kažu kako su u protekle dvije godine imali štete zbog donošenja navedene zabrane, a najviše u vidu uginuća i smanjenog prirasta. Zahvalni su resornom Ministarstvu koje je saniralo štetu, a Darko Celovec, predsjednik Udruge podsjeća kako je bilo ugroženijih zemalja bolešću kvrgave kože, a koje se nisu odlučile na tako radikalan potez.

- Nije nam jasno zašto smo jedini proveli preventivnu vakcinaciju, jer takav potez je unazadio tovno govedarstvo i stočarstvo općenito. To je sad iza nas, ali ostaje gorak okus u ustima - kaže Celovec.

Za cijepljenje platili 31 milijun kuna

Od cjepiva je uginulo 1030 goveda, a kako doznajemo u Ministarstvu, troškovi cijepljenja iznosili su 31 mil. kuna - 12 za nabavu cjepiva i 19 za provedbu cijepljenja. Cjepivo je nabavljeno i plaćeno tvrtkama Phoenix Farmacija 6,7 mil. kn i Medical Intertrade 8,5 mil. kuna.

Cjelokupni trošak provedbe preventivnog cijepljenja, nadoknade štete te potpore isplaćene mliječnom sektoru, isplaćene su iz sredstava državnog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:55