GLASANJE O POVJERENJU

Nije prošla inicijativa oporbe, Beroš ostaje ministar; Beljak: ‘On je najodgovorniji za trgovinu organima‘

‘Ono što nas najviše brine je jedna stvar koja je kroz medije stavljen pod tepih, a to je trgovina organima‘, kazao je Beljak

Vili Beroš

 Damjan Tadic/Cropix

Sabor je u petak sjednicu započeo glasovanjem o raspravljenim prijedlozima zakona te o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu izglasa nepovjerenje.

"Jedan ministar treba kao prvo gledati korist naših sugrađana, a onda gledati da sustav funkcionira. Tko je od naših građana zadovoljan funkcioniranjem u zdravstvu, onih 900 tisuća koji još čekaju na preglede? O tome kako se uspio ministar Beroš posvaditi s cijelim sustavom – nema niti jedne stručne udruge s kojom se on nije posvađao. Beroš kad ne zna riješiti problem, onda to riješi na način da kaže da će to riješiti liječnici obiteljske medicine", rekla je Anka Mrak Taritaš iz Kluba Centra i Glasa, prenosi N1.

Za riječ se potom javio zastupnik Željko Sačić.

"Prijedlog o opozivu ministra Beroša je neptopun. Nisu se dotaknuli upravljanje krizom u pandemije. Bez procjene su uložili ogroman novac na nabavu cjepiva koje nije polučilo rezultate. Mi moramo otvoriti i tu temo. Jer cjepivo i nuspojave cjepiva protiv covida zaslužuju da se osudi postupanje Ministarstva i nadležni službi", kazao je.

U ime kluba Socijaldemokrata stanku je zatražio Franko Vidović.

"Mi ćemo biti za smjenu ministra Beroša, ali nismo potpisali zahtjev za ostavkom iz sasvim principjelnog razloga. Krajnje smo nezadovoljni upravljačkom paradigmom. Ako imamo situaciju da su nam ministri bahati, da nam bivši ministri pune zatvore, mogli bismo zatražiti smjenu bilo kojeg ministra u ovoj Vladi. Mi nismo i ne želimo da ostane dojam – Beroš je problem za sustav, promijenit ćemo ga i bit će sve u redu, time zamagljujemo stvarnu bit problema. Problem je u nepodnošljivoj lakoći identificiranja države s HDZ-om", rekao je.

Za riječ se javio i Krešo Beljak.

"Glasat ćemo za opoziv. Ono što nas najviše brine je jedna stvar koja je kroz medije stavljen pod tepih, a to je trgovina organima. U Zagrebu se trguje organima i to rade isti oni kolege liječnici koje se svi više pozivaju na priziv savjesti, da bi ovakve stvari za koje sam mislio da se događaju u trećim zemljama dogode u Zagrebu. Ministar Beroš je moralno odgovoran za tu svinjariju i to je nešto što se ne smije događati u Hrvatskoj", kazao je.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin također se javio za riječ.

"Tražim stanku kako bih vas pozvao da razmislite svojom glavom i glasate po savjesti, ali ja znam da vi to nećete učiniti. Vi ćete danas biti svi ponosni i reći – ‘obranili smo ga’. To što ste vi obranili dobrog vojnika Beroša neće promijeniti situaciju u zdravstvu", rekao je.

Željko Reiner je zatražio stanku u ime kluba HDZ-a.

"Ovdje smo diskutirali od 15:45 do 00:45 i pritom se razgovaralo o svemu i svačemu osim onih 8 točaka kojih je oporba stavljala "na dušu" ministru Berošu. Tijekom te rasprave od 32 zastupnika, dobar dio vremena nije bilo tih zastupnika. U nekom trenutku čak samo njih 4. Neki uopće ne znaju o čemu se radi kad se govori o transplataciji organa. Treba vrlo jasno reći, govorilo se o nekim problemima koji ne postoje samo za vrijeme Beroša", kazao je potpredsjednik Sabora.

Zastupnici su potom glasali o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Glasalo je 129 zastupnika, 51 je bio za, 78 je bio protiv. Time nije iskazano nepovjerenje ministru Berošu, prenosi N1.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Hrvatskog sabora da ministar zdravstva Vili Beroš, čiji je opoziv oporba zatražila treći put, ima njegovu puno potporu.

"Ostajemo pri očitovanju Vlade, otklonili smo i odbili sve prijedloge oporbe po svim točkama, uz snažnu potporu ministru Berošu“, rekao je premijer u raspravi o opozivu kojeg je zatražilo 32 oporbenih zastupnika, odnosno stranke lijevo-liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka.

Vlada je ranije odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima te, uz ostalo, istaknula da je "hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit". Među Beroševim zaslugama navela je borbu s pandemijom, reformske mjere, kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2023 06:10