VUKOVARSKI BRANITELJ

Nije sve izgubljeno! Odluka suda ne znači i da će Purda biti izručen Srbiji

Paralelni postupak mogao bi ići u korist Tomislavu Purdi ako se optužbe pokažu neosnovanima
Sarajevo, 010211.Danas se u skladu s ekstradicijskom procedurom optuzeni vukovarski branitelj Tihomir Purda u pratnji odvjetnika Josipa Muselinovica i Ane Primorac pojavio pred sucem suda BiH u Sarajevu, Halilom Lagumdzijom kako bi se izjasnio o zahtjevu za izrucenje Srbiji.Foto: Tuzilastvo BiH - Handout / CROPIX
 Tuzilastvo BiH - Handout / CROPI

ZAGREB - Sud BiH danas je objavio odluku kojom se dopušta izručenje Tihomira Purde pravosuđu Srbije. To, međutim, još ne znači da će Purda i biti izručen Srbiji, tvrde naši izvori iz DORH-a.

U vezi s Purdom vode se dva paralelna pravna postupka: jedan je postupak njegova izručenja Srbiji, a drugi je posve odvojen - istraga o sumnji da su uz Purdu još dvojica vukovarskih branitelja, Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov, odgovorni za smrt ranjenih pripadnika JNA u Borovu naselju 5. studenoga 1991. koja je pokrenuta na zahtjev Tužiteljstva za ratne zločine Srbije.

Sud u Strasbourgu

Postupak izručenja dugotrajan je i u njemu Purda i njegov odvjetnik imaju mogućnost ulaganja niza pravnih lijekova. Na jučer donesenu odluku suda BiH o izručenju Purda ima pravo žalbe prizivnom vijeću tog suda. Kakva god bila odluka prizivnog vijeća, konačnu odluku o Purdinu izručenju Srbiji donosi ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Ministar konačnu odluku suda BiH može prihvatiti, ali i preinačiti. I na odluku ministra pravde BiH Purdin odvjetnik može uložiti žalbu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Kako je postupak izručenja dugotrajan, do puno bržeg raspleta slučaja Purda, uvjeravaju nas izvori iz DORH-a, ali i iz Tužiteljstva Srbije, mogao bi dovesti drugi postupak koji se odvija paralelno s postupkom izručenja, a to je istraga pokrenuta na zahtjev Tužiteljstva Srbije.

U DORH-u optimistični

U sklopu te istrage srbijanski istražni sudac u ponedjeljak će u zeničkom pritvoru ispitati Tihomira Purdu, a u Vukovaru i Zagrebu isti će istražitelj ovih dana saslušati i drugu dvojicu suosumnjičenika za isto djelo, Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova.

Na temelju iskaza trojice osumnjičenih srbijanskom istražnom sucu, ali i na temelju drugih iskaza koje je u predistražnom postupku prikupilo Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka, Tužiteljstvo Srbije odlučit će o tome hoće li obustaviti kazneni progon trojice vukovarskih branitelja ili će na njemu ustrajati.

U DORH-u su uvjereni da će odluka Tužiteljstva za ratne zločine Srbije nakon što njihov istražni sudac sasluša Purdu, Janjića i Maslova biti pozitivna za trojicu vukovarskih branitelja, tj. da će srbijansko Tužiteljstvo i samo uvidjeti kako nema dokaza da su počinili ratni zločin i odustati od njihova daljnjeg kaznenog progona.

Obustava progona

Odluka o obustavi njihova kaznenog progona učinila bi bespredmetnim postupak izručenja Tihomira Purde Srbiji, taj bi postupak bio prekinut, a Purda pušten iz zeničkog zatvora. Dakle, do izručenja Purde, sudeći po svemu, neće doći i vrlo je vjerovatno da će biti pušten.

Tužiteljstvo Srbije će odluku o sudbini istrage protiv Purde, Janjića i Maslova, uvjeravaju nas izvori, donijeti brzo nakon ispitivanja trojice branitelja, najdulje za dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:43