BILA NEUBROJIVA

Nije uzela terapiju pa mahala škarama i prijetila sinjskom trgovcu: ‘Smatram se krivom‘

Žena (50) djelo je počinila u stanju graničnog poremećaja ličnosti s akutnom psihotičnom dekompenzacijom i maničnom epizodom

Ilustracija

 Robert Fajt/CROPIX

Zbog prijetnji smrću riječima "zaklat ću te, bit će krvi i mesa, ubit ću te", dok je usput mahala metalnim škarama uperenima u jednog sinjskog trgovca u srpnju ove godine, Općinski sud u Splitu dosudio je 50-godišnjoj ženi, prema vlastitim tvrdnjama asistentici u nastavi, šest mjeseci prisilnog liječenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Naime, tijekom sudskog postupka utvrđeno je da je djelo počinila u neubrojivom stanju, odnosno u stanju graničnog poremećaja ličnosti s akutnom psihotičnom dekompenzacijom i maničnom epizodom, a zbog čega nije mogla shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima.

Sud joj je, međutim, naložio plaćanje 3944 kune troškova kaznenog postupka od čega veći dio otpada na psihijatrijsko vještačenje.

Na suđenju je otkriveno da je dva mjeseca prije nemilog događaja, kad je svojim ponašanjem utjerala strah u kosti trgovcu u čiju je trgovinu ušetala, završila na psihijatriji zbog pogoršanja stanja te je dobila terapiju koju je prestala uzimati po otpuštanju.

- Smatram se krivom, a do ovog događaja ne bi došlo da sam uzela terapiju - branila se optužena žena kod koje, smatraju psihijatri, postoji opasnost od ponavljanja djela i koja se već neko vrijeme nalazi u zatvorskoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:33