NEPOŠTIVANJE PROCEDURE JER JE NEMA

NIJEDNO PREBROJAVANJE GLASOVA NIJE BILO PO ZAKONU! Otkrivamo propuste na lokalnim izborima

Ponovno prebrojavanje glasova unosi nesigurnost u sustav, rekao je danas na sjednici Vlade Milanović
Sibenik, 020613.Lokalni izbori 2013.Gradjani glasuju za gradonacelnika Sibenika izmedju Ante Zupanovica (SDP), Zeljka Burica (HDZ) i zupana Goran Pauka (HDZ) i Anite Bare (SDP), u drugom krugu lokalnih izbora. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Nakon što je splitski HDZ zatražio ponovno prebrojavanje glasova zbog “male razlike među kandidatima i velikog broja nevažećih listića”, nastala je prava pomama s istim zahtjevima. Novo prebrojavanje zatražili su tako i HDSSB-ovci u Belišću , SDP u Požegi i HDZ u Omišu.

Udovoljilo se svima, ali novo brojanje nije donijelo promjene, osim što se u Omišu dogodio incident, zbog kojeg je stigla i policija, kad se petstotinjak Omišana okupilo pred gradskim Izbornim povjerenstvom uzvikujući “lopovi, lopovi”.

Omišane je razljutilo to što su doznali da je o HDZ-ovu zahtjevu za novim brojanjem Povjerenstvo odlučivalo bez druge strane, odnosno, bez pobjednika izbora, nezavisnog Ivana Kovačića. On je, kako je kazao medijima, za zahtjev HDZ-a čuo na ulici jer nitko ga iz Izbornog povjerenstva nije zvao, pa je stoga njegova predstavnica stigla naknadno. A navodno o novom prebrojavanju u Omišu nije bilo obaviješteno ni Županijsko izborno povjerenstvo.

Oko novih prebrojavanja očito je mnogo nejasnoća. Primjerice, u kojim sve slučajevima Povjerenstvo odobrava zahtjeve? Odobrava li ih svaki put kad netko zatraži? I kako je točno regulirano novo prebrojavanje, s obzirom na to da se u nekim slučajevima prebrojavalo na uzorku, a na nekim mjestima su se ponovno prebrojavali svi listići? Prema nekim tumačenjima nijedno od ponovljenih brojanja glasova nije bilo zakonito.

- Ako nije bilo prigovora na biračkom mjestu i ako su zapisnici potpisani, to je gotovo. Nema novog brojanja. Da je kojim slučajem nešto od toga došlo do Ustavnog suda, slučaj bi pao, pa čak i da je novo brojanje donijelo drukčije rezultate - kaže naš sugovornik. Dodaje kako je u Splitu sve počelo da bi se smirili duhovi zbog male razlike, ali da su se nakon toga uzburkali po cijeloj Hrvatskoj jer se novo brojanje počelo tražiti svuda gdje je bila manja razlika u glasovima. Zakonski, kaže, u Splitu nije trebalo ponavljati brojanje, iako je u političkom smislu bolje da je to učinjeno i da su uklonjene sumnje.

Na naš upit, iz Državnog izbornog povjerenstva smo dobili sljedeći odgovor:

- Na temelju rezultata glasovanja nadležno Izborno povjerenstvo utvrđuje rezultate. Prije toga, povjerenstvo može ako posumnja u pravilnost pojedinog zapisnika o radu pojedinog biračkog odbora provesti izvide koji mogu uključivati i ponovno prebrojavanje glasačkih listića. Pravo uvida u cjelokupni izborni materijal, pa time i pravo uvida u listiće imaju promatrači sve do proglašenja službenih konačnih rezultata izbora. To znači pravo uvida, ali ne i pravo prebrojavanja listića.

Nadalje, promatrači imaju pravo na presliku ili prijepis zapisnika. DIP je zauzeo shvaćanje da pravo uvida u cjelokupni izborni materijal, sve do proglašenja službenih konačnih rezultata izbora, imaju i izborni sudionici. Nakon što povjerenstvo utvrdi i objavi rezultate izbora, ovlašteni podnositelji mogu podnijeti prigovor. Izborno povjerenstvo tada može, ovisno o navodima iz prigovora, obaviti uvid u izborni materijal, pa time i u listiće, važeće i nevažeće, ponovno izvršiti prebrojavanje, odnosno ocjenu o tome jesu li pojedini glasački listići važeći ili nevažeći - stoji u odgovoru iz DIP-a.

Milanović: 'Nema prebrojavanja, to unosi nesigurnost u sustav'

Premijer Zoran Milanović upozorio je danas na nepreciznu regulativu kod ponovnog prebrojavanja glasova, te je predložio da se to pitanje uredi zakonom.

„Moje je mišljenje, a to možemo urediti i zakonom, da kada se listići prebroje, kutije zapečate i potpiše zapisnik bez primjedbi, gotovo je! U Hrvatskoj su se prebrojavali listići i tamo ghdje su zapisnici bili potpuno uredni. Višestranački članovi izbornih komisija su pregledali, zbrojili i poslali, tko god pobijedio ili izgubio. Nema prebrojavanja, to unosi nesigurnost u sustav, u jednom su gradu čak i ljudi izašli na ulice. Izborne komisije su višestranačke, broje zajedno, poptuisuju, pečate i šalju. Gotovo!“, poručio je Milanović.

Upozorio je da bi izborni gubitnik na isti način mogao zatražiti i ponovno prebrojavanje svih glasova na predsjedničkim ili parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

„Što ćemo onda? To je već napravljen posao, to se ne može raditi dva puta“, kazao je Milanović,

Milanovića su na ovaj istup na Vladi potakli zahtjevi za ponovnim prebrojavanjem glasova u pojedinim gradovima nakon drugog kruga lokalnih izbora. Ukazao je na nejasnu proceduru, u kojoj se nekome izborni materijali daju na uvid, a nekome ne, negdje se ponovno prebrojavaju listići, a drugdje ne. Takvoj praksi, smatra Milanović, treba stati na kraj. (Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 13:13