SAMO TREBA REĆI HVALA

Nijemci nam nude: Bacite MiG-ove, poklonit ćemo vam naše Phantome

Ministar Božinović o zrakoplovima je govorio na vojnom sajmu u Splitu

ZAGREB - Ministarstvo obrane sve čini kako bi se do kraja godine riješilo pitanje zaštite hrvatskog zračnog prostora - rekao nam je ministar obrane Davor Božinović na vojnom sajmu u Splitu.

Prema njegovim riječima, mala je vjerojatnost da si Hrvatska može priuštiti nabavu novog aviona. Božinović još ne želi govoriti čime ćemo zamijeniti MiG-ove.

Službena ponuda

No, prema neslužbenim informacijama, realna je mogućnost da Njemačka Hrvatskoj donira određeni broj svojih lovaca F4 Phantom II . Riječ je o besplatnoj donaciji, čime bi Hrvatska premostila nekoliko godina do nabave novog aviona. Prema informacijama koje se mogu čuti na sajmu, njemačka vlada je prije nekoliko dana i službeno hrvatskoj Vladi ponudila donaciju tih aviona.

Nijemci imaju 20 aviona F4 za donaciju, a zasad je nepoznato koliko bi tih letjelica Hrvatska uzela. Riječ je o avionima koji su i nadalje operativni u okviru njemačkih Oružanih snaga, a Njemačka ih se namjerava riješiti sljedeće godine.

Skupa modernizacija

To praktički znači da se Hrvatska rješava MiG-ova za koje je procijenjeno da ih je neisplativo modernizirati i na to utrošiti više od 20 milijuna dolara. Njemačka ponuda nije uvjetovana mogućnošću da Hrvatska jednog dana kupi novi avion Eurofighter, već Njemačka kao saveznik Hrvatskoj želi pomoći unutar NATO-a.

Na vojnom sajmu Adriatic Sea Defense & Aerospace koji se održava u Splitu i Hrvatskoj okupilo se oko 130 izlagača iz 20 zemalja. Vojni proizvođači ciljaju na nove korisnike, pokazuju izraelske tvrtke Elbit i Rafael koje su u Split dovezle 30-milimetarske vatrene stanice za oklopna vozila.

Vatrene stanice

MORH uskoro namjerava objaviti natječaj za nabavu ove vatrene stanice za oklopno vozilo AMV 8x8. Nekoliko su se puta mogle vidjeti visoke delegacije Oružanih snaga kako ozbiljno razgovaraju na njihovim štandovima.

U Splitu su svi najveći hrvatski proizvođači - Kroko, Shestan-Bush, HS Produkt, Đuro Đaković itd. HS Produkt je prezentirao sve inačice jurišne puške koju isporučuje HV-u. Do sada su ih isporučili oko 900 komada, a za ovu se godinu predviđa isporuka između dvije i tri tisuće pušaka. Manje količine VHS pušaka prodali su u Irak i na Filipine.

‘Đuro Đaković’ na arapskom tržištu

Sajmom je zadovoljan i Bartol Jerković, direktor tvrtke “Đuro Đaković - Specijalna vozila”. Oni su u Splitu prvi put prikazali oklopno vozilo AMV 8x8 s vatrenom stanicom 7,62 mm tvrtke Konsberg. Tvrdi da im je sajam omogućio niz novih kontakata koji bi mogli dovesti do ugovora o prodaji oklopnih vozila na treća tržišta. U tu svrhu finska Patria i “Đuro Đaković” u Splitu su potpisali memorandum o suradnji za treća tržišta. Jerković najavljuje da bi tvrtka mogla proizvoditi vozila za neke od zemalja u okruženju ili za neku arapsku državu. Za potrebe hrvatskih Oružanih snaga do sada su u “Đuri Đakoviću” proizvedena 22 bazna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:29