SEZONA LOVA NA TURISTE

NIJEMCI OSTAJU DOMA? MASOVNO POSLUŠALI SAVJET DA ODMOR PROVEDU U DOMOVINI U Njemačkoj bukirano čak 88% kapaciteta, kod nas buking jako sramežljiv

 
 Vojko Bašić / CROPIX

Nakon višemjesečne pauze i depresije napokon je krenuo i buking smještaja u Hrvatskoj za glavnu sezonu, no kako zasad stvari stoje, još uvijek nema razloga za pretjeranu euforiju.

Dapače, nakon najave ministra turizma Garija Cappellija da bismo ove godine mogli ostvariti oko 30 posto prošlogodišnjeg prometa, očekivanja stručnjaka iz sektora sada su se spustila na četvrtinu, odnosno 25 posto, a naši izvori iz najvećih turističkih kompanija u Njemačkoj kažu da naše najbolje emitivno tržište zasad prvenstveno bira rezervaciju smještaja - u domovini.

Teško mjerljivo brojkama

“Kad je u pitanju buking u Njemačkoj, stvari su neočekivano dobre te je prema našim pokazateljima ondje dosad bukirano 88 posto smještajnih kapaciteta, prvenstveno na Baltiku.

Dakle, dobar dio Nijemaca odlučio je poslušati savjete vlade te ove godine bira ne putovati izvan zemlje, što je za Hrvatsku loše, no s obzirom na to da su njihovi kapaciteti ograničeni, za očekivati je da će kroz dva tjedna biti popunjeni. Nakon toga je moguće očekivati rast bukiranja od strane Nijemaca i u drugim europskim destinacijama, no u kojem omjeru, tek će se vidjeti”, upozorava nas naš izvor.

Kad je u pitanju Hrvatska, stidljivi buking zasad je toliko skroman da ga je teško mjeriti brojkama, a i dalje bilježimo veći broj otkazivanja nego novih rezervacija.

Slična situacija zasad je na cijelom Mediteranu, koji se, baš kao i Hrvatska, bori za svakog novog gosta, a prema trenutnim pokazateljima najviše uspjeha u tome ima Grčka, iako ni njihove brojke ne daju pretjeranog razloga za slavlje.

“Došlo je do nekih pomaka na tržištu, no treba pričekati da Njemačka i službeno ukine mjere prema stranim destinacijama. Zasad njihovi putnici uglavnom biraju njemačke i austrijske hotele”, doznajemo.

Prema riječima direktora Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, buking prema Hrvatskoj zasad je uglavnom počeo s njemačkog i austrijskog tržišta, a kao iznenađenje pojavljuju se sve brojniji upiti iz zemalja Beneluxa.

Polako buđenje tržišta

“Sva se tržišta polako bude, no ne treba računati ni na kakvu senzaciju niti biti pretjerano euforičan. Zasad su najbolji pokazatelji za kolovoz, a raduju nas brojni upiti Nizozemaca, koji na godišnje odmore obično idu nakon 15. srpnja te uglavnom biraju kampiranje. Na njih ove godine dosta računamo, no zato očekujemo deficit britanskih i američkih gostiju, kojih ove sezone ne bi trebalo biti u velikom broju”, kazao je Ostojić i dodao da posjetitelji koji stižu u Hrvatsku očekuju pridržavanje mjera, zbog čega apelira da se ljudi pretjerano ne opuštaju.

Direktor Unilinea Boris Žgomba ističe da je od svih zemalja na Mediteranu po pitanju privlačenja gostiju zasad najviše napravila Grčka, ali upozorava i da ne treba otpisati ni Talijane ili Turke, koji će također pokušati ugrabiti što veći broj gostiju budući da te zemlje, baš poput Hrvatske, i same ovise o turizmu.

Nema razloga za optimizam

“Za razliku od zatvaranja granice, koje smo praktično odradili u jednom danu, proces otvaranja ide puno sporije i trebat će proći puno više vremena i uložiti puno više truda kako bismo postigli neki efekt. Računam da ćemo ove godine ostvariti najviše četvrtinu prošlogodišnjeg prometa, dakle 25 posto kad su u pitanju noćenja. Ne bih se kladio na puno više od toga, no, naravno, treba pričekati”, rekao je Žgomba potvrdivši kako najveći dio bukinga u ovom trenutku otpada na autogoste, iako posljednjih dana raste interes i aviogostiju, s obzirom na to se uvodi i najavljuje sve više novih linija.

Svima onima koji računaju na rezervacije napravljene prije izbijanja pandemije, a koje dosad nisu otkazane, Žgomba poručuje da će dobar dio njih u narednim danima sigurno biti poništen, tako da je, po pitanju ove sezone, moguće računati gotovo isključivo na novi buking.

A on, kako se zasad čini, ne daje previše razloga za optimizam.

Preko vikenda u hotelima je boravilo samo 6300 turista

Prema podacima iz eVisitora, u subotu 6. lipnja u Hrvatskoj je sve skupa boravilo 70 tisuća posjetitelja, što je 30 tisuća više nego tjedan prije, a broj stranih posjetitelja s njih 55 tisuća i više je nego udvostručen.

Ako te brojke usporedimo s prošlogodišnjima, razlika je frapantna, budući da je 6. lipnja 2019. godine, također prema podacima iz eVisitora, u zemlji sve skupa boravilo 300 tisuća gostiju.

Većina posjetitelja koji su trenutno u zemlji odsjedaju u nekomercijalnom smještaju, dok su brojke za hotele još uvijek dosta niske - samo 6300 posjetitelja boravi u ovoj vrsti smještaja.

Aktivnost zasad tako pokazuje 24 posto hotela (njih 276 od ukupno 1171) i 40 posto kampova, a među najbrojnijim posjetiteljima su Nijemci, Slovenci i Austrijanci.

Raste polako i obiteljski smještaj, u kojem je u subotu boravilo 17.588 gostiju, dok je brojka posjetitelja u kampovima dosegnula 20.581.

Kad su u pitanju destinacije, najveći broj gostiju u subotu je imao Vir, zatim Rovinj, Medulin, Krk te Mali Lošinj, a među top deset ušli su još i Umag, Tar, Novigrad (Istarska županija), Vrsar i Poreč.

Kod nas nećete morati nositi maske na plaže i u restorane

Talijani će ove godine napraviti maksimum da privuku njemačke goste, posebno na jezero Garda koje im se reklamira kao korona free destinacija. “Posjetitelji se ovdje mogu osjećati apsolutno sigurno. Mi smo imali samo jedan slučaj korone”, pohvalio se načelnik sjevernotalijanske općine Limone sul Garda Antonio Martinelli za njemačku DPA. Turistički djelatnici na jezeru Garda očekuju brojne goste iz Njemačke, prenosi Berliner Zeitung. Ističu da kod njih gosti ne moraju nositi maske na plaži i u restoranu, jedino se očekuje držanje sigurnosnog razmaka. Mjesto od 1200 stanovnika, Limone sul Garda, lani je zabilježio 1,3 milijuna noćenja, od toga 70 posto čine Nijemci. (S. Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 12:10