KONCERTNI SKANDAL

NIJEMCI SE PITAJU 'Smije li naci-Hrvat Thompson nastupiti u Berlinu?'

 Luka Gerlanc/Cropix

Berlin Kurirer na svojoj internet stranici objavio je članak pod nazivom 'Smije li naci-Hrvat Marko Perković nastupiti u Berlinu?'.

Prema pisanju Kuriera Thompson, koji želi u Berlinu pjevati krajem travnja, jedan je od najutjecajnijih hrvatskih zvijezda, ali se istovremeno pitaju 'Što se krije iza fasade ovog rock pjevača?' te cijeli događaj nazivaju koncertnim skandalom.

TEKST PRENOSIMO U CIJELOSTI:

'Na koncertu u Frankfurtu nastupio je pred 13.000 fanova. Perković je svoje koncerte počinjao pozdravom 'Za dom!', a tisuće okupljenih bi uskliknuli 'Spremni!' što je bio pozdrav hrvatskih fašista iz Drugog svjetskog rata'. Mnogi od njih su pri tome digli i ruku u zrak.



Bend je na koncertima svirao pjesme nacionalističko-terorističkog društva 'Ustaša', u kojoj se slavi istrebljenje Židova i Srba u koncentracijskim logorima. U drugim zemljama poput Nizozemske, on je već dobio zabranu nastupa u prošlosti. U Švicarskoj su njegovi koncerti otkazani zbog 'ugrožavanja javnog reda i mira'. Sam Perković poriče poveznice s nacizom i fašizmom te se karakterizira kao domoljub.



Sad se želi vratiti u Berlin, gdje je već pjevao 2006. i 2009. godine kad je napunio dvoranu Colubima. Trenutačni organizator Jakov Kolak brani svoju zvijezdu: ''Marko više ne pjeva o ratu, novi album je potpuno bezopasan. U svojim pjesmama ne pjeva ništa o radikalnom desničarstvu. Ovo će biti veliki obiteljski koncert'', stoji u tekstu Berliner Kuriera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:02