LOŠI ODNOSI

NIJEMCI ŠOKIRANI 'Dva najvažnija udžbenika povijesti u Hrvatskoj i Srbiji uče djecu i huškaju ih protiv susjeda, oni uče mlade da se mrze!'

Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Njemačka novinska agencija DPA nedavno je obradila temu mržnje između Hrvatske i Srbije te u tekstu istaknula kako obje države tome uče djecu čak i u školama.

- Čak i nakon 25 godina od raspada Jugoslavije, rat se ne može zaboraviti. Umjesto toga, učenici u Hrvatskoj i Srbiji uče jednostranu i nehistorijsku verziju prošlosti - piše u uvodu teksta, a potom citiraju srpskog povjesničara Aleksandra Miletića.

- Nedavno je postalo javno kako srpski učenici u trećem razredu srednje škole uče o svojim susjedima: Albancima, Crnogorcima i Bošnjacima koji su pokvareni do srži, za razliku od Srba koji uvijek imaju najbolje moralne namjere - komentira Miletić koji ističe kako se radi o netrpeljivosti i netoleranciji.

- Političari ne shvaćaju da se za uspješnu budućnost prošlost mora zaboraviti - citiraju srpsku aktivisticu Natašu Kandić.

- Dva najvažnija udžbenika povijesti u Hrvatskoj i Srbiji uče djecu i huškaju ih protiv susjeda. I to na doslovno crno-bijeli način, bez traga sive. Žrtva vlastitog naroda navodno je dokazana već u 19. stoljeću, a sva krivnja se prebacuje na drugu stranu. Okrutni zločini pripadnika vlastitog naroda opisuju se kao 'osvetničke akcije pojedinaca', dok sebe kao narod opisuju miroljubivim i željnim rješavanja konflikata diplomatskim putem, dok drugi traže agresivne načine - opisuje DPA ton udžbenika povijesti u Hrvatskoj i Srbiji.

U tekstu navode kako adolescenti u Hrvatskoj uče da je samostalnost države bila reakcija na višestoljetnu premoć Srba nad Hrvatima, dok učenici u Srbiji uče da je 'fašistički hrvatski nacionalizam' ugrožavao Srbe koji su se morali braniti kako ne bi bili istrijebljeni.

Dodatno, Srbija je u udžbenicima opisana kao uzor demokraciji, koja je nažalost žrtva 'svjetske zavjere'.

- Ono što su fašisti u Hrvatskoj propustili napraviti u Drugom svjetskom ratu (a to je istrebljenje Srba iz Hrvatske) kasnije su napravile euro-američke demokracije - piše u srpskim udžbenicima. Pritom se spominje i 'austrijsko-njemačka zavjera' protiv Srbije.

- Ono što obje strane ignoriraju jest kako same rade na tome da prodube probleme u međusobnim odnosima - piše DPA i podsjeća da se u obje države rehabilitiraju fašistički zločinci te posebno slave povijesne ličnosti koje su trn u oku drugoj strani.

- Odnosi Srba i Hrvata tako nemaju pretpostavku kakva je postojala između Francuza i Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata, a za razrješenje tih dvojbi i razgovora o žrtvama, traumama, osim među nevladinim udrugama, jedva da je učinjen ijedan korak - citira DPA Globusov članak i dodaje kako se u njemu opisuje glavni problem: da se stoga ne može očekivati da će ikada biti uvjeta za suradnju.

Članak završava spominjanjem izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da će još mnogo vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija postanu prijatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:22