SLUČAJ RILOVIĆ

Nijemci: Uništili su banku, ali nema izručenja, zastara!

 Nikola Vilić/CROPIX

Vrhovni sud RH donio je konačnu, pravomoćnu odluku o izručenju Njemačkoj Zdravka Mustača. Prethodno je je izručen i Josip Perković, njegov nekadašnji šef iz vremena jugoslavenskih tajnih službi.

Katalog djela

Istovremeno, njemačko je pravosuđe odlučilo odbiti izručenje Hrvatskoj troje svojih državljana: supružnika Vjere i Zvonimira Rilovića i njihove kćeri Rite Schmidt.

Hrvatsko pravosuđe tereti ih za djela iz oblasti gospodarskog poslovanja. Nijemci su odbijenicu obrazložili time što je po njemačkim zakonima nastupila zastara progona za djela zbog kojih ih Hrvatska traži. Odluku o odbijanju izručenja donio je Vrhovni sud u Münchenu, a Županijski sud u Splitu, pred kojim se trebalo održati suđenje, o toj je odluci službeno obaviješten prije nekoliko dana, 11. travnja.

Treba podsjetiti da je Vrhovni sud RH pri izručenju hrvatskih državljana zauzeo pravno stajalište posve suprotno onome kojeg imaju njemački (i ne samo njemački) sudovi u provedbi EU uhidbenog naloga. Vrhovni sud smatra da je Hrvatska dužna svoje državljane izručiti temeljem EU naloga bez obzira je li za djelo za koje ih se traži prema hrvatskim zakonima nastupila zastara, ako se zahtjev za izručenjem odnosi na neko od djela iz kataloga europskog uhidbenog naloga. Hrvatska je izručenje Rilovića zatražila zbog optužbe za gospodarske malverzacije u Trgovačkoj turističkoj (TT) banci počinjene oko 2000. kojima je ta banka oštećena za 7,5 milijuna kuna. Suđenje je trebalo početi u studenom 2013., ali je odgođeno jer su optuženici nedostupni, a postupak se ne može voditi u njihovoj odsutnosti.

Veliki domoljub

Zvonimir Rilović je do početka devedesetih radio u Njemačkoj kao ginekolog, a onda se vratio u Hrvatsku, kako je ustvrdio u jednom intervjuu, "kao veliki domoljub koji je želio svojim kapitalom pomoći domovini".

Sudjelovao je u nizu sumnjivih privatizacija, a 2011. je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog fiktivne dokapitalizacije mljekare Mils. Iako je neko vrijeme proveo u pritvoru kaznu nije izdržao jer se prije pravomoćnosti vratio u Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:40