OHRABRUJUĆI PODACI

Nijemcima su Hrvatska i Istra i u doba korone prve inozemne autodestinacije za ljetovanje

Hrvatska nudi sigurnost i ima dobru epidemiološku situaciju, za razliku od nekih konkurentskih destinacija na Mediteranu
 Goran Sebelic/CROPIX

Hrvatska je ovoga ljeta Nijemcima koji na odmore putuju automobilima na prvom mjestu među stranim destinacijama, odnosno ukupno na drugom, odmah iza same Njemačke, dok je Istra prva među svim domaćim i inozemnim regijama, pokazuje istraživanje njemačkog auto kluba ADAC, o čemu je u četvrtak izvijestio HTZ.

Riječ je o godišnjem istraživanju ADAC-a "Routenplanner" kojim je obuhvaćeno 85 tisuća upita tijekom svibnja i lipnja ove godine, a Hrvatska se s 14 posto upita ove godine (naspram lanjskih 9 posto) prvi put našla na visokom drugom mjestu, iza Njemačke, odnosno prvom među inozemnim destinacijama za koje se raspituju njemački automobilisti za ljetni odmor.

Iznoseći detalje istraživanja, direktor HTZ-ova predstavništva u Njemačkoj Romeo Dragicchio navodi da je najviše, čak 37 posto od svih upita, bilo za samu Njemačku, dok je Hrvatska druga ili prva u inozemstvu s 14 posto upita, a Turska treća s 11,5 posto upita.

Italija je, nakon lanjskog drugog mjesta, ove godine pala na četvrto, dok je Austrija na petom mjestu po upitima Nijemaca koji na ljetne odmore putuju automobilima.

Komentirajući ADAC-ovo istraživanje, direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je Njemačka najvažnije emitivno tržište za hrvatski turizam te da se zanimanje Nijemaca za dolascima u Hrvatsku ne smanjuje unatoč trenutačnoj situaciji.

"Hrvatska u odnosu na konkurentske zemlje na Mediteranu, uz sigurnost i dobru epidemiološku situaciju, ima i komparativnu prednost blizine i dostupnosti automobilom", ocijenio je Staničić, dodajući da je Hrvatsku od početka srpnja do sad posjetilo 107 tisuća Nijemaca, koji su ostvarili 807 tisuća noćenja. To je 90 posto od ostvarenih noćenja u istim danima prošle godine, a istraživanja poput ADAC-ovih ulijevaju optimizam da će brojke kroz ljeto s tog tržišta biti i bolje.

Istra i dalje top regija, Dalmacija na trećem mjestu

Istra je za Nijemce, prema ADAC-ovoj anketi, po broju upita za pojedine regije za putovanja na ljetne odmore i ove godine najpopularnija regija među svim njemačkim i regijama u inozemstvu, ističu iz HTZ-a, dodajući da je na drugom mjestu Gornja Bavarska, a na trećem Dalmacija.

Time je Istra, kako su naglasili iz Turističke zajednice Istarske županije, i u ovim kriznim vremenima ostala prvi izbor članova njemačkog ADAC-a u planiranju ruta za putovanja na odmore, uključujući i kampiranje, kojeg su mnogi članovi ADAC-a pravi 'ljubitelji'.

"Da je Istra najomiljenija regija za odmor njemačkih kampista i za putovanja, ADAC je prvi put objavio 2010., a tu je poziciju zadržala cijelo desetljeće", ističu iz županijske turističke zajednice.

ADAC je jedan od najvećih europskih autoklubova s više od 18 milijuna članova, koji izdaje jedan od najcjenjenijih kamping vodiča koji je njemačkim kampistima i drugim turistima, ali i mnogima drugima po Europi, najvažniji izvor informacija.

I za ovu godinu ADAC je dodijelio hrvatskim kampovima svoje poznate oznake kvalitete "Superplatz 2020", među kojima su i istarski kampovi/kamping resorti Aminess Sirena i Aminess Maravea Camping Resort u Novigradu, Val Saline i FKK-Camping Valalta u Rovinju, Lanterna Premium Camping Resort kraj Tara te Istra Premium Camping Resort u Funtani, koji je dobio i posebnu nagradu za inovacije i razvoj "ADAC Innovation & Progress Award 2020".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:17