PODNESENA TUŽBA

Nik Titanik: ‘U povijesti Hrvatske ovo je nezapamćeno!‘; Antolić: ‘Novac ide u humanitarne svrhe‘

Karikaturist kaže da takve tužbe djeluju kao zastrašivanje za sve koji rade svoj posao

Karikaturist Nikola Plečko - Nik Titanik

 Goran Mehkek/Cropix

- U potpunom sam šoku i nevjerojatno mi je da u demokratskom društvu netko tuži zbog satire, ironije, karikature. Ispada da bi se trebali bojati raditi svoj posao jer ćemo biti tuženi kao da smo kriminalci - kaže za Jutarnji list Nik Titanik. Dodaje da takve tužbe djeluju kao zastrašivanje za sve koji rade svoj posao pa se odaje dojam da se ne smije kritički propitivati aktere društva koji su dio javnog interesa.

- Ovo je osim karikaturista, humorista, satiričara, stand-up komičara, fotomontažera i drugih sličnih umjetnika još veći problem za novinare koji svakodnevno istražuju i objavljuju informacije u interesu javnosti, a za koje se sada trebaju bojati da će se naći na optuženičkoj klupi - smatra Nik Titanik i zaključuje da je ovo je nezabilježen slučaj u cjelokupnoj povijesti hrvatske države gdje je podnesena privatna kaznena tužba zbog karikature.

Tužitelj, bivši Dinamov čelnik, Krešimir Antolić, za Jutarnji je potvrdio da je prije više od tri godine podnio tužbu Općinskom građanskom sudu u Zagrebu protiv nakladnika 24 sata te privatnu tužbu protiv Nikole Plečka autora više karikatura u kojima se bavio s njim.

- Inače, smatram da se sudski postupci trebaju voditi u sudnici a ne u medijima i indikativno je da tuženi nekoliko dana prije rasprave svojim priopćenjima vrši pritisak na sud. Ove tužbe sam odlučio podnijeti nakon što se Plečko sa mnom bavio u više od tri karikature i u kontinuitetu te sam smatrao da je sadržajem karikatura iz satire prešao u uvredu. Da sam u pravu u prvom stupnju je svojom presudom iz veljače ove godine odlučio sud u Zagrebu te je dosudio da mi nakladnik g. Plečka nadoknadi neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti. Nemam ništa protiv zdrave satire, ali sam mišljenja da bi u javnom prostoru trebala postojati granica između satire i uvrede i upravo zbog toga sam, protestirajući protiv javne difamacije kojoj sam tim karikaturama bio izložen, podnio tužbe. Sav novčani iznos koji dobijem u ovim postupcima donirat ću u humanitarne svrhe - kazao je Antolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:12