INTERVJU

Nika Fleiss ulazi u politiku, želi biti gradonačelnica: Samobor nakon 12 Beljakovih godina može i mora bolje

Fleiss u utrku za poziciju gradonačelnice ide kao nestranačka kandidatkinja, ali na listi HDZ-a
Nika Fleiss
 Teo Bekavac

Bivša skijašica Nika Fleiss odlučila se kandidirati za gradonačelnicu Samobora. Fleiss u utrku ide kao nestranačka kandidatkinja, ali na listi HDZ-a. Završila je studij novinarstva, nakon sportske karijere neko vrijeme radila je u Hrvatskom skijaškom savezu, a zatim pokrenula i privatni posao.

Kako to da ste se uopće odlučili upustiti u politiku?

- Moja sportska, a poslije nje i poslovna karijera vodila me svuda po svijetu. Vidjela sam mnogo prekrasnih gradova po mjeri njihovih građana i uvijek sam se pitala može li tako biti i u mome gradu. Samobor mi je dao puno toga. U njemu sam rođena i odrasla. Napravila prve korake svoje sportske karijere. U Samoboru želim živjeti sa svojom obitelji. Često smo doma za vrijeme nedjeljnog ručka znali kritički razgovarati i komentirati razne stvari, događaje, pa tako i one u našem Samoboru, a majka je ponavljala: 'Ako mislite da možete mijenjati stvari i prilike, počnite se baviti javnim poslom jer od komentiranja za obiteljskim stolom stvari se ne mijenjaju'. I imala je pravo! Ne želim biti samo jedna od onih koji kritiziraju, a nemaju snage i hrabrosti mijenjati to. Spremna sam gradu ponuditi svoju viziju, ali prije svega ponuditi sebe. Svoje radne navike, upornost, radnu disciplinu i želju za pobjedama. Sve ono što sam morala imati u sportu i skijanju.

U utrku za gradonačelnicu Samobora idete kao nestranačka kandidatkinja, ali na listi HDZ-a. Zašto baš s HDZ-om, čiji je to bio prijedlog?

- Samobor je mali grad, svi se poznajemo. Kad sam se nakon pomnog promišljanja i razgovora sa svojom obitelji odlučila natjecati za radno mjesto gradonačelnice, razgovarala sam s mnogo ljudi. U tim razgovorima prepoznala sam da su ekipi iz HDZ-a grada Samobora moje vizije i ideje bliske, da razmišljaju slično i da bi željeli na sličan način mijenjati naš grad. Nakon toga brzo smo našli zajednički jezik. Svidjela mi se i njihova hrabrost da me podrže kao nestranačku kandidatkinju s obzirom na to da ja nisam političarka, niti sam se ikada bavila politikom.

Kako je došlo do razgovora s njima?

- Kao što sam rekla - Samobor je mali grad. Poznajemo se manje-više svi. Išli smo skupa u školu ili na razne aktivnosti još kao djeca. Svi mi neprestano razgovaramo, naravno, jedna je od čestih tema život i boljitak našega grada. Tako je došlo i do razgovora s ljudima iz Hrvatske demokratske zajednice.

Zašto se niste učlanili u HDZ?

- Ne osjećam se kao političarka, niti se, u biti, želim baviti politikom. Vjerujem da je pozicija gradonačelnice prije svega radno mjesto na kojemu se rade konkretne stvari koje i nemaju puno veze s politikom. Želim vidjeti svoj grad i gradsku upravu koja služi potrebama svojih građana koji ih biraju i plaćaju, u kojem do izražaja dolaze sposobni, a ne podobni ljudi, a najvredniji savjetnici onoga koji upravlja gradom trebaju biti Samoborke i Samoborci.

Krešo Beljak i njegov HSS godinama su na vlasti u Samoboru. Kako ocjenjujete njegove dosadašnje mandate? Što je radio dobro, a što smatrate njegovim propustima?

- Vjerujem da je gospodin Beljak radio najbolje što je znao i hvala mu za sve dosad. Ali nakon 12 godina takvoga upravljanja moji Samoborci, kao i ja, smatramo da Samobor može i mora bolje i da je vrijeme za brze promjene. Svakako, u tih 12 godina bilo je dobrih stvari, poput gradnje, odnosno, dogradnje dječjih vrtića i otvaranja Centra za mlade. Ali je bilo i propusta. Samobor koji je jedan od najbogatijih gradova nije riješio pitanje kapaciteta osnovnih škola pa nam danas prijeti treća smjena u OŠ 'Bogumil Toni'! Ceste su nam u lošem stanju pa se svakih nekoliko godina uoči izbora asfaltira na sve strane. Već u lipnju, međutim, nakon izbora, prestaju radovi. Samo uređenje grada nije baš na zavidnom nivou jer čim se maknemo od trga i nekoliko susjednih ulica, vidimo jedan sasvim drukčiji Samobor. Javni prijevoz nam je jedan od najskupljih i neadekvatan za današnje potrebe grada. Kapitalni projekti nisu uspjeli zaživjeti! Sjetite se samo najave obnove pruge Samobor - Zagreb, gradnje gradskih bazena, da ne govorim o mostu prema Zaprešiću i sličnim projektima. Svakako, mogu jamčiti Samoborcima da će se njihov novac trošiti na transparentan i učinkovitiji način. Nestranačka sam kandidatkinja, samostalna sam i spremna surađivati sa svima, bez obzira na političke boje ako je to u interesu Samobora. Želim raditi za svoj grad i biti gradonačelnica svih Samoboraca bez obzira na politička opredjeljenja.

Beljak ovaj put ne ide u utrku, nego njegov zamjenik Željko Stanec. Vidite li vi i HDZ upravo u tome šansu?

- Nije gospodin Stanec jedini protukandidat. To što nas ima više samo pokazuje da su Samoboru zaista potrebne promjene i čestitam na hrabrosti svima koji su se upustili u ovu utrku. Moja sportska karijera naučila me da uvijek poštujem konkurenciju. Tako i sada poštujem sve svoje političke konkurente za mjesto gradonačelnika Samobora. Vjerujem da i oni žele dobro ovome gradu i zato ih pozivam na natjecanje idejama i vizijama, a ne političkim podmetanjima i temama iz davne prošlosti. Mlada sam osoba i želim gledati u budućnost.

Vi ste poznata osoba u javnosti, bili ste uspješna sportašica, sada ste u privatnom biznisu, no nikad prije niste se bavili politikom. Kolike su vam doista šanse protiv ekipe Kreše Beljaka koja 12 godina vodi Samobor?

- To će odlučiti građani. Ja sam u duši bila i ostala sportašica. Natjecanje mi je u krvi. Kad ne bih vjerovala u pobjedu i u bolji život Samoborki i Samoboraca, ne bi se u to ni upuštala jer imam uspješan privatni posao u kojem uživam. Ali kao što sam rekla, Samobor mi je dao puno. Na početku moje sportske karijere, kad nitko osim roditelja nije vjerovao u mene, Samobor i Samoborci jesu i na tome ću im zauvijek biti zahvalna. Dok me sport vodio diljem svijeta, srcem sam uvijek bila u svome gradu. Jer kao što je moj omiljeni autor Jura Stublić u jednoj pjesmi rekao: 'Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom'.

Želim voditi grad kao uspješnu tvrtku, s vizijom, misijom i ciljem

Kako biste vi vodili grad? Kakvi su vaši planovi za Samobor?

- U ovoj kampanji svojim sugrađanima ne želim nuditi onu vrstu programa koji se redovito pišu, sastavljaju i nanovo prepisuje za svake nove izbore. Moja jedina želja je voditi grad kao uspješnu tvrtku u kojoj postoji vizija, misija i cilj. U kojoj su sugrađani oči i uši tog grada, mozak toga grada, sastavni dio tog grada, a ne sporedni glumci. Planova je mnogo, no treba biti realan i strpljiv jer se ništa ne mijenja preko noći. Dvanaest godina jednosmjerne politike odradilo je svoje. Treba prije svega napraviti dobru i kvalitetnu analizu postojećeg stanja, poslušati moje sugrađane i onda krenuti redom po prioritetima. Prije svega želim moderan, samoodrživ, zelen i siguran grad, čiji su stanovnici sretni ljudi, od najmlađih do najstarijih. Želim da Samobor u skoroj budućnosti bude ogledni primjer grada po mjeri čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 22:24