PAO DOGOVOR

Nikad jači na poluotoku: Načelnik općine Funtana prešao u HDZ, vladajući u Istri sada imaju vlast u tri općine

Mladen Grgeta: ‘Mi smo u Istri za probleme znali kriviti ‘one iz Zagreba‘, ali trebamo surađivati zajedno‘
Anton Kliman
 Davor Pongracic/Cropix

Mladen Grgeta, načelnik općine Funtana koji je na lokalnim izborima bio kandidat Nezavisne liste grupe građana ”Glas za Funtanu” i kojem je ovo treći mandat, nedavno se priklonio HDZ-u. Grgeta se ovih dana i službeno učlanio u stranku Andreja Plenkovića, pa HDZ sada u Istri ima vlast u tri općine.

- Duže vrijeme smo imali razgovora s općinom Funtana i načelnik Grgeta je izrazio želju da nam se pridruži što nam je jako drago. A vodimo razgovore s još nekim načelnicima s nezavisnih listi – kazao nam je Anton Kliman, predsjednik HDZ-a Istarske županije. A svoje razloge učlanjenja u HDZ obrazložio nam je jučer i načelnik Funtane.

- Dugo poznajem Antona Klimana i puno smo razgovarali. Politika istarskog HDZa otkako mu je Kliman na čelu, puno mi je bliža nego ona ranije, a bliža mi je i politika premijera Plenkovića. Odnos prema Istri je sada drugačiji – kaže Grgeta. Na pitanje je li time iznevjerio svoje birače, kaže da nije.

- Funtana je malo mjesto, svi se poznajemo. Možda će netko i zamjeriti, ali dok imamo većinu nema problema. Mi smo u Istri za probleme znali kriviti ”one iz Zagreba”, ali trebamo surađivati. Sada su bolji odnosi i mislim da možemo samo prosperirati – kazao je Grgeta.

Istarski HDZ, inače, na lokalnim je izborima ostvario do sada najbolje rezultate. Do sada su u Istri imali samo vlast u općini Sv. Petar u Šumi, a na zadnjim izborima osvojili su i Karojbu, a sada im se pridružila i Funtana. I njihova kandidatkinja za županicu Irena Hrstić ostvarila je zapažen rezultat na lokalanim izborima. Osvojila je 18 posto glasova, a HDZ ima i šest mandata u Županijskoj skupštini.

- Drago nam je što se naš rad, kao i rad Vlade u županiji prepoznaje. IDS je i dalje dominantan bez obzira što su na proteklim izborima bili dosta lošiji nego ranije, ali veseli nas trend. Situacija se pomalo mijenja i nama se otvara prostor za djelovanje. HDZ u Istri više nije bauk – kaže Kliman i dodaje kako se ”vidi ta opredijeljenost prema Istri i da Vlada ne radi stvari ”s figom u džepu” kako to stalno predstavlja IDS”.

- Rješavaju se konkretni problemi, upravo je otvorena nova dionica Istarskog ipsilona, a imali smo i dobar sastanak u Buzetu s Damirom Kajinom gdje se razgovaralo o Cimosu, ali i još nekim projektima poput buzetske zaobilaznice. Građani znaju da imaju potporu Vlade, a budućnosti će rezultati biti i bolji. Ljudi žele napredak, a ne sukobe – kaže Kliman koji ovih dana ima posla i oko pripreme županijskog ogranka za unutarstranačke izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:04