ISTRAŽIVANJE

NIKAD MANJE OPTIMISTA, ČAK I MEĐU GLASAČIMA HDZ-A Najnoviji CRO Demoskop otkrio da je sve manje ljudi koji vjeruju da zemlja ide u pravom smjeru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
 Damjan Tadic / CROPIX

Redovno mjesečno istraživanje RTL-a CRO Demoslop otkriva kako je u državi sve manje optimista, javlja RTL.

Naime, građanima se ne sviđa politika Vlade, a među temama koje su utjecale na njihovu odluku o političkim preferencijama su propast posla s Izraelcima, problemi u brodogradilištu, iseljavanje i druge.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma, u veljači podupire 23 posto građanki/građana (prema 22,7 posto iz siječnja). U ovomjesečnom istraživanju 68,7 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 68,5 posto iz siječnja. Kakav je smjer zemlje ne zna 8,3 posto građana/ki.

Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a iznosi 59 posto (u siječnju 66,5 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 44,4 posto. Među glasačima SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi svega 7,8 posto.

Razina potpore politici Vlade RH u dvadesetom i sedmom mjesecu njezina mandata iznosi 31,8 posto (prema 32,1 posto iz prethodnog mjerenja u siječnju). Kad je riječ o nepodršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 50,6 posto (u siječnju je iznosila 51,3 posto). Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,30 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,28).

Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,38), dok je ona najniža među glasačima stranke Pametno (1,64).

Predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović je za svoj rad dobila ocjenu 3,05 (u odnosu na 3,01 koliko je izmjereno početkom siječnja). Najviša je ocjena zabilježena među glasačima HDZ-a (4,07), dok je najniža među glasačima stranke Pametno (1,63). 

Događanja s prebjezima zastupnika, te svađe u Saboru umanjili su ocjenu najvišeg predstavničkog tijela u zemlji. Hrvatski sabor u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,84 što je ujedno i najniža ocjena od početka mandata aktualnog saziva.

Najvažnija tema/događaj u posljednjih mjesec dana bila je propast posla s Izraelcima o nabavi vojnih zrakoplova F-16 što je glavni izbor za 25,7 posto hrvatskih građana. Problemi u brodogradilištima Uljanik i 3. maj druga je najvažnija tema s izborom od 19,5 posto, dok je iseljavanje građana i problemi s radnom snagom na trećem mjestu s izborom od 16 posto.

Sukobi i svađe u Saboru  su izbor 13,5 posto građana, dok je afera s navodnim fotomontažama s ministrom Tomislavom Tolušićem najvažnija tema za njih 6,1 posto. Iznad 2 posto su četiri teme: Svjetsko prvenstvo u rukometu (4,9 posto), novi prebjezi u stranku i klub Milana Bandića i kritike prakse prebjega (2,3 posto), novi sukobi u Vukovaru (2,2 posto) i nasilje u bolnicama (2,0 posto). Ostali događaji zabilježili su izbor od 7,8 posto, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2021 10:15