INTERVJU: MIRELA HOLY

‘Nikad nisam skrivala da sam osvetoljubiva, a evo na koga sam mislila spominjući dotepence‘

Mirela Holy izazvala je jučer buru na Twitteru izjavom kako su se "i u Zagrebu cijepili preko reda različiti dotepenci"
Mirela Holy
 Neja Markičević/Cropix

Mi Zagrepčani smo fakat magarci, šutimo ko’ zadnji papci iako su nas stavili posljednje u Hrvatskoj na popis za cijepljenje. Em što u ZG živi najviše ljudi, gustoća naseljenosti koja omogućava širenje bolesti je najviša, ali eto, zadnji smo u redu za cijepljenje. Zašto?", ova objava na Twitteru Mirele Holy, bivše ministrice u Milanovićevoj Vladi i saborske zastupnice, jučer je izazvala niz kojekakvih reakcija.

Osobito nakon što je autorica na jednu objavu dodala kako su se "I u Zagrebu cijepili preko reda različiti dotepenci". Ta je objava izazvala puno komentara zainteresiranih pa i komentar da je i ona "češka dotepenka".

Tako je njena izjava dobila novu dimenziju oko šovinističkih prizvuka zbog koje su joj prigovarali, a nama je bio dobar povod za prvo pitanje.

Kako to da se "češka dotepenka", kako vas časte u komentarima, odvažila prozivati druge dotepence da podmeću svoja ramena za cijepljenje preko reda. Na koga ste mislili kada ste spominjali dotepence?

- Iz komunikacije je potpuno jasno da sam se referirala na one koji su iz drugih dijelova Hrvatske potegnuli čak u Zagreb kako bi se cijepili preko reda i koji su jednako nemoralni kao i Zagrepčani koji su se cijepili preko reda. Dotepenac se u tom smislu odnosi na osobe koje se cijepe preko reda i tako pokazuju prezir prema svima koji čekaju na cjepivo prema parametrima rizičnosti.

Jesu li među njima rektor Boras i Slavko Linić koji su se "slučajno" našli na cjepilištu kada su ostali viškovi pod obrazloženjem "da se ne bace"?

- Tako je. A obrazloženja koja nam daju odgovorni vrijeđaju našu inteligenciju. Sigurno se Slavko Linić slučajno našao u uredu prijatelja Šostara baš kada su se pojavili viškovi doza, a i Boras je, eto, baš slučajno bio kod stomatologa. Zgodan niz koincidencija.

Kako ste doživjeli cijepljenje majke ravnateljice Alemke Markotić. Treba li to prekoredno cijepljenje kažnjavati i koga?

- Sama Alemka Markotić sudjelovala je u postupku donošenja liste prioriteta, a prema toj listi u tom trenutku njena majka nije bila na listi prioriteta. To su bili korisnici domova, zdravstveno osoblje i djelatnici domova za umirovljenike. Minimum pristojnosti je da se odgovorne osobe drže liste prioriteta koju su sami pomogli sastaviti.

Planirate li se i vi cijepiti i zašto da ili ne?

- Naravno, među prvima sam na Twitteru napisala da sam se s roditeljima koji su oboje u visoko rizičnim skupinama prijavila liječnici obiteljske medicine za cijepljenje. U to vrijeme je još uvijek vladalo veliko nepovjerenje prema cjepivima, ali smatram da je, bez obzira na sve moguće slabosti cjepiva, odgovorno prema sebi i drugima cijepiti se.

Zašto ste s Bojanom Glavaševićem ušli u "ad hominem" raspravu kada vam se pomalo argumentirano suprotstavio u tvitu?

- Nikada nisam skrivala da sam osvetoljubiva osoba. Ako je netko nekorektan prema meni i manipulira, vratit ću mu pogotovo kada taj netko, poput Bojana, ima itekako klijentelističkog putra na glavi.

Je li jedan od razloga ove objave zapravo vaša najava aktivnog sudjelovanja u kandidaturi Joška Klisovića za gradonačelnika Zagreba?

- Da, sudeći prema strukturi komentara ljudi na Twitteru, rekla bih da ljudima bliskima opciji Možemo! nije najbolje sjela Klisovićeva kandidatura, a ni njegova najava da ću mu pomagati. Bilo je daleko lakše kada SDP nije imao kandidata, ili kada se mislilo da će kandidat biti Maras. Klisović je sjajan kandidat za gradonačelnika i imat će kvalitetan tim i program, a to konkurenciji nije baš dobro sjelo.

Da sada na isteku dana možete nešto promijeniti na ovoj objavi oko cijepljenja, što biste promijenili, a što dodali?

- Odmah bi napisala i Kazalo pojmova u tom tvitu, tako da preveniram slobodnu interpretaciju mojih riječi onih zlonamjernih.

Ne plašite li se što bi vam na ovu drugarsku kritiku rekao Zoki?

- Drugarska kritika je više no dobrodošla, no neće je biti jer Milanović i ja ne komuniciramo, ni privatno, ni javno.

Zagrepčane ne dijelim po tome jesu li dotepenci ili su više generacija ovdje

- Moj čvrst stav je da Zagrepčane ne dijelim po tome kada su došli u Zagreb. Za sve koji žive u Zagrebu borit ću se da imaju što kvalitetniji život - rekao je Joško Klisović, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, kojeg smo zatražili komentar istupa Mirele Holy koja je na Twitteru napisala da su Zagrepčani stavljeni zadnji na popis za cijepljenje, a da su se u Zagrebu preko reda cijepili različiti dotepenci.

Istup Mirele Holy naišao je na niz reakcija i osuda, a bio je i povod za žestoku polemiku s bivšim stranačkim kolegom Bojanom Glavaševićem. Klisović ističe da to što je Holy navela isključivo su njezina razmišljanja, a potom je odgovorio i na pitanje hoće li stav o dotepencima utjecati na njezinu ulogu u kampanji.

- Mirela Holy je bila zamišljena kao suradnica u dijelu programa koji se odnosi na zeleni grad i kreativne industrije. Ona u tome ima puno iskustva i pozvana je da u tom dijelu pomogne svojim savjetima. Sigurno nije bila pozvana da komentira cijepljenje i zdravstvenu politiku.

Stajalište koje je iznijela nije moje, niti je na bilo koji način dio moga programa - rekao je Joško Klisović. Naglasio je kako Zagrepčane ne dijeli po tome jesu li dotepenci ili su više generacija u Zagrebu. To ni na koji način, nastavlja Klisović, nije dio njegova programa za Zagreb.

Cilj mu je postati gradonačelnik koji će unaprijediti kvalitetu života u gradu za sve njegove stanovnike bez podjela po bilo kojoj osnovi. Kaže da stavove koji bi bili suprotni od toga netko može iznositi u svoje ime, ali ne kao dio njegova programa. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 13:03