IZVRSNI REZULTATI

Nikad u povijesti nismo imali toliko dobru predsezonu: ‘Godine koje dolaze bit će nam jako dobre‘

Samo prošlog mjeseca, u splitsku zračnu luku sletjelo je gotovo pola milijuna putnika, a u prvih šest mjeseci milijun i 80 tisuća

Zadarski Poluotok

 Luka Gerlanc/Cropix

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine 6,7 milijuna turista ostvarilo 27,3 milijuna noćenja, što je 16 odnosno 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju i četiri posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2019., dok je u lipnju noćenja bilo jedna posto više nego lani i jednako kao u lipnju 2019., podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ). No, zbog različitih načina brojanja gostiju i visokih cijena na Jadranu, na početku sezone mnogi su govorili da će biti podbačaj.

Samo prošlog mjeseca, u splitsku zračnu luku sletjelo je gotovo pola milijuna putnika, a u prvih šest mjeseci milijun i 80 tisuća.

“Što je na razini rekordne 2019. godine, a negdje 22 posto bolje od prošle godine”, ističe Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.

Do kraja lipnja ostvareno je više od 940 tisuća noćenja, što je porast od 18 posto u odnosu na godinu ranije. A porast se bilježi i na razini cijele zemlje, za N1 tvrdi direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

“Prvih šest mjeseci 6,7 milijuna dolazaka, 27 milijuna noćenja. Rast u odnosu na prošlu godinu od 16, odnosno 10 posto u dolascima, odnosno noćenjima. U odnosu na referentnu, rekordnu 2019. mi smo na razini 4 posto više noćenja, mislim da nikad u povijesti nismo imali toliko dobru predsezonu”, rekao je direktor HTZ-a Staničić.

Privatni iznajmljivač Ante Glavaš kaže kako su apartmani su puni, nema nikakvih rupa i problema.

“Evo meni je konkretno sedmi mjesec sve full, sve raspordano. Osmi mjesec još je malo rupičast, ima praznog hoda, ali to će se popunit s last minute rezervacijama”.

Nevena Čikeš, direktorica splitskog hotela kaže da su dosadašnje brojke odlične. ”Zato što smo uspjeli da predsezonu 4.,5. i onda početak sezone 6. mjesec zapravo postignemo puno bolje rezultate negoli prošle godine”, objašnjava.

A s punom blagajnom pohvalila se ministrica Nikolina Brnjac na svom Twitteru – u prvom tromjesečju turisti su u nju stavili 672 milijuna eura – 38 posto više nego lani.

A ovogodišnji rekordi bude optimizam i za nadolazeće sezone. “Mislim da ako će nam godine koje dolaze biti tako dobre, mislim da smo stvarno na dobrom putu”, kaže Nevena Čikeš.

Prihodi su veći sigurno i zbog viših cijena koje neke goste i odbijaju.

“Nećemo se više vratiti u Split, mislimo da je jako prljav grad”, kažu Laura i Christine iz Belgije. Također dodaju da im je jako skupo, skuplje nego kod kuće.

Međutim, Yusi i Mia iz Finske kažu da im je predivno. “Jučer smo bili na moru, na nekoliko otoka. Plaže su predivne. Bilo je super”, kažu.

A je li vrijedno cijene? “O, apsolutno da. I sve je jeftinije nego u Helsinkiju i Skandinaviji”, kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:14