IMUNOLOG TROBONJAČA

‘Nikakve strože mjere neće zaustaviti omikron. Svi će se ovim sojem prirodno imunizirati i to će biti kraj‘

Deset dana samoizolacije sasvim je dovoljno jer su cijepljeni zarazni oko pet dana, a necijepljeni oko osam

Zlatko Trobonjača

 Matija Djanjesic/CROPIX

O skoku broja novozaraženih za Dnevnik Nove TV govorio je imunolog Zlatko Trbonjača. Svi se nadaju da će kliničke slike oboljelih uglavnom ostati blage, no upozoravaju kako je još puno necijepljenih i za njih ovo može biti veliki problem.

Imunolog Trobonjača kaže kako je 10 dana samoizolacije sasvim dovoljno jer su cijepljeni zarazni oko pet dana, a necijepljeni oko osam.

"Izolacija je sasvim dovoljna da se vidi hoće li se razvili bolest ili ne", rekao je imunolog.

Trbonjača kaže i kako boom zaraze zabrinjava jer još uvijek imamo dovoljan broj necijepljenih koji su izloženi i koji mogu završiti u bolnici.

Što možemo očekivati nakon što omikron imunizira velik broj građana i znači li velika prirodna imunizacija da se nazire kraj bolesti?

"Vjerojatno će do toga doći ove godine. Ako se ne pojavi neki opasan soj, možemo očekivati da će omikron imunizirati one ljude koje može imunizirati. Doći će do endemizacije virusa", rekao je za Dnevnik.hr.

A bi li strože mjere mogle zaustaviti ovo divljanje zaraze?

"Ne, ne vjerujem da strože mjere mogu zaustaviti kolanje omikrona. Zarazniji je od delte, ima kratko vrijeme razmnožavanja, bilo bi ga teško zaustaviti, moguće je samo smanjivati dinamiku priljeva bolesnika u zdravstveni sustav", zaključio je Trbonjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:45