INTERVJU

Nikola Ivaniš: Rijeci nedostaje novih kvalitetnih radnih mjesta za mlade ljude

Nisam se kandidirao ni protiv koga, nego radi borbe za opstojnost naše Rijeke ovakve kakva jest, otvorena i tolerantna
Nikola Ivaniš

1. Vojku Obersnelu ste bili oporba pa koalicijski partner i zamjenik, a sada ste se kandidirali protiv kolege dogradonačelnika. Zašto smatrate da bi birači trebali zaokružiti vas, a ne Marka Filipovića?

Nisam se kandidirao ni protiv koga, nego radi borbe za opstojnost naše Rijeke ovakve kakva jest, otvorena, tolerantna, multikulturalna, luka različitosti i hrvatska metropola kozmopolitizma.

2. Koje su glavne točke vašeg programa?

Rijeka moderan grad pametnih, zelenih i kreativnih industrija, ljudski, obrazovni i znanstveni centar, pomorski centar i prometno čvorište Jadrana i JI Europe, grad kulturnog, muzejskog, zabavno-karnevalskog i vrhunskog gastronomskog turizma, modernog koncepta usluga.

3. Koji će biti vaš prvi potez postanete li gradonačelnik?

Konstituiranje Gradskog vijeća sa stabilnom većinom vijećnika centra i lijevog centra.

4. Tvrdite da je Rijeka grad dobar za život, ali ima određenih problema.

Najveći problem je nedostatak novih kvalitetnih radnih mjesta za mlade stručne ljude, s plaćama na razini EU.

5. Jedan ste od pionira regionalnih stranaka u Hrvatskoj. Zašto ste odlučili ući u politiku uz pomoć 'vlastite' lokalne stranke?

Regionalist sam jer držim kao hrvatski domoljub da je ipak od svih patriotizama najbolji i za ljude najvažniji lokalpatriotizam.

6. Što je toliko magično u politici da privlači tolike liječnike?

U politici nema magične privlačnosti za liječnike, niti je liječnika previše u politici. Liječnici su dobro obrazovani, a njihov posao ih je naučio odgovorno donositi odluke.

7. Posljednje dane u Rijeci obilježili su navijački incidenti, snimka paljenja LGBTQ zastave i iscrtavanje navijačkog murala. Koje je vaše mišljenje o tome?

Nitko ne može maltretirati javnost pa ni navijačke skupine. Zakoni i društvena pravila jednaka su za sve.

8. Možemo li očekivati kadrovske promjene u gradskoj upravi?

Kadrovi će se mijenjati prirodnim odljevom, odlaskom u mirovinu po načelu da time smanjujemo broj zaposlenih i ukupno izdvajanje.

9. Što mislite o autobusnom kolodvoru?

Projekt je preglomazan i preskup i teško da se može financirati sredstvima privatnih investitora. Treba graditi u fazama.

10. Koja je vaša ocjena mandata Vojka Obersnela?

Socijalni program koji je kreirao je vrlo kvalitetan. Politika u kulturi rezultirala je povijesnim uspjehom i gradnjom vrhunske kulturne infrastrukture. S druge strane, nije dovoljno učinio za modernizaciju industrije. Financiranje kulture i sporta nije riješeno za budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03