BUDUĆNOST TURIZMA

Nikolina Brnjac: Važno je ojačati covid-sigurnosne protokole i imidž zračnih putovanja

Zaključno je istaknula da su glavna očekivanja za 2021. i osnovni uvjet putovanja sigurnost u najširem smislu te riječi
Nikolina Brnjac
 Marko Todorov/Cropix

Za olakšavanje međunarodnih putovanja i mobilnosti kroz zdravstvene i higijenske protokole važno je ojačati covid-sigurnosne protokole te imidž zračnih putovanja, istaknula je u utorak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na međunarodnoj videokonferenciji "Pokretanje oporavka međunarodnog turizma".

O tome su u ponedjeljak izvijestili iz Ministarstva turizma i sporta, napominjući da je tu konferenciju u La Palmi na Kanarskom otočju organizirala španjolska vlada u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO) i Svjetskim vijećem za putovanja i turizam (WTTC), a osim hrvatske sudjelovali su i ministri i stručnjaci iz mnogih drugih zemalja.

"S obzirom da se među turistima diljem svijeta ove godine pokazalo kako se zračni prijevoz doživljava rizičnijim oblikom prijevoza od automobilskog, potrebno je poraditi na njegovom imidžu i povratku povjerenja. To bi moglo biti i ključno pitanje za destinacije u Europi ali i globalno za povratak međunarodnih putovanja", kazala je na videkonferenciji ministrica Brnjac.

Iznijela je primjer iz Hrvatske, kada se u nekim regijama tijekom ljeta bilježila vrlo niska razina zaraze covidom-19, ali ipak s padom turističkog prometa zbog činjenice da su to bila tradicionalno zrakoplovna odredišta.

Govoreći o globalnim zdravstvenim i higijenskim protokolima, kazala je da se Hrvatska pridružila projektu Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC posvećenom međunarodnoj provedbi i širenju globalnih protokola za tzv. novo normalno, pripremajući potrebne sigurnosne protokole i mjere.

Vjeruje da je usklađivanje s globalnim protokolima WTTC-a važan korak k osiguravanju i stabilizaciji ne samo iduće sezone, već i budućeg razvoja pametnog i održivog turizma.

Zaključno je istaknula da su glavna očekivanja za 2021. i osnovni uvjet putovanja sigurnost u najširem smislu te riječi, te da će se Hrvatska usredotočiti na pružanje pravodobnih i pouzdanih informacija povezanih s covid situacijom turistima, kao i na poboljšanje mjera zaštite kako bi ostala među poželjnijim odredištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. siječanj 2022 16:33