VRHOVNI SUD

Ninić može tražiti naknadu zbog otkaza u Ministarstvu

ZAGREB - Vrhovni sud oslobodio je svih optužbi Zdenku Ninić, nekadašnju pomoćnicu ministrice obitelji Jadranke Kosor, koja je po hitnom postupku smijenjena s te dužnosti 2007., na osnovi indicija.

Ekspresna smjena

Podsjetimo, USKOK i Državno odvjetništvo sumnjičili su Ninić da je 1999., dok je radila kao pravnica u Centru za socijalnu skrb Maksimir, neovlašteno dozvolila prodaju jednog stana u vlasništvu djece i tako zloupotrijebila položaj i pribavila imovinsku korist. Iako nije bila osuđena, a postupak je bio tek u predistražnoj fazi, Ninić je ekspeditivno smijenjena s dužnosti u roku od par dana.

Premijerka Kosor nije željela komentirati slučaj.

- Sretna sam što se potvrdila istina, osobito zbog moje obitelji i prijatelja koji su svih ovih godina to sa mnom prolazili - kratko je rekla Zdenka Ninić.

Njezina odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, koja je jučer primila odluku Vrhovnog suda, objašnjava da je protiv Ninić pokrenut postupak na osnovi jedne prijave. Nakon iscrpne i detaljne istrage, Državno je odvjetništvo podiglo optužnicu na koju je Matijević Vrsaljko uložila žalbu. Županijski sud u Zagrebu na osnovi žalbe obustavio je kazneni postupak zbog nedostatka dokaza, no Državno odvjetništvo se žalilo. Na sjednici 3. studenoga prošle godine Vrhovni je sud odbio žalbu jer je razvidno da nema dokaza da je Ninić počinila bilo kakvo kazneno djelo.

Nakon smjene na burzi

Još nije raspravila sa strankom hoće li tražiti naknadu za duševne boli i nepravdu koja joj je počinjena. Ninić se, osim s javnom sramotom, borila i s egzistencijalnim problemima, jer je nakon smjene bila, kao samohrana majka bez posla, na burzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 16:05